Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

IMPRECATION – Satanae Tenebris Infinita CD 2013, Dark Descent Records

Démoni ve své nejzhoubnější podobě. Vyslanci děsivých snů a jejich přítelkyně noční můry vám opět berou veškeré iluze o tom, že dobro existuje. Také vám někdy přijde, že někteří lidé mají tváře plné děsu? To možná ve svých snech potkali americké rouhače IMPRECATION. Zaslechli jejich pekelnou hudbu a strnuli v polohách, v kterých jsou již dlouhá staletí nalézány oběti šílenství a běsů. Okolí se od nich již dávno odtáhlo. Není možné s nimi rozumně promluvit. Jen sotva slyšitelně mumlají něco o pentagramech, o utrpení věřících v Krista, o otevřených hrobech a divně se u toho usmívají. Zajímavé je, že ani slovutní doktoři, psychologové i vymítači ďábla nejsou schopni rozluštit tajemná znamení, která jsou kreslena po zdech jejich pokojů. My už ale dávno známe jméno těchto démonů. Říkají si IMPRECATION, pocházejí z USA a pohybují se v temnotě již od roku 1991. Jejich historie je plná demonahrávek, EP i kompilací. Teprve až letos přicházejí s prvním plnohodnotným cdčkem.

Jestli jste někdy chtěli vědět, jak se hraje v pekle, tak tentokrát máte jedinečnou příležitost. IMPRECATION totiž vyznávají ten nejtemnější špinavý death metal ve stylu starých dobrých INCANTATION, IMMOLATION, DRAWN AND QUARTERED a podobných smeček. Občas se tedy setkáme až s doomovým sněním, akorát to není ten krásný spánek s představami hezké zpěvačky, ale morbidně hnusný sen plný utrpení, strachu a beznaděje. Pak se zase přeneseme blíže k black metalu. Ten je ale dávkován velice opatrně a spíše se hraje v oblasti, ve kterém se death metal s tímto stylem přirozeně protíná, než o nějaké násilně cílené vsuvky. Při poslechu jsem chvílemi skoro cítil, jak mi do kůže pronikají ostré hřeby plné hnisu. Některé riffy napínaly moje nervy k prasknutí a vždycky, když začal chroptět Dave Herrera, otřásl jsem se mrazem. Myslím, že slabší povahy by se pravděpodobně křižovaly po celou dobu poslechu desky „Satanae Tenebris Infinita“. Bylo by jim to ale na nic. Tohle je totiž hájemství blasfemie, tady nemají žádné kříže a „černoprdelnické“ manýry, v podobě, v jaké je znáte z kostelů, co dělat.

U oltářů čekají oddaně všichni oddaní věřící. Obětovaní se blaženě usmívají. Tuší, že naleznou brzy klid. Opravdu, z dálky duní bicí, které ještě více podmalovávají obřad padlých kněží. Obrázek, stejně jako na skvělém bookletu, jak vystřižený z nějaké středověké knihy. Pálení čarodějnic. Padlí andělé s černými křídly a rukama pokrytýma stigmaty. Odkapává jim černá krev na v pozadí zdánlivě poklidně pobublávající basu. Všichni jako jeden muž, jako jeden démon, do toho IMPRECATION  řežou a já jim věřím absolutně vše, co na mě prýští z obou reproduktorů. Tohle cd se vyplatí pouštět z originálního cd a to pořádně nahlas a naplno. Teprve pak si budete schopni labužnicky vychutnat tu špínu, to bezbožné rouhání. Vše sedí, jak má, a nenašel jsem ani náznak toho, že by třeba jen na chvíli IMPRECATION uhnuli z jediné pravé cesty death metalu devadesátých let. Mají za ty roky dostatek nápadů a zkušeností, aby vám nedali na ploše čtyřiceti minut ani na chvilku vydechnout.

Zvuk, produkce i vše ostatní je podřízeno současným „jasným“ undergroundovým pravidlům. Díky dnešním novým technologiím, umožňujícím lepší záznam všech nástrojů si můžete to bahno amerického podzemí vychutnat opravdu plnými doušky. Samozřejmě, doba starých kultovních nahrávek se již nikdy nevrátí, ale tady se hraje opravdu hodně blízko. Budou tedy nadšeni spíše pamětníci. Ostatním možná bude trošku chybět zvuk dnešních „umělohmotných“ a vyčištěných hudebních „produktů“. Ale aspoň se na chvilku vrátí v čase a třeba si také rádi zavzpomínají. Cd tedy asi nebude vyhovovat každému, ale pokud máte rádi spíše temnou atmosférou prokleté věci, mohli byste být nadšeni. Stejně jako já. A teď mě prosím nerušte. Nemám moc času. Obřad opět začíná. Démoni přicházejí. Z bookletu se na mě šklebí Belzebub. Všichni rohatí mě zvou dál. Rád přijímám nabízenou ruku. Tohle už není death metal, to je totální zmar, vyznání zla a inferno. Vynikající, až démonicky uhrančivá deska! 

Seznam skladeb:

  1. Blood Dominion
  2. From Beyond the Fiery Temples
  3. Hossanna Ex Inferis
  4. Angel of Salvation´s Doom
  5. The Coils of Eden
  6. Chapel of Rotting Flesh
  7. Rancid Blood on Blackened Thorns
  8. Of the Black Earth
  9. Carrion Winds of Golgotha


Čas: 40:09

Sestava:
  • Ruben Elizondo – bicí, varhany
  • David Herrera – zpěv
  • Danny Hiller – kytara
  • Milton Luna - basa


http://www.myspace.com/imprecationusa
http://www.last.fm/music/Imprecation
http://www.darkdescentrecords.com/


Zveřejněno: 02. 07. 2013
Přečteno:
3419 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 07. 2013 12:57 napsal/a Asphyx
větší ZLO?
Ještě větší ZLO? Tak to si budu muset konečně obstarat....díky....
05. 07. 2013 12:43 napsal/a Hynek
Blaspherian
Velká deska je mnohem,mnohem lepší:)
05. 07. 2013 12:39 napsal/a Asphyx
ZLO
Díky za příspěvek. Blaspherian se mi taky líbí, hraje tam myslím kytarista (bez záruky, musel bych dohledat, paměť už tolik neslouží:)) Skvělé je jejich EP Allegiance to the Will of Damnation. To je ZLO!
05. 07. 2013 12:33 napsal/a Hynek
Blaspherian
jj,autopsy zní dobře,carcass na youtube je taky super.Měl jsem trochu obavy,ale pokud bude deska v tomhle duchu jako ten vál,tak budu velmi spokojený.Ještě doporučuji kapelu Blaspherian,kde hraje někdo z bývalých členů Imprecation,taky skvělá masírka.
05. 07. 2013 12:25 napsal/a Asphyx
jen se rouhej:))
Rouhání povoleno:)) Imprecation jsou samozřejmě parádní.... Co se týče Autopsy, které mám doma v krásným digipacku, je to sice více do doomu, ale skvělý (je to srdcovka)....ale nebudu raději víc prozrazovat dopředu:)) Carcass uvidíme, ten první song uvolněný k poslechu nezní vůbec špatně.... uvidíme, co celá deska....