Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CRANIOTOMY – Supply of Flesh Came Just in Time, CD 2013, Amputated Vein Records

Vážení přátelé, kamarádi, milí posluchači! Dnes bych vás rád přivítal na našem již tradičním undergroundovém večírku. Tentokrát jsme si pozvali brutal death metalovou smečku ze Slovenska CRANIOTOMY. Právě se připravují na svůj první zásek. Kolem pódia jsou rozvěšeny plachty s motivem jejich nového alba „Supply of Flesh Came Just in Time“. Ten pán na obalu musel opravdu hodně trpět, není-liž pravda (smích)? Sekáček skoro po ostří zabořený v hlavě a ostnatý drát omotaný kolem krku příliš nevyluzují na jeho tváři úsměv. Každopádně práce Jaro Janicka (Isisdesignstudio) již nyní vzbuzuje u posluchačů emoce od nadšených až po radikálně odmítavé. Tak je to ale správně, cover nenechává nikoho chladným, stejně jako právě přehrávaná muzika. Brutální sypačky střídají klidnější sekavé pasáže, při kterých se fanoušci automaticky pokrčují v kolenou a houpají se do rytmu. Slamové chvilky poezie nás všechny jen utvrzují v tom, že u našich východních sousedů se letos opět probudilo monstrum. Již několik let dřímalo, občas se probudilo a zařvalo. Většinou to byl slušný, kritiky ceněný řev, který si pomalu získával respekt i v zahraničí.

To, co ale předvádějí pánové na letošním záseku „Supply of Flesh Came Just in Time“, není již jen obyčejným  křikem do domácí klece zavřeného zvířete. Tady už před námi stojí kapela, která má za sebou hromady mrtvol a moc dobře ví, jaký styl chce hrát, jakým způsobem a s jakým cílem. Dokonce i já, který bývám na brutal death metalovém pitevním stole jen občasným hostem, jsem od prvního tónu smeten neskutečnou silou, surovostí a nábojem, který z desky doslova tryská na všechny strany. Většinou desky s tímto stylem odkládám po několika přehráních s tím, že se jednou výhledově vrátím. Pak ale většinou nemívám chuť. Tady je ale usmažena velice chutná pečínka, která by mohla vyhovovat právě i posluchačům, kteří nejsou v brutal death metalových vodách častými hosty. Musím ocenit vynikající „surový“ zvuk ze Shaark studia. Tady je to bez debat. Líbí se mi právě ta „přirozenost,“ se kterou je celá deska nahrána. Možná jsou někde včleněny nějaké efekty, ale pokud vůbec ano, tak jsou vloženy tak, že jsem to vůbec nezaznamenal. Vše tak působí velice lidsky (tady vlastně nelidsky), uvěřitelně. Žádné umělé technické ekvilibristiky. Jen síla, energie a hlavně velice dobře „zapamatovatelné“ riffy.

Samostatnou kapitolou je zpěv (Pygo). Tady bych se rád na chvilku zastavil. Mít dynamit v hrdle je jedna věc. Další věcí je umět s darem od samotného Satana pracovat. Obzvláště v pomalejších „houpavějších“ chvílích mám sto chutí skočit za zpěvákem na pódium a řvát s ním na celé kolo. Posouvá tak celou nahrávku o další stupínek výše, do mého letošního brutal death metalového top ten žebříčku. Velice citlivě je volena i délka skladeb. CRANIOTOMY jsou již ostřílenou kapelou a moc dobře vědí, že by příliš často a dlouho opakovaný motiv mohl časem nudit, a tak jsou skladby dlouhé tak akorát. Celé cd pak jako celek krásně graduje. Poslech se tak stává krásnou, velice pečlivě provedenou pitvou, která uteče rychle a nemáte ani chvilku nechat se rozptylovat něčím jiným. Jde se, z podstaty stylu, rovnou na věc a myslím, že každý, kdo vyznává brutal death metal, musí být spokojen jako já. Když se pak pečlivěji zaposloucháte a dáte si pozor na rytmickou sekci celé kapely, musíte časem jen otevřít pusu dokořán, jen si užívat a spokojeně se těšit na další flák syrového masa.

Při minulých recenzích předchozích nahrávek zde kolegové kritizovali pár drobností, které se jim na předešlých deskách CRANIOTOMY nelíbily (měli výhrady ke zvuku, produkci apod.). Co jsem měl možnost slyšet předešlé záseky, vcelku bych s nimi i souhlasil. Letos nic z toho ale už dávno neplatí. Sestava, v jaké kapela nahrála současnou desku, je natolik silná, že můžeme čekat ještě velké věci. „Supply of Flesh Came Just in Time“ je toho jasným důkazem. Doufám, že jim japonský label, v jehož stáji album vydali, dopomůže tomu, aby rozšířili svoji muziku do celého současného zkaženého světa. Zasloužili by si to. Jedná se totiž o desku, která vás totálně rozseká. Budete se kroutit jako submisivní otrok před svojí paní a budete chtít víc a ještě víc bolesti a utrpení, kterým je deska napěchovaná až po okraj. Okolo visí na řeznických hácích kusy čerstvého masa. Krev odkapává na podlahu a chlad mrazicího boxu vás udržuje po celou dobu poslechu desky ve střehu. Je jen na vás, jestli ochutnáte. Tečou vám sliny? Cítíte tu vůni? Chtěli byste? Pak neváhejte. Vždyť v každém z nás je kus šelmy. Slovenský brutal death metal té nejvyšší surové kvality!

Seznam skladeb:

  1. Mr. Butcher
  2. Vomiting Bloody Pieces Of Undigested Body
  3. Pathological Dependende On Autopsy Stench
  4. Buried Alive
  5. Endless Torture
  6. Executioners Volition
  7. Psychopats Apprentice
  8. He Torture The Brain With a Drill


Čas: 31:43

Sestava:

  • Daniel „Šampon“ Hanák – basa, zpěv
  • Lukáš Šiška – bicí
  • Roman Halmo – kytara
  • Rostislav „Pygo“ Váry – zpěv


http://www.craniotomy.szm.com/
http://bandzone.cz/craniotomy
http://www.myspace.com/craniotomyofficial
http://www.last.fm/music/Craniotomy
http://www.amputatedvein.com/


Zveřejněno: 26. 06. 2013
Přečteno:
3702 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář