Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SPASMODIC – Mondo Illustrated CD 2013, Unexploted Records

Masakr v mé hlavě, masakr v mé duši. Svět zase jednou obestřelo násilí. Silnější opět vítězí. Princip zvířecí smečky vždy fungoval a pořád platí. Historie opakovaně ukazuje, že humanita je jen výmysl pár pomatených jedinců. Apokalypsa je v lidských myslích zakódována víc, než se dodnes předpokládalo. Existuje jen jediné doporučení. Vezměte třináct death metalových songů, narvěte je na plochu necelé půl hodiny a pořádně je okořeňte grindem (a chvílemi doplňte zběsilým blackem). Pak se vám svět zase jednou na chvilku rozjasní do optimistického šklebu. Hlavu totiž budete mít absolutně čistou, tak jako mívají čerstvě narozené děti. SPASMODIC jsou ze Švédska. A vůbec se s tím nepářou. Jsou schopni připravit chutnou krvavou krmi během několika zběsilých riffů. Kdo jste zvyklý dělat kompromisy, zůstaňte tentokrát raději doma! Tohle není nic pro slabé nátury. Melodie jsou sice hezká věc, ale zde se zdají být úplně zbytečné. Od začátku do konce je to totiž takový nářez, že se nestihnete ani rozkoukat. Občas sice odněkud z kanálu vyleze záměrně zmatený, švédsky chrastivě laděný motiv, ale ten je ihned smeten do hlubin grindových sypaček. Přesto se mi nějakým záhadným způsobem vyfrézovalo celé album „Mondo Illustrated“, natolik, že mě jakási nadpřirozená síla doslova nutí se pořád k poslechu vracet.

SPASMODIC jsou kapelou působící na undergroundové scéně od roku 2005 a zatím za sebou mají teprve první dlouhohrající album (dále pak dvě dema – 2005, 2009 a jedno EP „Carve Perfection“ z roku 2010). Nejedná se o žádné začátečníky. Jednotliví muzikanti hrají nebo působili v takových smečkách jako VOLTURYON, OCTOBER TIDE nebo IN MOURNING. Můžete tedy vzít jed na to, že věci jako jsou zvuk (nahráváno v Misfortune Recoders, mix Tommy Tagtgren, master Jonas Kjellgren a Black Lounge) nebo šílený až barvitě „kýčovitý“ obal od Johannese Nordqvista Hogboma, či texty, s kterými vypomohl samotný vokalista legendárních EMPEROR Magus Caligula (též DARK FUNERAL, WITCHERY, HYPOCRISY - ten jeho skřehot je opravdu nazaměnitelný), jsou všechny absolutně v pořádku a dokáží doslova zabíjet. Máte tak záruku, že se po celou desku pohybujete v samé vybrané společnosti. Je sice pravda, že prvních několik přehrání jsem byl poměrně brzy unaven a napadaly mě myšlenky na to, že cd odložím s tím, že je příliš monotónní a všechny songy se slévají v jeden sice kompaktní, ale nevýrazný celek (s tím ale mívám problém u většiny do grindu hozených alb). Jenže pak jsem přišel domů v poněkud podrážděnější náladě (znáte to, práce, netřeba dále vysvětlovat) a s chutí jsem do sebe „Mondo Illustrated“ narval pod tlakem.

Ta intenzita celé nahrávky mě totiž doslova porazila. Energie napěchová do jednotlivých krátkých záseků vylezla na povrch a já se zmítal v klasické death/grindové křeči, při které mě nějaká „nadpřirozená“ síla nutila neustále přidávat volume. Možná je to závislost vypracovaná léty poslechu tvrdé muziky, ale především ten krásný pocit, kdy vámi projíždí celým tělem někdy až bolestivě dynamické bicí, kytary řežou a zpěvákovi visíte na rtech. Jste tak ve stavu, kdy vám je okolní svět úplně jedno a jen se v rauši oddáváte naplno muzice. Je nad slunce jasné, a SPASMODIC to také jistě vědí, že „Mondo Illustrated“ není a nebude žádným zásadním albem v dějinách death metalu (ani grindu). Jenže to tady nikdo ani nepředpokládal. Slovy o kopírkách bychom ale dneska mohli zhodnotit přes devadesát procent současného death metalu. Oceňuji tak spíše nasazení, zvukové provedení a to, jestli mě deska baví. Tentokrát jsem zcela stržen do víru rozjetých kytar a jediné, co si přeji je zažít vystoupení SPASMODIC naživo (což se mi splní v říjnu na plzeňských PHANTOMS OF PILSEN). Jestli je to totiž z reproduktorů taková nálož, co teprve při živé produkci.

„Mondo Illustrated“ splňuje všechny požadavky pro to, abych si ho oblíbil. Poslouchám cd již nějaký čas a vždy, když dostanu chuť na něco „nářezovějšího“, je jasnou volbou. Používám ho na totální restart svého mozku zaneseného přemírou informací, které na vás každý den „útočí“ ze všech stran. Album je totiž neskutečně natlakované energií a neřeší se na něm žádné „zbytečnosti“. Pravděpodobně někomu z vás přijde až příliš „obyčejné“, to ale nic nemění na tom, že se jedná o velice pečlivě odvedenou práci, která by mohla zaujmout nejednoho fanouška death/grindu. Když si pak ještě připočtete „hvězdné“ obsazení, myslím, že není moc co řešit. Kupříkladu při takové „Fabulous Love Making“ mám sto chutí vytrhat cihly ze zdi u sebe v pokoji (smích). Masakr pokračuje dál. Sestřih z televizních zpráv na hudebním nosiči. Smrt v přímém přenosu. Chaos a utrpení. To všechno jsou letošní SPASMODIC. Energetický nápoj plný zabijáckých death/grindových melodií se švédským puncem kvality!

Seznam skladeb:

  1. Din Satans Grisjävel
  2. Thirst
  3. Wanda La Put (feat. Emperor Magus Caligula)
  4. Shelter
  5. Trendy Mexico
  6. Fabulous Love Making
  7. Eject
  8. Ugly Sad (feat. Emperor Magus Caligula)
  9. Club Bounce
  10. Ruthless Pounding
  11. Strawberries
  12. Mondo Illustrated
  13. Domestic Entertainers


Čas: 28:39

Sestava:

  • Alexander Högbom – zpěv
  • Johan Haglund – kytara
  • Mikael Hanni – kytara
  • Tommy Haglund – basa
  • Christian Netzell – bicí (studio)

www.spasmodic.se
www.facebook.com/spasmodicsound
www.myspace.com/spasmodicsound
http://spasmodic.bandcamp.com/
http://www.unexplodedrecords.com/


Zveřejněno: 28. 06. 2013
Přečteno:
3298 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář