Nejbližší koncerty
INSANIA

Trenčianska cyber black/death metalová skupinka plánuje vydať nový album - pokračovanie súvislého celku, ktorý bude nazvaný Tome 3: "Terra Mentis" (tretí zväzok).

Pri tejto príležitosti som sa rozhodla, že vyspovedám jedného zo zakladateľov EoE - basgitaristu vystupujúceho pod menom n-gh`...

Zdravím Ťa n-gh`... Tak ako sa dnes máš, aké je v Prahe počasie? :-)

Nič moc. Jesenná Praha. Depresia.

A ďalej už viac o samotnej kapele... Vznik kapely sa dátuje od roku 1993, čo je už skutočne slušná "řádka let". Bol si jedným zo zakladajúcich členov. Prezraď čitateľom, ako vlastne vznikol nápad založiť Essence Of Existence a ako vážne ste kapelu s Astralom na začiatku brali?

Na gympli sme si s Astralom spravili taký cyber-metral-punkový projekt, z ktorého sa postupom času vyvinula entita EoE. Bolo to čisto spontánne, stretli sme sa spriaznené duše.

Debutová nahrávka vám vyšla v roku 1999, predpokladám, že na začiatku ste ešte vlastné skladby nemali. ;-) Na akých kapelách ste začínali trénovať svoj um? Tým sa trošku dostávam aj k tomu, aké skupiny boli pre vás v tej dobe obľúbené... Aké sú to teraz, menil sa počas tej doby nejak váš vkus? Máte v kapele nejaký vzor, ktorý vás inšpiroval?

Tome I (prvý zväzok ? album Of Bloody Tears ? pozn. weronyka) pokrýva naše skladby z obdobia rokov asi 95 ? 99. Tieto prechádzali veľkými premenami od prvotného nápadu až po nahranie v štúdiu. Takže je to vlastne ?Best of 1995 - 1999? ;-) V 1993 sme počúvali všetko možné, vlastne čokolvek metalové. Určite nás dosť ovplyvnili klasiky ako Metallica a Sepultura, škandinávsky melodický death a doom, anglický black a doom, americký brutal death. Vlastne v rokoch 93 a 94 vyšlo strašné množstvo kvalitných vecí, od ktorých sme sa mali čo učiť. Inšpiráciou pre nás bola vždy hudba, ktorá sa nám nielen páčila, ale naviac sme ju považovali aj za kvalitnú a prepracovanú s množstvom ukrytých vecí, ktoré nájdeš len pri pozornom opakovanom počúvaní.

Teraz trošku k zmenám v zostave. Určite sú čitatelia zvedaví na nejaké pikošky. Ak môžeš a chceš, prezraď, ktorí členovia kapelu svojou prítomnosťou obohatili a ktorí ju, naopak, z nejakého dôvodu opustili a uveď aj ten dôvod. :-) Ak nebudeš chcieť, pochopím to. :-/

Najväčším problémom boli pre nás bubeníci, čo po niekoľkých obmenách vyústilo do angažovania Unbeinga. ;-) Momentálne sme okrem neho zostali štyria ? Astral, Technology, Fear a ja ? takže vlastne jadro, na ktorom EoE vždy stálo. Pikošky by aj nejaké boli, ale nevidím žiadny dôvod, prečo by som ich mal zverejňovať.

Späť k prvej nahrávke Of Bloody Tears... Je naozaj príjemné si tú hudbu vypočuť, necítiť z nej žiadny amaterizmus, čo asi potvrdzuje to porekadlo "trpezlivosť ruže prináša", aj keď by som ho pozmenila na "trpezlivosť prináša kvalitnú hudbu"... Veď ste si s tým dali dobre na čas... :-) Čo pre Teba táto nahrávka znamená, ako sa na ňu dívaš s odstupom času... Pustíš si ju občas aj ty sám? (uznávam, otázka trošku pod pás :-))

Na ?Of Bloody Tears? mohlo byť s našimi vtedajšími skúsenosťami spravených len málo vecí lepšie. Celkovo sme s Tome I spokojní aj keď by sme s odstupom času spravili niekoľko vecí inak. Ako som už spomínal, tak pre tie skladby bolo pozitívne, že ?zreli? 3-4 roky. Občas si to veru pustím, aby som si melancholicky zaspomínal.

