Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MORGENGRAU – Extrinsic Pathway CD 2013, Blind God Records

Většinou, když se dozvím, že v death metalové kapele hraje nějaká žena, koukám na ni s mírným despektem. Vůbec mi nejde tahle muzika a něžné pohlaví dohromady. Poslední dobou ale začínám razantně měnit svůj zpátečnický názor. V kapelách jako FUNERUS, PROFANAL nebo českých BELLIGERENCE dívky dokazují, že dovedou být pro smrtící kov velkým přínosem.  MORGENGRAU  má ve svých řadách dokonce dvě zástupkyně Amazonek. Erika (zpěv, kytara) je dokonce hlavním skladatelským mozkem kapely. Spolu s kolegyní Rebou za bicími tak tvoří divoký základ celé téhle texaské smečky. MORGENGRAU se zhlédli v devadesátých letech minulého století a na své prvotině s názvem „Extrinsic Pathway“ se hlásí ke kapelám jako APSHYX, OBITUARY, PESTILENCE a dokonce se dočkáme jednoho coveru od SEPULTURY (Inner Self).

Dopředu upozorňuji, vůbec není poznat, že za mikrofonem stojí žena. Nejdřív jsem se dostal k muzice MORGENGRAU přes mp3 a tak jsem netušil, o koho se vlastně jedná. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že hlas patří Erice. Vůbec bych to nepoznal. Nemá sice hlas, který by rozbíjel sklenice, ale pro účely kapely je zcela dostačující. Hodně se mi líbí propracované kytarové riffy. Dodávají „Extrinsic Pathway“ ten správný náboj a jsou velice vítaným zpestřením. Nejedná se tedy o „zbytečně“ technický death metal. Spíše se hodně často thrashově řeže. Celá deska tak ubíhá velice rychle. Zběsile znějící momenty střídají pasáže ve středním tempu. Album je tak velmi „chytlavé“ a nestihnul jsem se nudit ani na chvilku.

Je nutné k nahrávce přistupovat s tím správným citem pro devadesátá léta minulého století. Musíte se vžít do doby, kdy vznikaly největší death metalové skvosty a tak trošku se zasnít. MORGENGRAU sice nepřinášejí na své prvotině nic nového, jedná se ale o velice slušný a dobře poslouchatelný standard. Zvuk je možná až příliš čistý. Pokud se kapela hlásí hrdě ke starým slavným partám, představoval bych si trošku více té špíny. Z obalu jsem jedním slovem unesený. Mám moc rád takovéto jednoduché ornamenty. Celkové produkci by možná slušelo více „nespoutanosti“. Je odvedena sice dobrá práce, ale to dnes nestačí. Přeci jen takových part běhá po světě nepřeberné množství a je velmi těžké vůbec posluchače v dnešní době zaujmout. Nahrávce chybí něco, čím by alespoň trošku šokovala. Nějaký lehce zapamatovatelný prvek, z kterého byste si hned sedli na zadek.

Nedělám si přehnané iluze o tom, že by MORGENGRAU nějak výrazně zasáhli do světového death metalu a stali se znenadání nositeli nějaké „nové vlny“. To asi ani není účelem a snad to dnes ani není možné. Každopádně se jedná přesně o tu kombinaci deathu a thrashe, kterou poměrně často a rád vyhledávám. Byla splněna veškerá očekávání, naplněny všechny „šablony“, které tento styl vyžaduje. Nic víc, nic míň. Pro někoho to bude možná málo, ale já za sebe mohu jednoznačně říci, že pozitivní pocit z desky u mě jasně převážil nad negativním. Vím téměř jistě, že se k cdčku nebudu vracet příliš často. Je ale dobré vědět, že tam někde na druhé straně zeměkoule je v Texasu kapela, která moc dobře ví, jak na to. Na první album velmi slušná práce, ale příště budu o hodně přísnější... tentokrát zůstanu jako správný gentleman shovívavější (dámy zvládly velmi slušnou death metalovou desku). Standardní death metalová práce s příslibem do budoucna.

Seznam skladeb:

  1. Extrinsic Pathway
  2. Antithetical
  3. The White Death
  4. Inner  Self
  5. Choking Grove
  6. Grave of Lies
  7. Chemosh Enlighten
  8. Polymorphic Communion


Čas: 37:05

Sestava:

  • Reba Carls – bicí
  • Nick – kytara
  • Erika Swinnich Tandy – zpěv, kytara
  • Jacom Holmes – basa

http://morgengrau.bandcamp.com/
http://www.myspace.com/morgengrautheband
http://www.reverbnation.com/morgengrau


Zveřejněno: 04. 08. 2013
Přečteno:
3323 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář