Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

19.5. 2013, Praha – Nová Chmelnice

Obscure Promotion si pro fandy thrashe tentokrát připravili opravdovou lahůdku. Speed of Sound tour bylo evropskou cestou kapel GAMA BOMB a ARTILLERY. V případě prvním špičková kapela z mladé thrashové scény, v případě druhém pak dánská legenda, která je možná i po letech stále trochu ve stínu svých slavnějších vrstevníků například z Německa. Tím ale výborná sestava zdaleka nekončila. Brazilští TORTURE SQUAD jsou na naší scéně v posledních letech jako doma. Naopak norská banda TANTARA byla plná očekávání. Aby toho nebylo málo, tak na rozjezd večera byla připravena trutnovská mlátička EXORCIZPHOBIA. Nedělní thrashpárty mohla začít.

Start byl naplánován na 19:00 a harmonogram byl dodržen. Přicházím na Chmelnici, až něco po sedmé, takže EXORCIZPHOBIA už hraje. Mám šok z opravdu nízké návštěvy, i když jsem rozhodně neočekával plný dům. Okny navíc do klubu proniká světlo, a je to jako kdyby kluci hráli odpoledne. EXORCIZPHOBIA sype jeden vál za druhým, není nač čekat. Tahle parta zaplnila na naší scéně místo, které dlouho zelo prázdnotou. Mladá thrashová krev, energie, své nápady. Tak to má vypadat, když thrash dělají opravdoví fans do stylu samotného. Kdo jste tyhle kluky ještě neviděl naživo, koukejte to rychle napravit. Už klasicky výborný výkon kapely dal zapomenout na trochu špatný zvuk. Ten už je ale na Chmelnici asi tradicí… Na závěr setu doráží početná jihočeská „thrashers crew“ a tak to v klubu vypadá mnohem veseleji (úsměv).

Snad první diskuse s kámošema o pauze směřuje k pivu. Opět se to nedá pít, ještě že za barem existuje něco jako Plzeň v plechovce. Přiznávám, že TANTARA pro mě byla velkým otazníkem. Před koncertem jsem slyšel jejich debutní album „Based on Evil“ z roku 2012, ale neviděl jsem žádný live záznam. TANTARA spustila ve velkém stylu. Thrash metal staré školy, místy melodický, místy načichlý heavy metalem. Na thrash metal dlouhé skladby (cca okolo 5 – 7 minut) rozhodně nenudily. Nechybělo krátké zpomalení, sympatický projev kapely a hlavně velký kus poctivé práce. Upřímný a zadky nakopávající thrashing. Pro mě příjemné překvapení tihle Norové.

Následující TORTURE SQUAD jsem naživo viděl několikrát. Hlavně jejich koncerty v Budějovicích jsou nezapomenutelné. Kapelu minulý rok opustil po dvaceti letech singer Vitor Rodrigues. Kapela našla náhradu ve svých řadách, když se hlavních vokálů ujal kytarista André Evaristo. Od začátku jejich setu bylo jasné, že to nebyla špatná volba. Vzájemné doplňování se s basákem Castorem přidalo vokálu na pestrosti. Nemohu se, ale zbavit dojmu, že koncerty s Vitorem za mikrofonem měly ještě větší sílu a energii. Po hudební stránce jsou TORTURE SQUAD opravdová zkáza. Ten nejhrubější old school death/thrash, jaký si vůbec můžete přestavit. Nekompromisní riffy, válcující basy, sóla… Samostatnou kapitolou je bubeník. Neskutečný masér. Snad polovinu setu jsem sledoval výhradně jeho hru a nasazení. Smekám. Největší fláky jako „Horror and Torture“, „Pandemonium“, „Living for the Kill“ nebo „Chaos Corporation“ musely zaručeně každému zpřelámat kosti v těle. Hell!

To ARTILLERY jsou kapela z úplně jiného soudku. Svým power/thrashem umějí rozmasakrovat s dávkou elegance. Zase nová postava za mikrofonem, ale opět výborná. Michael Dahl nikoho nenechal na pochybách, že ARTILLERY vsadili na správného koně. Melodické a pomalejší pasáže střídaly thrash metalové sypanice a kytarová sóla. Možná právě u ARTILLERY byl nejvíce ke škodě zahuhlaný zvuk, protože vokál se občas ztratil ve hlukové kouli ostatních nástrojů. Dánská legenda do svého setu zařadila skladby z nové i staré éry. Nechyběly „Rise Above It All“, „By Inheritance“, „10.000 Devils“ nebo kultovka „Terror Squad“. Celému koncertu nechyběla lehkost, nadhled, energie a upřímnost. Na kapele je totiž vidět, že se hudbou opravdu baví. Třeba takový basák Peter Thorslund – pár piv, čepice, brýle, šediny, pivní břicho, úsměv od ucha k uchu…. A na pódiu válel jako za starých časů. Se stejným výrazem si ho dovedu představit někde na chalupě, jak tlačí sekačku od Mountfieldu a užívá si zahradních prací (úsměv). ARTILLERY jsou pohodáři, kteří na thrash metalovém bojišti rozhodně neřekli své poslední slovo. Kult pro opravdové fajnšmekry!

Jako poslední vstoupili na pódium irští thrasheři GAMA BOMB. Na postech druhého kytaristy a bubeníka se objevily nové tváře. Ne však kvůli personálním změnám. Zkrátka kluci mají v době probíhajícího turné zkoušky ve škole, a tak prostě a jednoduše za ně zaskočili jejich kámoši. GAMA BOMB na závěr večera spláchli Chmelnici jako pořádný tajfun. Thrash metalové peklo, které ani sám nevím, jak dlouho trvalo. Možná něco kolem hodinky. V prořídlých řadách se od začátku rozjíždí mosh pit – neváhám a přidávám se. Nechybí ani stage diving a pořádně třepající palice. GAMA BOMB na nic nečekali a pumpovali jednu skladbu za druhou. Bez výraznějších přestávek pro odpočinek, bez zbytečných keců a protahování. Thrash přesně podle mého gusta. Nechyběly skladby z nové desky „The Terror Tapes“, ale ani vypalovačky, který každý znal – „Hammer Slammer“, „Evil Voices“ nebo „Bullet Belt“. GAMA BOMB jsem viděl počtvrté, ale zároveň po dlouhých 4 letech. Musím uznat, že celá kapela je zase minimálně o třídu výše, než před lety. Propocené triko, zamotané vlasy, hukot v hlavě… to byl thrash!

Pražská zastávka Speed of Sound tour se vydařila. Pravda, zvukově to nebylo ideální a návštěvnost, také mohla být o něco vyšší. Organizace nikde nehaprovala, kapely na sebe po krátkých pauzách rychle navazovaly. Kdo přišel, určitě nelitoval. Všichni si užili pět různých pojetí thrash metalu. Nejde říci, která kapela byla nejlepší, protože všechny měly svou kvalitu, svůj jedinečný set a hlavně svůj ksicht. Thrashem a starou školou nasáklý večer končil, zážitek zůstane pořád. Thrash ´till Death!

Zveřejněno: 23. 05. 2013
Přečteno:
3388 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 05. 2013 21:17 napsal/a KubaAjz
artillery
s sekačku od Mountfieldu si to trefil:-)
23. 05. 2013 20:24 napsal/a Peťan
Odkaz na pěkné fotky od Sykyho:
http://525foto.rajce.idnes.cz/19.5.2013_Praha_GAMA_BOMB_ARTILLERY_TORTURE_SQUAD_TANTARA_EXORCIZPHOBIA_Foto_Syky_Rabies/