Viem, že je to dávno, ale čo vás inšpirovalo pri tvorbe textov? Kto u vás texty píše teraz a kto ich písal pre Of Bloody Tears? Keď sa už takto pýtam, boli to nejakí spisovatelia/básnici alebo skôr ten bežný život? (ako sa hovorí... :-)) A ktorí sú napríklad Tvoji obľúbení autori a ktoré knihy by si určite oprášil aj o pár desaťročí?

Na Tome I napísal väčšinu textov Astral, ja som prispel asi štvrtinou. Boli epicko-romantické, o utrpení, temnej láske, smútku a temnej stránke ľudskej existencie, ovplyvnené vtedajším rozpoložením našich duší. Texty pre Ephemeris Sun som písal ja, aby som citoval Astrala ?ovplyvnený Vesmírom a pochopivší Noc.? ;-) Boli viac lyrické, poprepájané jemnou epickou linkou. Texty na Terra Mentis sú opäť mojim dielom, inšpiráciou niektorých boli Voidove/Vesperove slovenské poémy, Astral prispel opäť svojimi myšlienkami a ja tomu ešte stále dávam výslednú podobu. Čo sa týka obľúbených autorov a diel tak určite história budúcnosti od Isaaca Asimova, Duna od Franka Herberta, galaktický stopárov sprievodca od Douglasa Adamsa, oslica od Nicka Cava, Talmud, Biblia, Korán a vlastne čokoľvek čo ma zaujme. Teraz napríklad čítam Brzezinského Veľkú šachovnicu, Focoultovo kyvadlo od Umberta Eca, Kvety zla od Baudelaira, čisto podľa nálady.

CD OBT ste nahrávali v A.S.I. štúdiu vo Frýdku-Místku. Druhé CD, Ephemeris Sun, ste takisto nahrávali v tomto štúdiu, to asi o niečom svedčí... (o dobrých vzťahoch :-)) Ako sa vám teda nahrávalo, koľko asi času vám zabralo nahratie jedného CD? Chystáte sa do tohto štúdia aj s vašim budúcim albumom Terra Mentis?

Musím Ťa trochu poopraviť. Ephemeris Sun bol okrem vokálov kompletne nahraný v našom Essence studiu. V A.S.I. boli nahrávané len vokály. A.S.I. vlastní brat Astralovho pána otca, ktorý robí viac jazzové a muzikálové veci, čo nám najmä pri nahrávaní vokálov na Tome I dosť pomohlo. Tome I sme nahrávali po víkendoch a celkovo to trvalo asi 100 h. Ephemeris Sun sme nahrávali už bez časového stresu v našom štúdiu a práce na ňom sa tak dosť pretiahli a dosť nápadov vzniklo až priamo pri nahrávaní. Terra Mentis vzniká vlastne už len v našom štúdiu. Tento proces je strašne dlhý a náročný, pretože Technology má všetky potrebné nástroje k tomu, aby to dotiahol takmer do dokonalosti a tak to ešte aj chvíľu potrvá.

A teraz viac k albumu Ephemeris Sun... Po dlhej dlhej dobe (troch rokoch) sa vám podarilo nájsť vydavateľa - slovenský label SONIC TEMPLE RECORDS, ktorý vám vydá aj CD Terra Mentis. Ako ste sa k tomuto vydavateľstvu dostali, skúšali ste ich osloviť už aj predtým? Ak áno, prečo to vtedy nevyšlo a teraz hej?

Ephemeris Sun je prvé CD, ktoré vôbec Sonic Temple Records vydalo. Oslovil nás Ivan Šebesta, ktorý stojí za týmto vydavateľstvom, v momente keď sa dozvedel, že pracujeme na Terra Mentis. Termín dokončenia bol však (takisto ako teraz) neznámy a tak sme mu ponúkli Ephemeris Sun. Sme radi, že tento album vyšiel oficiálne napriek takémuto malému niekoľkoročnému ?meškaniu?.

A keď už toľko sa vypytujem o tých CDs, ako a kde si môžu ľudia zohnať re-edíciu Ephemeris Sun? Sú ešte dostupné aj nejaké kusy Of Bloody Tears?

