Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LANTERN – Below CD 2013, Dark Descent Records

Časy, kdy black metalisté za každou cenu bojovali proti death metalu (a vlastně proti všemu), jsou zaplať-Satanáš vezdejší dávno pryč. Dnes se naopak velmi daří zejména kapelám, které jsou schopné do black metalu umně zakomponovat nejen death metal, ale i spousty dalších prvků. Jednou z takovýchto smeček jsou i finští rouhači LANTERN. Letos přijíždějí s náklaďákem až po střechu naloženým špínou, humusem, hnisající bezmocností a undergroundové nevázanosti. Jedná se o první dlouhohrající album kapely, která vznikla v roce 2007. Za vzor si vzala staré „špinavé“ kapely a snaží se o to rozdrtit naše ušní bubínky náloží ortodoxního black/death metalu. Vše tedy odpovídá přesně definici toho, co by se mi mohlo líbit. Bohužel mi přijde, že nahrávka má velice špatný zvuk. Je to pravděpodobně schválně, ale i když bývám většinou příznivcem takovýchto „chlíváren“, tentokrát dávám palec dolů. Přeci jen, i underground má svá pravidla.

Přitom LANTERN nechybí schopnost složit zajímavý motiv nebo melodii. Jen nějak marně pátrám v těch hlubokých hlukových stěnách po nějakém nosnějším nápadu. Vše se mi slévá v jeden monolitický celek, ze kterého jen občas vypadne pro mě něco kloudného. Další věc, s kterou mám velký problém, je zpěvák Necrophilos. Jednak je jeho přednes velice monotónní, ale hlavně je mi velice nepříjemná barva jeho hlasu. On vlastně ani nezpívá (což by mi jinak vůbec nevadilo), ale spíše „pomateně“ odříkává text a přesto mi to přijde falešně. Pravděpodobně někde na nějakém koncertě v zaplivaném klubu, kde jsou všichni „tak trochu mimo,“ se může muzika LANTERN možná předvést v trošku lepším světle. Na desce se bohužel kapela nevyhnula klasickým začátečnickým nešvarům. Špatný zvuk, nevyzrálá produkce, zbytečná „rychlost“ vydání desky. Přitom jako kapela na to LANTERN určitě mají. Některé momenty jsou opravdu velmi zajímavé a dělají mi dobře. Jen je jich na dlouhohrající desku zatím trestuhodně málo.

LANTERN se tak po celou dobu poslechu pohybují na hranici mezi „hudbou“ a hlukem. Možná nejsem pro podobný chaos ještě dostatečně zralý (rozuměj otrlý), ale u některých songů se vyloženě nudím. Od opravdového undergroundu očekávám alespoň nějaký „nátlak.“ Tady je vše ale jen takové obyčejné, zbytečně průměrné, šedé a nezáživné. Nemám vůbec chuť čekat vždy několik minut na další riff, který mě alespoň na chvilku vytrhne z letargie. Kapela mi svým údělem lehce připomíná kolegy z jejich země KRYPTS, kteří také měli lepší předchozí EP a demonahrávky, než vytouženou desku. Když se pokusím produkci kapely stylově přirovnat k nějaké kapele, tak mě asi jako první napadnou DEGIAL. Akorát s tím rozdílem, že Švédové za to umí vzít o nějaký řád lépe. Možná je to tím, že LANTERN vkládají do vcelku slušného špinavého death metalu přesně ten druh blacku, který nemám vyloženě rád. Doporučuji vám tedy určitě, abyste si obrázek udělali sami, možností je dnes spousta. Třeba vás „Bellow“ osloví víc než mě.

Výše uvedené řádky jsou napsány velmi kriticky. Ano, mně osobně se album „Bellow“ příliš nelíbí. Když jsem si o kapele dohledával nějaké informace, zarazily mě samé, velice kladné recenze na tuto desku. Osobně mi ale poslech alba nedělá vůbec dobře a zařazuji LANTERN vedle další desky z finského podzemí, které mě letos vcelku zklamaly a od kterých jsem očekával více (DESOLATE SHRINE, KRYPTS). Hodně dlouho jsem přemýšlel, čím to vlastně je, že se mi deska příliš nelíbí? Vždyť bylo splněno vše, jak má (je to špinavé, hraje se tady můj oblíbený styl apod.)! Pak jsem na to přišel. Mě u výše uvedených kapel chybí jedna věc. Vůbec to „netlačí“, nešokuje, nemá to tah na branku (doplňte si svoje oblíbené úsloví) A to od správného death metalu vyžaduji, to je přeci nutnost! Určitě ale bude skupina posluchačů, kterým se bude cd líbit. Já jsem měl tentokrát i velký problém s hodnocením. Nakonec jsem dal o bod navíc, protože občas z té průměrně šedi vyvstane na povrch zajímavý a morbidně krásný nápad. Ten je sice následně ubit nepřehlednou smrští chaotických riffů, které by asi nevadily v nějaké menší míře, ale tady mě velmi ruší a nedovedu se vůbec na nahrávku soustředit. Pro mě velice nepřehledná deska, u které jsem našel jen málo záchytných bodů. Lehký nadprůměr.

Seznam skladeb:

  1. Rites of Descent
  2. Revenant
  3. Entrenching Presences
  4. Manifesting Shambolic Aura
  5. Demons in My Room
  6. Below
  7. From the Ruins


Čas: 39:12

Sestava:

  • Cruciatus – basa, kytara, bicí
  • Necrophilos  – zpěv


https://www.facebook.com/lantern666

http://www.reverbnation.com/lantern666

http://lantern.dy.fi/

http://www.darkdescentrecords.com/


Zveřejněno: 24. 07. 2013
Přečteno:
3283 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář