Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

15.6.2013 – Žabčice u Brna

Lidé věří, že devítka je číslem dokonalosti a otevírá bránu k bohům, nebo polobohům. Snad proto, že letošní Antitrend slavil už deváté narozeniny, vše vyšlo přesně tak, jak si jen pořadatelé mohli přát. Počasí oproti loňsku naprosto dokonalé a tím pádem nic nebránilo hojné návštěvnosti tohoto grindového svátku celé jižní Moravy a kusu Rakouska.

My jsme to kvůli dlouhé cestě stihli přesně na druhou kapelu, kterou byli crust-grindeři V DOBĚ MORU. Chlapi do přítomných pálili jeden song za druhým, až se chvílemi zdálo, že to se všema pod tím žhavým sluncem praští. Sice energické vystoupení, ale něco tomu přeci jen chybělo.

Netrvalo to dlouho a na pódium vběhli šílenci AGRESSIVE TYRANTS, kteří během svého skočného vystoupení plného optimistických songů typu „Majka ze sociální rodiny, alias příběh z Moravy“ a jiných, posluchače napumpovali tou správnou atmosférou pro festival tohoto žánru. Od této doby se začalo pozvolna pařit, až do večerních hodin. Borci na Antitrendu pokřtili své nové CD, čehož se zhostil bubeník MINCING FURY.

Jako další se předvedli NEEDFUL THINGS, jejich vystoupení byla extra palba s velkým P. Jestli něco nechápu, tak je to vlastně všechna ta jejich sado – masochistická  muzika, protože v té rychlosti jsem to vlastně nestihl ani pobrat. Pánové klobouk dolů.

To Rakušáci NUCLEAR MONSTROSITY si svůj stroj valí v trochu jiném, podstatně pomalejším a tanečnějším tempu. Jejich hudba se moc hezky poslouchá. Prostě solidní vystoupení. Nutno ale dodat, že všechny jejich romantické „gore“ pěkně nakopalo.

Crust/fast coristé z Francie slyšící na jméno CHIENS byli jasným důkazem toho, že i ve třech se dá udělat pěkný bordel, který vám utrhne koule. Afektovaný zpěvák řval do hlediště své texty s takovým zápalem, až jsem měl pocit, že mu půjde o zdraví.

TAXIDERMIS přišla opět změna. A pokud píšu změna, tak myslím opravdu změna. TAXIDERMIS  už nejsou tou kapelou, která nám sázela své přímočaré grind songy přímo do uší, ale promyšlenou hudbou, která je i navíc dobře zahraná.

SPLATTERED MERMAIDS, nebo taky blbí Švédi, jak si s oblibou tahle stálice tohoto festu říká, letos přijeli v plném složení a taky s plným nasazením. Zpěvák je opravdu nezmar a doslova se pronese. Mnoho fanoušků pod pódiem muselo z jejich vystoupení odcházet s pocitem fárajícího havíře kráčejícího z šichty domů, protože jeho jízda na rukou trvala po celou dobu jejich setu.

Slováci CRANIOTOMY to vzali z úplně jiného konce. Jejich mocné intro plné kláves dávalo tušit, že nastává i změna hudební složky. CRANIOTOMY jsem sledoval jen z dálky, ale po všech těch grindech, přišel jejich brutal death k duhu a v hledišti se poznalo, kdo jak moc fandí tomuto stylu.

PERFECITIZEN na plakátě byli označováni jako nejrychlejší česká kapela a nejspíš tomuto tvrzení i dostáli. Navíc stejně jako CHIENES dokázali, že i ve třech se dá udělat pěkný bordel s patřičně vysokým nasazením.

Když na pódium nastoupili plážoví chlapci ze SPASM, tak už nic nebylo, tak jako dřív. Jen co spustili svůj první song, začal kotel doslova vřít a tohle křepčení trvalo až do konce celého festu. SPASM jsou grind stálicí, která nezklame a tak tomu bylo i dnes.

Podle hlasování na internetu o pořadí kapel vyhráli tak jako vždy MINCING FURY a proto se nebylo čemu divit, že když spustili své písně, kotel doslova šílel. Taneční kreace některých jedinců hraničily až s akrobacií.
 
Stejně tak to bylo i na CAPTAIN CLEANOFF. Tahle australská banda hraje grind jak noha a přesně podle toho to taky v kotli vypadalo. Vedro jako v Melbourne při poledním hicu.

To Pražáci EPICARDIECTOMY drtí svou muziku v až podzemním deathu, který se prvních pár skladeb moc hezky poslouchá, ale pak už to zní všechno stejně. I přesto solidní výkon.

GUTALAX je další ikonou v grindovém rybníčku a taky to podle toho vypadalo. Vtipné průpovídky mezi jednotlivými skladbami a sanační kombinézy dávaly najevo, že se nesmí nic moc řešit, ale naopak si všechno pěkně užít.

CARNAL DIAFRAGMA jsem slyšel už jen z dálky, ale i přesto můžu napsat, že šlo o opravdovou grind palbu. Přesně tak, jak to fanoušci tohoto stylu mají rádi.

Antitrend není klasickým festivalem, kde si fanoušek zaplatí vstupné a pak sleduje kapelu po kapele, až do té doby, do které ho to baví. Antitrend je festival stejného typu jako Obscene Extreme. Nikdo moc neřeší, jestli je na pódiu jenom kapela nebo kapela s dvaceti fanoušky. Stejně tak moc nikdo neřeší, kdo že to právě dohrál. Antitrend je prostě zábava, spousta známých a pohodová atmosféra. Proto doufám, že se v Žabčicích sejdeme i za rok....

Zveřejněno: 20. 06. 2013
Přečteno:
3637 x
Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář