Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Apocalypsa Fest patří, spolu s Metal Swampem, mezi už zavedené brněnské metalové minifesty průběžně pořádané během roku pro metalovou obec z Brna i odjinud.

Za poměrně krátkou dobu (od května 2003) si minifest stačil získat mezi fans dost příznivců a ani tohle pokračování nebylo výjimkou. Hlavním tahounem na sobotní večer do Svatoboje byla bezesporu už papírově silná sestava s legendárními ROOT v čele, která do sálu přitáhla dobré dvě stovky hlav, takže kapely už od začátku hrály jaksepatří do plnejch a o pořádný kotle na pařbu nouze rozhodně nebyla?

Sál, těsně před sedmou ještě poloprázdný, se během čtvrt hodiny rychle zaplnil a na pódiu se začala chystat první kapela. Měnínská ENDELECHIA je jednou z čerstvých nadějných kapel na naší scéně a má za sebou krom demáče i první regulérní album (?A Dance Of The Transparent One In The Shade?), které už sklízí první pozitivní ohlasy. Kapelu tvoří pětice muzikantů hrajících mix blacku, deathu a grindu s nepřehlédnutelným vlivem kultovních Master?s Hammer, což není vůbec na škodu :).

Ale zpátky k festu; ENDELECHIA, v čele s Poisonous Frostem u mikrofonu, spustila svůj hutný střednětempý nářez, který mě od začátku zaujal a svůj podíl na tom měl jistě i kvalitní čitelný zvuk, který se zvukařům povedlo vykouzlit. Hustá řízná kytara, tvrdý chytlavý riffy, super skřehoto-growling, fajn zvuk a čeština v textech, zajímavé kompozice, to byly věci, které se mi na kapele líbily. Spíše statická ENDELECHIA zaujala i zvědavý sál, který spíše poslouchal, než pařil, ale úspěch u fans vystoupení rozhodně mělo. ENDELECHIA příjemně překvapila a připravila půdu pro death metalové ABSURD CONFLICT z Boskovicka.

Jestli ENDELECHIA nasadila vysokou laťku, tak ABSURD CONFLICT ji ještě zvýšil svým strhujícím výkonem. Na jevišti znatelně živější kapela na nás spustila svůj melodický death vysoké kvality, takže pod pódiem začaly ultrarychle lítat první vrtule. Kapela tomu dávala od začátku sakra na prdel a nakopla některé ještě spící návštěvnictvo svým agressive-melodic-technic deathem. Z hudby kapely byla znát nejen silná energie a nadupanost, ale taky hlavně technika. Promakané hluboké riffy a kytarová sóla Jendy Pulce umně skloubené dohromady a místy připomínající bohy DEATH ? to mě na téhle řezničině bralo asi nejvíc, i když se v jejich nářezu poněkud ztrácel málo výrazný vokál. Úspěch ABSURD CONFLICT byl podpořen výborným čitelným soundem (ten byl na vysoké úrovni po celý fest), takže se z této kapely stala jedna z lahůdek večera, které se podařilo oslovit i převážně blackově orientované publikum. Výborně!

Nelehkou pozici měli nyní brněnští SEZARBIL, kteří nastupovali po ABSURD CONFLICT. SEZARBIL zahájili blackový miniblok festu, na který jsme se my, black metalu oddaní, nejvíc těšili. SEZARBIL na pódium napochodoval s válečným malováním a než odstartoval svůj nenávistný antikřesťanský útok, vypustil na nás pekelný plamen z pořádné pochodně (ta teda byla!). SEZARBIL začal poněkud rozpačitě, snad pod vlivem trápení s technikou, které vystoupení přerušovaly. Chlapy jsem slyšel poprvé a jejich ortodox black na mě moc velký dojem neudělal. Je fakt, že se kapela v průběhu setu zlepšovala a na konci už zněla dost obstojně, přesto mi jejich muzika přišla ve srovnání s ostatními kapelami až moc přímočará a jednoduchá. Zpěvák Vex šel do vystoupení poctivě a svým skřehotákem kapelu hodně držel, i když ty rádoby ?evil ksichty?, no nevím, nevím?

