Nejbližší koncerty
INSANIA

ENTRAILS – Raging Death, CD 2013, Metal Blade Records

Politi mrtvou vodou zkameněli někdy na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Po dlouhých deset let byli zakonzervováni v roztoku ze samých severských melodií (kapela přerušila činnost mezi lety 1998-2008). Pak znovu vstali z hrobu a zoceleni lety nečinnosti vyvrhli na světlo světa demo Reborn (2009). A pak už to šlo ráz naráz. Ten nashromážděný přetlak musel ven. Dnešní doba přeje návratům a ENTRAILS si ten svůj užívají vrchovatě. Na posledních albech „Tales from the Morgue“ (2010) a „The Tomb Awaits“ (2011) jasně ukázali, že mají švédský death metal v krvi. Letos přicházejí s dalším pokračováním v podobě „Raging Death“. A opět se jedná o zásek, který je plný chrastění, temných melodií a rezavého hlasu. Samozřejmě, už se nejedná úplně o takové prašiviny, jako za starých dobrých časů, ale pořád se pohybujeme na úrovni posledních alb GRAVE, PUTERAEON, PAGANIZER, RIBSPREADER, REVOLTING apod. 

Zvuk desky je také podřízen dnešním možnostem. Sám tento vývoj kvituji. Přeci jen, mnoho kapel se sice snaží přiblížit produkci slavných starých alb, tu s lepším, či horším výsledkem, ale osobně jsem rád, že dnešní nahrávky mají čitelnější zvuk. V přehrávači pak vše lépe vyzní a vše si lépe užiju. „Raging death“ vychází i na vinylu a to dokonce v několika barevných provedeních. CD digipack, který se dostal ke mně, je vyveden opravdu krásně. Myslím, že každý fanoušek bude spokojen. ENTRAILS  velice umně a zkušeně prokládají šílené nářezy tklivými melodiemi. V těchto chvílích se mi zdá kapela nejjistější. Některé songy dokonce nepostrádají určitý punc „hitovosti“. Třeba takové skladby „Bloodhammer“ nebo „Defleshed“ jsem nedokázal vyhnat z hlavy několik dní. ENTRAILS vše samozřejmě vždy zabalí do nezbytného švédského death metalového běsnění, takže se pořád jedná o pořádný nátěr, ale přesto myslím, že patří ke kapelám,  které dokážou určitě zaujmout i posluchače, kteří tomuto stylu jinak příliš neholdují.

Párkrát dokonce zazní i klávesy, ale jsou vždy jen chvilkovým doplněním a prostředkem pro vytvoření ještě temnější atmosféry. Jsme tak pořád po celou desku jakoby zavřeni v nějaké staré kryptě, kostlivci opět předvádějí nádherný tanec smrti a mezi hromadami kostí se míhají stíny dávného death metalu. Občas to náhle zaduní. To zrovna spadne z té obrovské hromady lebka nějakého padlého kněze. Ten nemohl být, stejně jako my ostatní ctitelé švédského death metalu, pochován s ostatními na hřbitově. Pro nás jsou určeny nečisté kobky za hřbitovní zdí. Tam do toho můžeme řezat hlava nehlava a na nějakou tu špínu a pavučinu se příliš nehledí. Důležitější je nadšení, poctivost, oddanost a cit pro věc. Toto vše ENTRAILS  rozhodně nechybí. Každým dalším poslechem se jen utvrzuji v tom, že tahle švédská smečka má death metal zakódovaný v krvi. A jestli vám bylo v roce 2011 smutno, že se rozpadli DISMEMBER, ENTRAILS mohou být pro vás více než dobrou náhradou.

ENTRAILS  přicházejí po dvou letech opět s albem, které nemůže nechat žádného milovníka švédské školy v klidu. Kolem ostatních pravděpodobně prolétne nepovšimnuto a nezanechá v nich zhola nic. To ale vůbec nevadí, ani pro ně není určeno. Tady se totiž hraje old school metal té nejvyšší kvality, který sice není bůhvíjak originální, ale nechybí mu drive, šílené crustové vypalovačky, ani poklidné melodičtější vyhrávky. Já odcházím od cd přehrávače vždy spokojen a rád se stále a často vracím. Kapela také letos změnila svoji stáj, odešla od undergroundových F.D.A. Rekotz a přešla k Metal Blade Records. Není tak problém cd koupit v každém druhém slušnějším obchodě s cd.

Rád se nechávám unášet tou zvláštní melancholií starých časů. Mým uším dělá „Raging death“ velmi dobře. Jestli jste stejně naladěni jako já, mohla by se vám nová deska těchto švédských šílenců líbit. Chřestí to pořádně! A o to nám jde především, ne?

Seznam skladeb:

  1. In Pieces
  2.  Carved to the Bone
  3. Bloodhammer
  4. Headless Dawn
  5. Cadaverous Stench
  6. Descend to the Beyond
  7. Death League
  8. Chained and Dragged
  9. Defleshed
  10. The Cemetery Horrors


Čas: 45:11

Sestava:

  • Jimmy Lundqvist – kytara
  • Mathias Nilsson – kytara
  • Adde Mitroulis – bicí
  • Joakim Svensson – basa, zpěv


http://www.facebook.com/Entrails666
http://www.myspace.com/entrailsreborn
http://www.metalblade.com/us/
http://www.metalblade.com/us/artists/entrails/


Zveřejněno: 21. 06. 2013
Přečteno:
3456 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 06. 2013 22:52 napsal/a Luma
áno, áno
Moc pěkná recenze, jenom co je pravda. Tahle nahrávka je přesně to, co mi vyhovuje. Stará škola v novém zvukovém kabátě. Prostě old school.
21. 06. 2013 11:01 napsal/a Asphyx
tak tak
nezbývá než souhlasit! A děkuji za pochvalu...
21. 06. 2013 09:36 napsal/a Peťan
nový Entrails
old school až do morku kostí :) Super deska, seuper recenze :)