Ephemeris Sun je k dispozícii cez naše stránky www.essenceofexistence.com prípadne cez stránky nášho vydavateľa http://sonictemple.szm.sk/ alebo v distrách. Na koncertoch sú k tiež videniu nejaké tie kusy. Of Bloody Tears je k dispozícii len ako napalované CD cez naše stránky.

Som celkom zvedavá na pripravované CD a určite nie som sama... :-) K čomu by si vaše nové skladby prirovnal? Bude z nich cítiť aj staré Ephemeris Sun, alebo ste sa posunuli o kúsok inde? (keby to bol prvý prípad, som rada... keby ten druhý, EoE má moju absolútnu dôveru :-))

My sme tiež zvedaví. Momentálne vôbec nevieme ako to celé (a či vôbec) dopadne. Skladby sú rôzne, je v nich celkom pekné množstvo rozličných nápadov. Každopádne z albumu bude počuť, že sme to my o niekoľko rokov starší a skúsenejší. Skladby a vyznenie celého albumu sa snažíme čo najviac prepracovať a dotiahnuť.

A teraz k tej horšej stránke EoE... Na koncertoch sa ukazujete skutočne málo a tých pár, o ktorých som vedela, sa mi podarilo úspešne prepásť. :-) No, má to čosi do seba, aspoň sa tak rýchlo neopočúvate, ale na druhej strane - dosť to chýba... Čo k tomu môžeš povedať? V čom to je, že sa tak málo ukazujete? (No, keďže tak trošku viem, v čom to je, dáva Ti tu priestor poodkryť fungovanie kapely - to Ťa možno uchráni od upálenia na hranici za obmedzovanie prísunu kultúrnych zážitkov :-) )

Koncertujeme tak zriedka preto, lebo nás ziredka na koncerty volajú. ;-) Naviac máme aj problém zladiť náš čas, kedže Fear študuje a pracuje v BA, Technology a ja pracujeme v Prahe a v TN je už len Astral, ktorý je tiež dosť pracovne zaneprázdnený. Občas sa nám podarí zosynchronizovať čas len čiastočne a potom hráme v neúplnom zložení, ako napríklad na posledných 2 - 3 koncertoch.

Z tých koncertov, ktoré si zatiaľ absolvoval, ale nie ako publikum - ktorý sa Ti zdal najlepší, ktorý naopak ten horší? S ktorými kapelami sa EoE hralo najlepšie?

Výborne sa nám hralo v Dune v BA, ludia boli perfektní a prišlo ich skutočne dosť. A ten horší zážitok? To je najčastejšie zlý zvuk, v ktorom sa vytrácajú podstatné elementy našej hudby.

A ešte otázka, taká pre istotu... :-) Hýbe kapelou nejaký myšlienkový smer? Alebo máte nejakú špeciálnu životnú filozofiu, nejaké motto? :-) Ak nie ako kapela, povedz aspoň sám za seba...

V tejto citlivej môžem hovoriť len za seba. Momentálne vystihuje môj životný postoj verš ?I am no human now, because I choose to know? (Sotiris V., Sumerian Daemon).

No a klasická otázka - chodíš na webziny? Ktorý je Tvoj najobľúbenejší? (je tu reťaz odpovedí FOBIAzine, tak dúfam že ju nepretrhneš - inak Ťa zabije blesk alebo tak dačo... :-) ). Prajem Ti pekný zvyšok dňa. ;-)

Webziny ja rád, ale obľúbený nemám. Takže abecedný zoznam ;-) tých ktoré občas navštívim:

www.allmetal.cz

www.Fobiazine.net

www.Incipitum.sk

www.Marastjakcyp.com

www.Metalmusic.sk

www.Metalopolis.net

www.metalworld.biz

www.sklisen.cz/abyss

Vďaka aj tebe za priestor a snáď sa konečne na nejakom koncerte uvidíme.

www.essenceofexistence.com


Zveřejněno: 06. 12. 2004
Přečteno:
3255 x
Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 12. 2004 23:50 napsal/a marty
666
jo panove a damo, vas rozhovor - clanek ma cislo 666, takze si toho koukejte vazit, je to znameni :-)))