Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Kapela Ador Dorath rozvířila tak trochu stojaté vody tuzemského black ( + death / doom) metalu už před nějakým časem, kdy si na vlastní pěst vydala debutní cédéčko. Uplynuly dva roky a to by měl nejvyšší čas na další album.

Ale zatím tomu tak není, spíše naopak, protože prvotina vychází v reedici u Shindy Prod. ? trošku více o ní v recenzi (kdo chce, snadno si vyhledá v příslušné sekci). O dění v kapele jsem si lehce pokecal s Ivošem

1/ Jak už jsem naznačil, spíše bych čekal novou desku. Proč jste se rozhodli vydat ?starou? placku znovu?

Ivoš: Předem zdravím! Nová deska snad na sebe nenechá dlouho čekat, ale ?Adon Nin Edeleth Ador Dorath?, je v podstatě výsledkem pětileté práce a zkrátka jsme ten čas prostě nechtěli je tak pohřbít. Všichni jsme mimo hudbu docela dost vytíženi a trvá nám to trochu déle. Náš náklad nám došel poměrně brzy a bylo našim záměrem v rámci tohoto alba najít solidního vydavatele-což se povedlo. Lidé psali, že o to mají stále zájem, tak jsme se rozhodli, že uděláme ještě nějakou video dokumentaci a vydáme to v reedici.

2/ Proč jste změnili písmo na titulním coveru? Chtěli jste odlišit obě edice nebo se vám to chaotičtější písmo zamlouvá víc?

Ivoš:  Písmo jsme změnili, protože lépe koresponduje s obsahem a také jsme tou drobnou kosmetickou úpravou chtěli oba náklady alespoň takto trošku odlišit. Z našeho pohledu nejde o žádný komerční tah, je to přece stejná deska. Nechtěli jsme měnit celkový design, člověk se na to jen s odstupem času zase dívá jinak a v rámci možnosti se snaží doladit mouchy. Autorem původního písma i všech těch dalších grafických úprav je zpěvačka Lenka ? písmo použité na novém coveru je ještě staršího data ? bylo použito v základním menu na našich úplně prvních internetových stránkách.

3/ Přiznám se, že poslední skladbu jsem většinou na prvním vydání vypínal před koncem. Proč je teď umístěná zkrácená verze? Tomu opravdu nerozumím ? já bych ji raději vynechal celou, nebo to nechal v původní stopáži?

Ivoš: Ta jedenáctá kontroverzní skladba poslední studiové noci, jenž vzbuzuje tak rozporuplné reakce je zkrácená hlavně kvůli nedostatku místa na disku. Přemýšleli jsme jak to co nejefektivněji udělat s tím, aby video fungovalo na co největším počtu počítačů v solidní kvalitě a přitom to mělo i plně dokumentární obsah. Dopadlo to tak, že jsme ten náš oblíbený úlet podstatně ořezali ? no a video je v mpeg-u I zkomprimované asi o jednu třetinu, což byla v rámci možností nejlepší varianta.

4/ Neměl jsem zatím možnost vidět váš koncert, takže bonus v podobě živé prezentace dvou skladebvítám. Jestli jsem to dobře pochopil, obrazy jsou z koncertu, ale se zvukem si nejsem tak jistej ? v bookletu uvádíte, že se mixovalo ve studiu?

Ivoš: I video i zvuk jsou původní. Celá akce proběhla v jeden den, kdy jsme točili i zvuk i video v klubu Harenda v Třinci, které je k nahrávání zvuku živě vybaveno. S celou realizaci nám pomáhalo asi 10 kamarádů ? světla, kamery atd. Posléze jsme nahrávku ve studiu zmixovali a zmastrovali, no a kamarád největší ?Dj? do toho dostříhal video. Hudbu k after party dělal čistě ve studiu klávesák Martin s basákem Kamilem. Byl to pokus, který nám dal spoustu cenných zkušeností.

5/ Na koncertě maji někteří z vás speciální image ? šaškovský kostým, hábit s kápí. Proč jen někdo? A proč zrovna šaškovský úbor? Je to takhle na všech vašich vystoupeních, nebo to byla jen specialita kvůli využití pro video?

Ivoš: V podstatě jsme to pojali jako takový cirkus, ve kterém je každý čím chce. Cirkus je plný různých postav, nálad a emocí, proto je tak barevný ? není jednotvárný. Celé to mělo delší historii ? pár koncertů jsme takto absolvovali, vše se vyvíjelo pomalu a individuálně a přirozeně vyplynulo z okolností. Není to o speciálním image jako spíš o tom si čas od času zahrát divadélko, zasmát se sobě samému i když nejde o komedii. Samozřejmě ?jak kdo chce?, všechno se mění ? co je dnes, nemusí být zítra. Baskytaristce Romaně se vždycky líbili klauni a šašci, proto si asi vybrala tuto postavičku.

6/ Znamená reedice pod Shindym něco pro budoucnost ? myslím tím jestli máte smlouvu i na další nahrávku/y?

Ivoš: U Shindyho vyjde i druhá deska, kterou bychom (jestli se nic zásadního nestane) chtěli mít hotovou do léta.

7/ V jaké sestavě momentálně působíte? Došlo v těch dvou letech k nějakým personálním změnám?

