Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

PAGANIZER – World Lobotomy CD 2013, Cyclone Empire

Tenhle buldozer je prostě k nezastavení. Pořád, již od roku 1998, před sebou hrnou ten svůj švédský death metal. Jednoduché, až primitivní riffy, morbidní a nezaměnitelný hlas Roggy Johanssona a tím pádem obrovský nátlak. PAGANIZER jsou kapelou, která se příliš nemění. A oni se vlastně ani nechtějí měnit. Máte tak jistotu, že od nich pokaždé dostanete pořádnou porci old school death metalu. Hraje se tady spíše pro zábavu a pro věc samotnou, než proto, aby se každý muzikant „zbytečně“ předváděl, jak je na tom výborně technicky. Jejich muzika se tak hodí spíše na nějakou pořádnou pařbu, než na dlouhé zadumané večery s uchem přilepeným na reproduktoru. Tohle je mašina, v jejíž radlici je hromada starých lebek a kostí. Opět se tak dočkáme mrazivých Roggových (a Andreasových) riffů, někdy skoro až punkových, kdy si kapela vystačí celou desku s pár akordy. A vadí to snad někomu? Vždyť tady o to vůbec nejde. Účel je tedy jasný. Vše zničit.

Předchozí deska „Into the  Catacombs“ (2011) byla velmi častým hostem v mém přehrávači. Byl jsem tedy zvědav, zda si PAGANIZER i po dvou letech udržel vysoko nastavenou laťku. Udržel. „World Lobotomy“ mi přijde snad ještě víc brutálnější. Pánové se s tím pářou ještě míň než minule. Dokonce chvílemi zaslechnu až brutal death metalové motivy. PAGANIZER jsem vždy bral jako takovou Roggovu „základnu“. Ostatní jeho kapely a projekty jsou pro něj samozřejmě neméně důležité, ale tady mi přijde, že se sešla skupina muzikantů (kteří mají každý samozřejmě také spoustu vedlejších zájmů), která se vzájemně krásně doplňuje. Působí tak spíše jako dlouholetí kamarádi, kteří si jednou za dva roky udělají radost a nahrají si album. A je to z jejich muziky náležitě cítit. Hraje se pro radost z death metalu jako takového. U některých melodií samozřejmě máte pocit, že už jste je někde slyšeli (možná dokonce u PAGANIZER samotných), ale ono to přes to všechno drží stejně kompaktně pohromadě a hněte to opět velmi řádně.

Zaslechl jsem názory, že obal nového alba je ošklivý. Nemyslím si to. Naopak mi tentokrát přijde, že Juan Jose Castellano odvedl vynikající práci. Dokonce si tento motiv dovedu představit i na nějakém svém tričku. Příjemná je mi i ta myšlenka, že náš společný a současný svět by nějakou tu pořádnou lobotomii potřeboval. Pokud máte rozdílný názor, doporučuji si pustit někdy k večeru zprávy v televizi (smích). Zvuk je ošetřen náležitě a řádně (mix a mastering provedl Ronnie Bjornstrom at Enhanced Audio Productions v Garadgeland studiu). Máte tak jistotu, že vás to bude drtit, škrábat, masírovat vám mozek a pokud nejste úplní suchaři, budete si minimálně podupávat nohou. Odsýpá to totiž velice svižně. Samozřejmě, pokud jste fanoušci kapely jako já, upozorňuji vás, kupte si před poslechem nějaký prostředek proti bolesti, bude vás totiž bolet hodně za krkem z toho máchání hlavou! PAGANIZER jsou k nezastavení. Dokonce jsem se přistihl, že některé „melodičtější“ songy nedovedu vůbec vyhnat z hlavy. Krásná a kouzelná ukázka švédské death metalové poetiky! 

O nové desce „World Lobotomy“ se toho nedá říci příliš nového. Od minula se toho zase tolik moc nezměnilo a ty jednotlivé malinké nuance stejně poznají jen fanoušci PAGANIZER. Osobně mám rád spíše kapely, které si stojí za svým a snaží se dolaďovat svůj styl k „dokonalosti“, než smečky, u kterých si nejsem jistý, co bude příště. Možná je to konzervativní přístup, ale já jinak k muzice přistupovat neumím. PAGANIZER na desce spíše předvádějí „mírný pokrok v mezích death metalového zákona“, než nějaké stylové kotrmelce. Každopádně se mi nahrávka poslouchá velice dobře, rád si ji pouštím neustále dokola a již dnes vím, že se k ní budu opět velice často vracet. Splňuje totiž přesně moje požadavky pro dobrou desku. Nadupané, zběsilé, jdoucí rovnou na věc. Žádné zbytečné vytáčky, žádné kudrlinky, jen hromada nahrnutých kostí. Jde se přímo na to, je to šleha mezi oči, útok na solar, neřízená střela. PAGANIZER tlačí dál před sebou dál tu káru plnou švédského death metalu. Některá alba jsou o trošku horší, některá lepší. Letos se, myslím zadařilo. Pokud se vám líbil předchozí zásek, budete určitě spokojeni. Old school fucking death metalová mašina se opět předvedla v plné síle!

Seznam skladeb:

  1. Prelude to the Lobotomy
  2. World Lobotomy
  3. The Sky on Fire
  4. Mass of Parasites
  5. As Blood Grows Cold
  6. Odelaggaren
  7. You Call it Deviance
  8. As the Maggots Gather
  9. Trail of Human Decay
  10. The Drowners
  11. The Last Chapter
  12. Hunt Eat Repeat


Čas: 39:40

Sestava:

  • Rogga Johansson – zpěv, kytara
  • Jocke Ringdahl – bicí
  • Andreas Carlsson – kytara, klavír
  • Dennis Blomberg – basa


https://www.facebook.com/paganizersweden
http://www.last.fm/music/Paganizer
http://www.myspace.com/paganizerband
http://www.reverbnation.com/paganizer666
http://www.cyclone-empire.com/


Zveřejněno: 24. 06. 2013
Přečteno:
3614 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář