Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

OBSECRATION – Into the Bloodemonium CD 2013, O.B.S.E. Productions

Podivný, zlem opředený šepot, který zní až nezvykle příjemně. V dálce zvoní zvony umíráček. Očekáváte jejich příchod s napětím a zvláštním svrběním v žaludku. Ještě chvíli vydržte. Pánové si svoje entrée opravdu užívají. Není divu, jedná se o staré pány v letech, kteří v roce 1990 založili v rodném Řecku jednu z prvních death metalových kapel, tak si dávají náležitě na čas. Pravoslavní kněží v jejich zemi trpěli dlouhé roky (23 let) nespočty (letošní je šesté dlouhohrající a kompilace snad ani nejdou spočítat) jejich alb a neznám kapelu, která by měla na kontě takové množství demonahrávek. Letos přicházejí opět s dalším zásekem, který je opravdu dlouhohrající. Ale nemusíte se bát, nudit se určitě nebudete. Plocha (bez osmi vteřin) necelé hodiny je protkána jako pavučina různými intry, nářkem trpících věřících a šuměním jediné pravé death metalové krve. OBSECRATION zůstali po celou dobu věrni svému starému stylu, ve kterém se smrtící kov přirozeně a nenásilně občas přelévá do thrash i black metalu. Tenkrát v době vzniku kapely se dnes tolik oblíbené škatulky muziky neřešily. Neřeší je ani tentokrát. Máte tak čest s nefalšovanou řeckou death metalovou legendou.

Kapela je podepsána nejen pod muzikou, ale i pod coverem, mixem, masteringem a dokonce i pod produkcí. Nevím, jaké jsou v Řecku podmínky pro death metal, ale pravděpodobně to nebude žádná velká sláva. Album tak vyšlo ve spolupráci tří labelů - O.B.S.E. Productions, Orkestral Promenade Productions a Secret Port Records. A to pouze v tisícovém nákladu. Fanoušci by tedy neměli moc otálet. Líbí se mi, pro mě asi jedna u muziky z nejdůležitějších věcí, že to album velice dobře tepe. Jednou jste zahlceni po krk špinavými riffy a šílený bubeník Alex K. je schopen do vás doslova vymlátit otisky, které vám z mysli jen tak nevymizí. Máte tak jedinečnou možnost poslechnout si, jak se hraje starý death metal ve znamení DEATH, OBITUARY, ale i třeba takových IMMOLATION a INCANTATION v Řecku. Abych pravdu řekl, je těžké vůbec tvorbu OBSECRATION k někomu přímo přirovnávat, možná mě chvílemi napadají jejich kolegové DEAD CONGREGATION nebo v mezihrách NECROS CHRISTOS. Berte to tedy spíše jako taková menší vodítka. Určitě se nejedná jen o obyčejné a bohapusté vykrádání slavných vzorů.

Je krásně slyšet, že kapela odvedla obrovský kus práce. Vše se snažila dohnat k tomu, aby to bylo jednoduše perfektní. Bohužel ne vždy se to povedlo. Některé motivy postrádají přeci jen trošku víc „originality.“ Nemůžu se zbavit dojmu, že jsem je již někde slyšel (většinou s tím nemívám vůbec žádný problém). Jasně, hraje se tady starý prašivý old school death metal, ale i ten by se dal předložit s velkým „současným tlakem.“ Deska jako by byla rozmělněna na malé střípky, které se mi postupně daří lepit dohromady v pevný celek. Oceňuji to množství zlé krve, velkou „naštvanost.“ Mám na albu vyloženě oblíbené songy, ale samozřejmě i některé pasáže, které mi nejedou s takovou chutí. Není to sice vyloženě vata, ale jsou to spíše takové ty momenty, při kterých máte chuť kapelu trošku popohnat. Nevím, jestli je to způsobeno tou, na death metalové album, neskutečnou délkou celé desky, ale přijde mi, že tentokrát chyběl kapele nějaký producent, někdo z venku, kdo by jim některé nápady upravil, případně úplně zrušil. OBSECRATION určitě mají v sobě velký skladatelský potenciál, to už za tu dobu sami vědí, ale potřebovali by trošku větší nadhled a odstup, jsou do své muziky někdy až příliš „ponořeni.“ Třeba by nějaký schopný producent donutil vše ještě víc „vybrousit.“ Na druhou stranu, deska tak nepostrádá ten správný „old school náboj.“

Dovedu si představit, že pokud bych se narodil a vyrůstal v Řecku, že bych byl pravděpodobně skalním fanouškem kapely. Nevynechal bych žádný koncert a spolu s DEAD CONGREGATION bych vyznával jejich víru bez sebemenšího zaváhání. Jenže já jsem z naší malé země a tak nejsem s kapelou spojen „rodným poutem“. Můj pohled na „Into the Bloodemonium“ může být tedy více kritický. Samozřejmě již dnes ale vím, že k letošnímu záseku těchto legendárních Řeků se budu vždy rád vracet. Bylo velice příjemné se zase po nějaké době vypravit na death metalový výlet do destinace našich častých dovolených. Až zase jednou vyrazím do Řecka, určitě budu prohledávat místní obchody s muzikou, abych si našel další desky od OBSECRATION. Legenda je jednoduše legenda a člověk by k ní měl přistupovat s určitou dávkou úcty. Ne vše je sice úplně „dokonalé,“ ale jako celek určitě hodnotím desku jako skvělou. Ta tolik důležitá vzájemná chemie mezi mnou a OBSECRATION funguje na výbornou a i přes dlouhou stopáž si dovedu vše náležitě vychutnat. Nádherný mrtvolný pach ze země olivových hájů!

Seznam skladeb:

  1. Into the Bloodemonium (Intro) / We Spit On Your Fuckin’ Grave
  2. Repent Priest (Intro) / I Am the Unholy Child
  3. Zambahz Ram (Intro) / A Real Intescribable Horror’s Table
  4. Face Your Insanity (Intro) / Captive In Dimentia’s Bonds
  5. The Beyond (Intro) / A.P.D. – T.W.B.T.G. (The Morbid Way A.D. MMXII)
  6. In Search of Answers (Intro) / The Dream Quest Beyond the Unknown Graves
  7. Journey of no Return (Intro) / Nightmare Without Name
  8. Morbid Illusion (Intro) / Re-Creative Incitement (Into Reality A.D. MMXII)
  9. At Front Line Assembly (Intro) / I Remember My Body Rotting
  10. Shipwreck In Paranoia (Intro) / Drowning In Blood
  11. Road to Perdition (Intro) / Road to Redemption
  12. Blessed Is the Blooshed of the Faithful (Outro)


Čas: 59:48

Sestava:

  • Costas „Dead“ V. – zpěv
  • Alex Z. – kytara
  • Jim H. - basa
  • Chris Asiminas – kytara
  • Alex K. – bicí, samply


http://www.obsecration.com/
http://www.myspace.com/obsecration
http://www.reverbnation.com/obsecration
http://www.myspace.com/obseproductions


Zveřejněno: 12. 07. 2013
Přečteno:
3255 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář