Nejbližší koncerty
LLYR

Tak nás rakouští zvrhlíci letos opět poctili a to rovnou několika návštěvami. Jedna z nich se konala i v Plzni. Naštěstí. Společnost jim dělali skvělí polští neznabozi Behemoth, naše barvy pak zastupovali Hypnos a Disfigured Corpse.

Vzhledem k tomu, že dorazila i honorace z Kralup v čele s chorým Pigeonem, před koncertem probíhala klasická družná debata u božského Gambrinusu v přilehlé restauraci. Jejich názory na tento zlatavý mok byly natolik politováníhodné a pro nás místní natolik zcestné, že se debata poněkud protáhla a tudíž jsme do Lampy dorazili akorát když svoje nádobíčko připravovali Hypnos s Brunem v čele. Jako vždy se s námi nemazlili a jejich death metal nám nasypali do hlav v intenzitě, na jakou jsme u nich zvyklí. Plné nasazení, klasické vrtule, no paráda. Tohle je prostě klasika, která nemůže zklamat. Ze svých desek vybrali to nej a tak jsme mohli vychutnávat pecky jako Evil awaken, Endorsed by Satan, Crystal purity of treachery, Burn the angels down, In blood we trust a nechyběl samozřejmě ani oblíbený Lovesong. Spokojenost. Myslím, že na obou stranách. Proběhla i ochutnávka z připravované novinky, která zněla zajímavě. Pravda je, že  nový materiál by to potřebovalo, protože při četnosti vystoupení, které jsem letos viděl, by to chtělo změnu :o)

Po rozehřání se začali chystat polští Behemoth a já ani na chvíli nezapochyboval, že to pro mě bude vrchol tohoto večera. No, můj instinkt mě nezklamal. Byl. Takhle nabušená, precizní a agresivní show se jen tak nevidí! Naprosté vyhlazení. Nestačil jsem se divit. A podle výrazu fans stojících kolem jsem nebyl sám. Tour se jede na podporu jejich novinky Demigod (mimochodem, naprosto vynikající!!!) a tak jsme měli možnost slyšet premiérově i nové kousky, třeba perfektní Sculpting the throne of Seth. Ale naši polští bratři nezapomněli ani na výlety do minulosti a předvedli i kousky z předchozího záseku Zoskia Cultus (Horns of baphomet?), ještě staršího Thelema.6 (Christians to the lions?) či Satanica (jejich podle mého nej song Chant for exhaton 2000. Celou tuhle pecku jsem měl husí kůži! Kdyby za celý koncert měla zaznít pouze tahle hymna, nelitoval bych návštěvy ani na chvíli?) Uf, co víc psát, když tohle se musí vidět. Nergal potvrdil své charisma a kompoziční schopnosti, Inferno pak to, že jeho bubenický um nepochází z tohoto světa. Je vidět, kolik toho mají odehráno. Nezklamala ani Lampa a zvuk byl parádní. Tak mi tak napadá, že současná hudební produkce Behemoth mi začíná trochu připomínat egyptology Nile. Nejedná se v žádném případě o satanapustou kopírku, nýbrž o shodnou atmosféru, tajemno? Že by to, že na novince se ve skladbě Xul představí i Karl Sanders z již zmíněných Nile, byla pouhá náhoda? :o) Ale zpátky k vystoupení. Naprosto profi set a jeden z koncertních vrcholů letošního roku. Jen dál a houšť s takovými vystoupeními! Možná drobná připomínka. Vydržel bych poslouchat o poznání déle než byl časový příděl na jejich vystoupení.

Po smršti v podání Behemoth pódium opanovala jedna z legend death metalu, slovutní mistři perverze Pungent Stench. Počalo se podporou novinky Ampeauty, ale kdo očekával hitovky ze starší tvorby, rozhodně nemusel truchlit. Mohl se pohupovat v rytmu notoricky známých záseků jako Choked just for a joke, Klyster boogie (KULT!!!), Viva la muerte (vzpomene si ještě někdo na super klípek k téhle pecce ?), For god your soul?for me your flesh atd. Po předchozí jízdě pohodička zahraná s přehledem mazáků, kteří mají něco za sebou, ale pořád je to strašně baví. Tedy, výraz pohodička brát s rezervou, protože mazec to byl slušný, ale oproti předchozí kapele? Všichni v sále se spokojeně usmívali, pařili, tančili, popíjeli a vzpomínali, jak je to dávno, kdy tyhle letitý pecky byly žhavé novinky. Inu, dotek nostalgie :o) Musím napsat, že tohle klubové vystoupení se mi líbilo ještě víc, než to festivalové na loňském Brutal Assaultu. Je ale pravda, že tam vládl Martin Schiranc se svojí ?bokovkou? Hollenthon. Škoda, že jejich set, stejně jako u Behemoth,  tak rychle utekl. Ale přídavek samozřejmě nechyběl.

Nu, další výborná akcička. Dozvěděl jsem se spoustu věcí. Třeba to, že legendám to pořád parádně šlape, že lidi jsou zmlsaný, protože jich nedorazil nějaký rekordní zástup. A třeba to, že metalová obec z Kralup má naprosto perverzní vkus co se týč konzumace piva (hell-o Pigeon). Za podobná moudra vyřčená na adresu místního klenotu na G by je ve středověkou jistě umučili nějakou pěknou násilnou praktikou. Ale kdo chce kam? :o)


Zveřejněno: 01. 12. 2004
Přečteno:
3385 x
Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 12. 2004 09:42 napsal/a weronyka
k Hypnos...
v Nitre (tusim to bol marec) nehrali pekne... tiez som bola prekvapena, lebo z CD sa mi pacia. No mozno mali proste zly den... (?)