Ivoš: Za poslední rok se toho událo docela dost. Kytarista-violoncellista Krystian se pro nedostatek času stal takovým externím členem ? zapojí se bohužel asi jen ve studiu a naše sestava se tak dlouhodobě ustálila na čísle 6 (kytara, basa, bicí, klávesy, mužský a ženský vokál). Na jaře nás opustila basistka Romanka (alias šašek)-nový basák je Kamil Kottek z třineckých Growing Fear. Novinkou poslední doby je odchod bubeníka Michala za účelem delšího kanadského dobrodružství, takže čerstvou posilou je nyní Zdeněk Čepička ml.(alias Čepa), jenž také působí u dobře známých brněnských Forgotten Silence.

8/ Co právě děláte? Připravujete nové skladby? V jakém se nesou duchu? Jsou ve stejném stylu jako na Adon ? nebo došlo k nějaké výrazné změně?

Ivoš: Tak samozřejmě vývoj je nutný a my nejsme z těch, kteří by se chtěli věnovat určitému vyhraněnému žánru. Bude to asi z části postavené na vlivech, kterým jsme se už věnovali na staré desce, no a částečně na nových, jenž jsme ještě zatím příliš nerozvinuli. Budou tam i nějaké experimenty ? tak, aby to bylo pestré, barevné a nenudilo, myslím, že snad dojde i na nějakou tu recesi ? aby řeč nestála:-) Nějaká výrazná změna stylu se asi konat nebude. Co se týče nástrojového obsazení, užijeme zřejmě více klasických nástrojů a na řeč přijde i nějaká ta elektronika ? to je ale případ tak 1-2 songů. No, nebudu předbíhat, všechno se uvidí ? ještě nějaký čas budeme ve stádiu příprav a kdo ví ? jak to dopadne.

9/ Co koncerty ? jak často, kde nejčastěji, s kým nejraději ? a za kolik? Není pro vás trochu nevýhoda tolik lidí ve skupině, do jednoho auta se nevejdete, chtělo by to mikrobus nebo auta dvě ? je to problém? A ani poloha vašeho bydliště není zrovna nejvýhodnější pro výlety třeba do západních Čech.

Ivoš: Možná to do západních Čech není zrovna za rohem, na druhou stranu to máme 25 km na Slovensko a 0,5 km do Polska, takže by se to samé dalo říct naopak i o tobě:-) Jinak, myslím, že v šesti to není až tak tragické ? jsou kapely o větším počtu členů a fungujou bez problémů ? samozřejmě bych lhal kdybych řekl, že je to úplně bez obtíží. Všichni mimo mě mají auto (i Lenka bez řidičáku-já mám řidičák-nikdo mě ale nechce pustit za volant-fakt nevím proč?), takže je ten hlavní problém spíš ve zvýšených nákladech na cesťák. Občas využíváme i jednoho kamaráda s dodávkou, to ale převážně při dálkových cestách. Koncertujem v průměru tak 15 krát do roka ? jak kdy a jak je čas. Kde nejčastěji? Tak to je taky celkem jasné ? severní Morava a s kým nejraději? Je pár spřátelených kapel ? mimo ně s kýmkoli pohodovým ? kdybych tu otázku obrátil ? nikdy bychom nešli do spolu s náckama nebo fašounama ? nikdy neříkej nikdy ale nikdy. Co se financí týče, jsme historicky zvyklí doplácet ? teď jsme moc spokojení když klapne cesťák ? to nám stačí i v době velkého businesu a tržní ekonomiky.

10/ Co říkáte na naší black metalovou scénu? Zaujala vás v poslední době nějaká kapela nebo album?

Ivoš: Abych pravdu řekl, moc se neorientuju. Ne že bych byl úplě mimo, ale nějak to jde celé mimo mě. Starší kapely, jenž v minulosti s ?black metalem? koketovaly už jsou dnes třeba někde jinde, jinak poslední dobou stíhám, že třeba Adultery nebo Trollech se snaží oživit tenhle mýtus, pokud je tedy řeč o české scéně. Musím ale ukázat na ?ty? kapely, jenž svou samolibostí a intolerancí výrazným způsobem ovlivňují život i nás ostatních nepostižených. Nelze být nad věcí nebo je litovat, jen proto, že jsou postiženi nejrůznějšími mozkovými disfunkcemi. Myslím, že je třeba říct: ?Dost - rasismu a nacismu na metalové scéně!? Co mě poslední dobou zaujalo se vesměs pohybuje spíš na HC-grindcorové scéně ? myslím, že je u nás spousta nadějných dobrých i skvělých kapel ? v undergroundu samozřejmě!!!-)

11/ Nějaké vzkazy jako outro?

Ivoš: Mějte se fajn ? milujte se a množte se!-) Tolerujte se a choďte na koncerty ? nenechte se dostat vlastní lenivostí. V našem milém kapitalismu je to od narození po smrt o práci. Tak na co budete vzpomínat na smrtelné posteli? Je třeba žít:-)


Zveřejněno: 11. 12. 2004
Přečteno:
3398 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 12. 2004 18:51 napsal/a Vesper
To Ivosh
Dobre si povedal... :-)