SEZARBIL se s tím prostě moc neserou, sází spíš na syrovost projevu a možná proto měli takový ohlas mezi hojnými fans, kteří v průběhu téhle sněhové vánice neustále vyvolávali jméno kapely, která ostatně na místní scéně působí už od roku 1997 a stihla i přes personální otřesy leccos vydat (za všechny splítko s blackovými řezníky Maniac Butcher ?Proti všem?). Když se bouře chýlila pomalu ke konci, začal SEZARBIL s hraním cover verzí od norských Mayhem (?Freezing Moon?) a oprášilo se i staré split album s Maniac Butcher, což kotel uvítal pořádným řevem a následnou pařbou. Poté už kapela uvolnila místo plzeňským SORATH, kteří dál pokračovali v blackovém nátěru. Plzeňský SORATH na svůj zatím poslední počin ?Vivimos En Perpetua Guerra? sklízí samou chválu a na spadnutí je i nahrávání split EP s TROLLECH, takže jsem byl zvědavý, jak se tito technici budou prezentovat koncertně.

Nutný říct, že SORATH se na Apocalypse představil ve výborné formě a právě on byl pro mě vrcholem večera. Hodně civilní kapela na pódium nastoupila bez u BM kapel obvyklé image, což ale vůbec nebylo na škodu, protože za tyhle chlapíky mluví hlavně výborná hudba. Admireforestae a spol. sázejí na technický energický black metal orientovaný hodně do melodična. Celou tuhle černou pekelnickou jízdu ženou vpřed nadupaný bicí, které na festu obzvláště vynikaly a ještě více zvyšovaly smršť energie, která se na nás přenášela. Na SORATH se mi líbily hlavně povedené chytlavé melodie s množstvím technických kudrlinek, takže jsem se rýchlo, rýchlo připojil k ostatním pařičům a taky jsem řádně roztočil kebuli na tuhle blackovou lahůdku. Fakt dobrý. Konec každé skladby byl doprovázen potleskem čím dál rozjetějšího publika, které kapele vytvořilo výbornou atmošku, za kterou se SORATH odměnil skvělým muzikantským výkonem, jak se sluší na tuzemskou blackovou špičku.

Blížila se jedenáctá a my čekali na kapelu, která měla celý fest završit. Legenda ROOT cítila, že předešlé kapely předvedly hodně vyspělé hráčské výkony a snad proto se i oni do vystoupení pořádně obuli, takže předvedli svoji nejživější show plnou nesmrtelných hitů. Koncert zahájil ROOT energicky instrumentálně bez Big Bosse, který pak na pódium v pravý čas vtrhl a rychle na sebe upoutal pozornost obecenstva. ROOT začal hodně živě, Ashok nádherně sóloval, že to jen bublalo, Igor s basou obstarával nezbytnou pohybovku, Blackosh v riffech předváděl, kde je jeho největší síla, Evil za bicími o sobě taky dával jaksepatří vědět a i frontman Big Boss předváděl svůj bezchybný pěvecký výkon. Fandové ROOT nadšeně uvítali a začalo se divoce pařit s četnými narážečkami. ROOT pak po výborném začátku (Black Seal, Festival Of Destruction) sklouzli zbytečně nadlouho do pomalých darkových vod, a to mě zrovna moc nebralo stejně jako devadesát procent přítomných. Pařba na place ustala a odezva od publika byla znatelně menší. Nebyl by to ale ROOT, kdyby si rychle nespravil dojem. Big Boss v tu ránu zahodil poslední alba a začal hlásit osvědčené songy jako Upálení, Hřbitov, Zjevení, 7 černých jezdců, 666 a Song For Satan. Mrtvoly v sále se v tu ránu probudily a pod pódiem se rozpoutal snad největší a nejdivočejší kotel za celý fest. Kapela v tu chvíli hrála jeden hit za druhým a přiváděla rozdivočené publikum doslova do varu. Úspěch ROOT u fans byl zasloužený, kapela je plná vyspělých osobností a navíc má v playlistu dost, už zlidovělých songů, které zabírají spolehlivě. Všechna čest, ROOT se činil a nakonec odvedl svůj mírný nadstandard, který potěšil, i když vrcholem byli pro mě jiní. Sečteno, podtrženo ROOT udělal skvělou tečku za vydařeným festem!


Zveřejněno: 11. 12. 2004
Přečteno:
3359 x
Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář