Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Prvního listopadu hráli v Brně SAMAEL a než jsme stačili tuhle metalovou lahůdku strávit, máme tu pořádný nášup v podobě kapely TÖRR! Je to v tomhle roce už druhý koncert kapely v Brně - první se konal v dubnu společně s ROOT, ASGARD a LIKE A FOOL.

Kdo na něm byl, ví jak velký úspěch TÖRR sklidili, kdo ne, mohl doma ždímat šnuptychl. Tedy až do listopadu, kdy k nám Pražané zavítali znovu a  koncert se v podstatě zopakoval. Ale nebudu předbíhat?

Vystoupení se konalo v KC Semilasso, které nám teď po generálce září bělostí a novotou a málokdo by v něm asi čekal řádící metalový prasata. No ale co :) Je půl vosmý a předsálí se už začíná zaplňovat. Po menších problémech s borci u vstupu, kteří se na moje výklady o dohodnuté akreditaci zrovna moc netváří, jsem nakonec taky vpuštěn. Jinak organizačně ucházející, fungují šatny, distro a dva improvizované beer pulty. Návštěvnost zatím odhaduju tak na 50, 60 hlav, ale neustále přicházejí další fans. Je vůbec vidět, že TÖRR má věrné fanoušky v různých věkových skupinách ? od puberťáků až po padesátníky. Návštěvníci vypadají různě: od ortodoxních black metalistů s paintem po nezávislé fans. Blíží se osmá a my začínáme být netrpěliví (nejen z nehybné fronty na pivo u jednoho z pultů). Tenhle koncert je pro nás pořád ještě trochu záhada, protože podle webu by měl dnes hrát jen TÖRR, ale čekal bych nějakou předkapelu, která hvězdě vyburcuje publikum. A taky že jo. Před osmou se dveře do sálu konečně otevírají a na pódiu se začíná rozbíhat HC attack předkapely X-CORE. Čtveřice na to jde od začátku energicky a hraje klasický nářezový hard core, česky zpívaný. Kluci se od začátku snaží a sázejí na hutnou, tvrdou, mírně heavy metalovou rytmiku s thrashovými odrazy. Taky vokál zpívajícího kytaristy jde patřičně do hloubky a ladí s temněji posazenou muzikou. Slabý je doprovodný hlas druhého kytaristy, s tím bych si na jeho místě před lidi netroufal. Basák, ten zase působí zaraženě, je bez pohybu a nespouští oči z hmatníku.

Po poslední skladbičce (?Zkurvený rasisti, fašisti!?) a sympatickém dojmu kapela opouští scénu a místo ní přichází ASGARD! Brněnská blacková legenda, která léta dokázala v podvědomí fans žít z jediného dema, nedávno vydala svou první desku. ?Kletba krále Stacha? je na světě a recenze na ní jsou dobré. Právě z nového repertoáru skupina odehrála většinu ze svého vystoupení. Že na pódium nastoupil ?někdo?, bylo poznat hned. Doteď celkem ospalý sál se naráz probudil a věrní pařiči spěchali na svá místa pod Mírou (zpěvák). Ani ASGARD se s tím nepáral a už od začátku hrál hodně agresivní black-thrash podpořený výborným Mírovým frontmanstvím a poctivým pohybem Parambuchy po pódiu. Z nové fošny zazněly např. ?Odcházení?, ?Vítejte krále?. Na rozdíl od dubnového vystoupení se mi kapela zdála svěžejší, měla i větší ohlas. Kromě řezavých kytar stojí za zmínku i drtivý zvuk bicích, ty teda byly? Nakonec setu kapela přeci jen sáhla do historie a probudila k životu hraběnku Bathory, na kterou se musí ?Spojenými silami?. Tímhle zásekem vydařený blackový masakr skončil, a to nejlepší mělo teprve přijít! Bylo čtvrt na deset a TÖRR jsme čekali do čtvrt hodiny na place. Pi(ti)vo jsme si nakoupili raději do foroty, protože než bychom ve frontě přišli na řadu, tak by jsme spíš vystřízlivěli. A pařit střízlivej?

O půl desáté to fakt začalo a TÖRR to měl pod palcem v podstatě už od počátku. Kdyby tahle kapela natočila jen ?Kladivo na čarodějnice? plus desku ?Armageddon? a potom skončila, byla by už jen za to legendou (podobně to provedli Master?s Hammer). TÖRR ale neskončili a díky jim za to. Zdaleka ne každému se TÖRR líbí, názory na jejich muziku se různí, ale osobně je mám ve veliké úctě. Jednak za to, že k nám dostali black metal a jednak za to, co TÖRR dokázal poměrně nedávno s albem ?Made In Hell?. Tučná léta osmdesátá a raná devadesátá plná nesmrtelných hitů postupně odezněla a po slabším albu ?Chcípni o kus dál? to s TÖRR začalo jít pomalu z kopce. Kapele se postupně rozpadla její nejsilnější sestava, když nadlouho odešel sólomajstr Ota Hereš a za pár let i zpívající kytarista Dan Švarc s bubeníkem Melmusem. A jen z legendy se donekonečna žít nedá. Nové kompozice v nové sestavě (Izaiáš, Vajda) vyznívaly nepřesvědčivě oproti tomu, čím si staří TÖRR získali svou největší oblibu fans. Takové ještě bylo předposlední album Tanec sv.Víta, tehdy jsem už přestával věřit, že TÖRR ještě natočí něco od podlahy. Kapela ale hlavně díky Vlastovi stále fungovala a na novém albu se konečně vrátila k černým  kořenům své hudby. Právě za to TÖRR vděčí svému velikému úspěchu, který kapelu zaslouženě vrátil zpět na výsluní. Muzika je opět pořádně tvrdá a chytlavá, texty vtipné a odlehčené. TÖRRu se prostě povedl comeback jako hrom. Sestavu navíc nyní tvoří osvědčená skladatelská dvojice Henych-Hereš a na bicí hraje nejmladší člen kapely Radek Sladký z FERAT. TÖRR teď hraje ve veliké pohodě, z koncertů se stávají v podstatě ?rodinné? oslavy a důkazem může být dlouhá a úspěšná celoroční tour k nové fošně. Ale zpátky ke koncertu.

TÖRR se své první ovace dočkal ještě než vůbec hrábl do strun ? dav začal řvát nadšením sotva muzikanti nastoupili na pódium. Začlo se skladbičkou ?Made In Hell? z poslední novinky, z ní zazněly i další kousky jako ?Někdo to rád mrtvé?, ?Anální alpinista? a ?Rigor Mortis?. Sál doslova vřel a v kotli bylo zatraceně husto. Atmoška byla  strhující, všichni jsme s chutí vyřvávali společně s TÖRR  největší šlágry (a že jich zahráli) od začátku až do konce. TÖRR  měli očividnou radost a Vlasta dál hecoval neúnavné pařiče a fandy. A tak nastal čas omrdat nějakýho kněze, i když jen zlehýnka a na krajíček :-)), tahle příjemně zvrácená skladbička měla zvláště ohromný ohlas? Pokračovalo se s fláky jako  ?Ďáblův dech?, znamenitým ?Exorcist?. TÖRR dal za odměnu fanouškům k dobru i skladby, které obvykle naživo nehraje (?Zlej sen?, ?Samota v smrti?). Dobrý, dobrý, všechno dobrý, ale my už máme chuť na Kladivo! Snad nejslavnější skladba TÖRR ? kdysi se vysílala i v televizi. ?Kladivo na čarodějnice? skutečně zaznělo a nálada v sále byla v tu chvíli na vrcholu. Vlasta to s publikem umí a hlavně díky jemu nebylo od obecenstva ?hovno slyšet?. Ota Hereš zase ukázal, proč by dnešní kapely neměly zanedbávat sólovou hru, ty pro starý TÖRR tak typické bublavé tappingy dnes už jen tak někde nezaslechnete!

TÖRR ze zásady nepřidává, ale dnes udělal výjimku a přidal za jásotu publika hned dvě věci: ?Countess Bathory? a výborný ?Armageddon?. A šlus. Končil téměř jeden a půl hodinový povedený koncert, do atmosféry učitě ještě lepší než skvělý dubnový nářez v Kapitolu. Zvuk byl i tentokrát na úrovni a když pominu drobné problémy s bezpečáky, kteří mě nechtěli nechat fotit, byl jsem s koncertem TÖRR a spol. moc a moc spokojený.


Zveřejněno: 17. 11. 2004
Přečteno:
3305 x
Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 11. 2004 11:28 napsal/a jen
malickost 2
no jako pridavek byla countess...a kult ohne, jeste bych rekl ze nehrali ani analniho alpinisty
18. 11. 2004 12:14 napsal/a HENYCH 666
DEKUJEME
DIK ZA RECENZI
18. 11. 2004 11:03 napsal/a zeTORR
Super až na jednu maličkost
Koncert byl super, recenze je taky super. Akorát mám takovej pocit, že Rigor Mortis nehráli :-) Chlastu a Torru zdar!!!
17. 11. 2004 14:41 napsal/a weronyka
Ota Heres
nema chybu... :-)