Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SYMPTOM – Opulent Atrocity, CD 2013, Memento Mori

Po někom zůstane jen hromada masa a kostí, po jiném zase tuny nové muziky nebo stohy literárních děl. Někdo po sobě zanechá  třeba jen odraz šílené nenávisti a zla. V jednom jsme si ale všichni rovni. Musíme projít branou smrti do jiného, dalšího světa, o kterém ale máme jen mlhavé představy. A možná dokonce ani neexistuje. Jsou to také všechno věci, mezi dimenzemi lidské mysli, nebem a peklem (říkejte si tomu, jak chcete). Je to spíše na dlouhé filosofické disputace. Člověk na to také musí mít náladu. Každopádně, pro takovéto chvíle rozjímání bych pro vás měl tentokrát jeden tip. Jedná se o nenápadnou, zatím neznámou americkou kapelu/projekt, která si říká SYMPTOM. Ti si zvolili za způsob svého vyjadřování dřevní doom metal křížený s prastarým death metalem. Pravděpodobně bych se k jejich tvorbě nikdy nedostal, ale byla mi doporučena přímo vydavatelem (španělský label Memento Mori), který se takovýmito pohřebními věcmi zaobírá. Jestli máte rádi takovéto staré „chlívárny,“ určitě se porozhlédněte po jejich distru (omlouvám se za reklamu, ale ta spolupráce byla opravdu „nadstandardní“).

První, co jsem si o kapele zjistil, bylo menší „proklepnutí“ jejich tvorby na youtube. Klip k songu The Third Floor, kdy kamera pomalu prochází starou podzemní kryptou, mě natolik „rozhodil,“ že jsem si musel napsat o promo cd. Jakoby na mě přímo dýchla stará plesnivá zatuchlina. K tomu pomalu se převalující, pomalý a zahnívající doom metal. Ty výrazy dávno mrtvých a jejich vysušené zubožené tváře dotvářely temnou atmosféru podsvětí tak dokonale, že jsem chvílemi jen zíral v naprostém úžasu. Kapela nemá prozatím žádné fotky muzikantů. Možná je to lepší, třeba jsou již dávno mrtví a ty nevyfotíte (smích). Každopádně jejich hudba, která se táhne pomalu a spíše je morbidně odříkávána, než aby se na vás ihned vyvalila, by odpovídala tomu, že SYMPTOM nepochází z tohoto světa. V jejich tvorbě určitě vystopujete prvky již dávno v tomto stylu použité. Osobně mi to ale příliš nevadí, ty prostředky jsou použity náležitě nevkusně a jsem tudíž spokojen (smích).

Záměrně nebudu tentokrát jejich tvorbu přirovnávat k některým jejich kolegům, schválně si ji vyhledejte sami a uslyšíte. Je totiž lepší ji na sebe nechat působit jako celek, bez jakékoliv přípravy, než se nechat ovlivňovat. Umocní to ještě víc váš zážitek. Nahrávalo se v Moontower studiu (Javier Felez – též ATARAXY, TEITANBLOOD, GRAVEYARD, MORBID FLESH). Obal alba si vzal na starosti hlavní protagonista JT Gilmore. Jedná se zdánlivě jen o „pár šmouh.“ Ty znázorňují snad pár oken v rohu nějakého ponurého kostela. Muziku tak „krásně“ doplňují ještě o smutný vizuální zážitek. Mám rád, když je na cd odvedena pořádná práce. SYMPTOM se poprali se svojí prvotinou opravdu s radostí, a tak jsem jako fanoušek takovéhle muziky velmi spokojen. Dostanete přesně to, proč jste asi dočetli až sem, pořádný kýbl plný špíny a beznaděje zabalený v krásném nihilistickém coveru. Co si víc může vlastně doom/deathový posluchač přát?

Na „Opulent Atrocity“ se odehrává přesně ten druh muziky, na kterou má málokdo náladu vždy a všude. Ta ponurost vás totiž může úplně strhnout a slabší labilnější kolegové by mohli časem vyhledat odborného lékaře. Možná někdo, kdo se cíleně zaobírá věcmi jako jsou smrt a má k ní celý život blízko (cítíte ten paradox?) by dovedl do desky proniknout natolik, že by vše pochopil. Já mívám v některých momentech trošku problém s tím, že mi přijdou některé pasáže až příliš podobné (ale zase mě láká objevovat postupně ty jednotlivé nuance). Také zpěv by si zasloužil určitě příště více propracovat. Přeci jen, občas i v doom/death metalu by neškodilo více „šokovat.“ Jinak si totiž na ten strach v katakombách zvyknete a nebudete napnutí v očekávání, co přijde dalšího. Každopádně celkově shrnuto, podtrženo, sečteno a hodně krát prožito se jedná o velice „příjemně strašidelnou“ desku, která se může s klidem stát průvodcem při posledních dnech člověka na tomto i onom světě. Velice chorobná nahrávka, která přináší mnoho příslibů do budoucna.

Seznam skladeb:

  1. The Town Under One Roof
  2. Rotting Inanimate
  3. Ashen Tomb
  4. Into the Scalding Spring
  5. Soulfurous Mist
  6. The Hanging Gardener
  7. Operating Theater
  8. The Third Floor
  9. Chronivorous Horror
  10. Desecrated by Modernity


Čas: 54:34

Sestava:

  • JT Gilmore – basa, kytara, zpěv
  • Jonathan – bicí


http://churchofdaggers.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/churchofdaggers
http://www.memento-mori.es/
http://www.facebook.com/memento.mori.label


Zveřejněno: 10. 07. 2013
Přečteno:
3188 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář