Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

CEREKLOTH – In The Midst Of Life We Are In Death CD 2013, Hells Headbangers Records

Zlo má mnoho podob. Jednou je zákeřné a napadne vás zezadu, podruhé se zase smyslně usmívá a naláká vás milým našeptáváním. Lidská povaha je slabá, tápající. Neustále s tímto zlem bojujeme, občas podlehneme pokušení, sténáme v područí zdánlivě nesmyslných předsudků. Co je ještě dobré a co už zavání zlem? Pořád se ptáme, hledáme, pátráme a odpovědi se nám málokdy dostává. CEREKLOTH je dánská kapela, která se poprvé pokusila na tyto otázky odpovědět. Na pomoc si vzala styl k tomu nejprověřenější. Death metal. Tentokrát nakažlivě protkaný blackovými prvky. Kapela má za sebou dvě EP a jedno demo. Letos se přihlásila s zbrusu novým materiálem nesoucím název „In The Midst Of Life We Are In Death.“

Prvním, co mě na cd zaujalo, je obal. Nevím proč, ale připomíná mi obraz norského umělce Edvarda Muncha Výkřik. Stejně jako jeho slavnější kolega, cítím z něj úzkost, beznaděj, hledání. Máte tak jistotu, že ani návštěva nepřehlédne nahrávku ve vaší sbírce cd. Samozřejmě, to hlavní, muzika za obalem vůbec nezaostává. Naopak, sedávám u poslechu „In The Midst Of Life We Are In Death“ skoro až v nábožném rozpoložení. Jedná se totiž přesně o tu kombinaci death, black a doom metalu, která je mi již mnoho let souzena. Jemné inspirace AUTOPSY, CIANIDE, OBITUARY, INCANTATION mně totiž naladí na vlnu vzpomínek a zcela pohltí do svých osidel pradávného smutku. Pokud chcete přirovnání k mladším smečkám, napadají mě snad jen kolegové z jejich země UNDERGANG (ale ti na to šli o mnoho brutálněji). V muzice CEREKLOTH se tak prolíná death metalová škola od Švédska přes Finsko až někam na Floridu (a já si tam našel i kousek českého odkazu v podobě HYPNOS).

Nahrávka je pro mě přesně tou, které když se podáte, tak vás vtáhne do svých nemilosrdných sítí, nepustí po mnoho dní, a nakonec vyplivne do dnešních dnů, jako by to byla jen nějaká morbidní samozřejmost. Velice variabilní vokál, pomalu se ploužící kytary a bicí, které je sledují jako krvežíznivá šelma. Máte pocit, že někde tam skryté ve stínu, je ZLO, které jen čeká, až uděláte jakoukoliv chybu. Nedovedu ani moc popisovat, co se na desce odehrává, protože se neumím na psaní příliš soustředit. Obojí, psaní i poslech, jsou natolik nabité emocemi, že nechci sklouzávat ke zbytečnému popisování jednotlivých songů (tak jsem schopen vstřebávat cd jen jako jednolitý celek). Je to ale hodně těžké. Deska totiž obsahuje přesně ty jemné a „chytlavé“ ingredience, které mě dovedou připoutat po celou dobu poslechu k cd přehrávači. Z reproduktorů se na mě line temný odér smutku a nenávisti. Probouzí se mé nejtajnější noční můry. Běsy jsou opět v mé hlavě. Věky ztěžklé riffy promítají na stěnu pokoje stíny zemřelých předků. Co všechno ještě naleznu ve svém nitru?

Je pro mě tentokrát opravdu hodně těžké hodnotit. Neumím se od nahrávky odpoutat a nedovedu s nadhledem najít něco, co bych vůbec mohl kritizovat. Je pro mě až neuvěřitelné, že s takovouto nahrávkou přišla kapela, která hraje teprve od roku 2008 a „In The Midst Of Life We Are In Death“ je jejich teprve prvním albem. CEREKLOTH předvedli skvělý výkon. Zdají se ve vynikající formě a jediným důvodem, proč nedávám plný počet bodů, je to, že je teprve začátek roku (co kdyby vyšla náhodou nějaká přelomová deska?). Tolik pestré muziky, nadšení, emocí, temné atmosféry se na jednom cd vidí málokdy. Nechápu, jak se jim povedlo dostat do necelých čtyřiceti minut tolik smutku, energie, zla, špíny a hlavně prvotřídního death metalu. Na závěr mohu říci snad jen jediné: „Tohle je totální inferno, přátelé!“ Koneckonců, udělejte si obrázek sami. Deathmetalově vybroušený křišťál ZLA z dánského království!

Seznam skladeb:

  1. Praeludium
  2. Born of the Void
  3. Within the Hollow Crown
  4. Halo of Syringes
  5. Nest of Disease
  6. Mesmerizing Holy Death
  7. When Outcast Become Kings
  8. The Reapers Instant is Our Eternity

Čas: 38:01

Sestava:

  • Nis Rode Larsen – bicí
  • Allan Brejner Larsen – kytara
  • Morten Straede Adsersen - kytara
  • Jens Bendrsen Pedersen – zpěv
  • Martin Leth Andersen – basa


http://www.cerekloth.dk/
http://www.myspace.com/cerekloth
http://www.last.fm/music/Cerekloth
http://www.hellsheadbangers.com/


Zveřejněno: 30. 06. 2013
Přečteno:
3264 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 07. 2013 06:36 napsal/a Asphyx
inu
rádo se stalo...Asphyx k vašim službám:))
07. 07. 2013 21:39 napsal/a Míra
Díky za tip
Špinavé a chorobné a to já rád. Díky za tip :)
30. 06. 2013 18:22 napsal/a pekop
Cerekloth
To já jim 10 bodů dám okamžitě, je to fakt supr deska.