Nejbližší koncerty
LLYR

Má návštěva skotských luhů a hájů se samozřejmě nemůže obejít bez nahlédnutí do zdejších klubíků a tamních koncertíků. Jeden z nich se konal dva dny před Hallowenem v městě Dumfries jižně od Glasgow.

Uprostřed malebného městečka se nachází příjemný klub Venue. Je jakýmsi mixem z pražských klubů známého Rock Café a Futura. Prostor tak pro 200 lidí, dobrý zvuk, který je dán kvalitním pódiovým aparátem a dobře zásobený bar. Klub však není to hlavní, proč jsem se do Dumfries vypravil. Byla to hlavně hallowenová party uspořádaná třemi nekompromisními partami. První v pořadí nese název TURBYNE a musím hned na úvod napsat, že pro mě představovali vrchol celé akce. Dobře promyšlená muzika, která se pohybovala na pomezí nové vlny nu-metalu  a proletla školou Sepultury. Muzikanti na pódiu vypadali vskutku mladě, odhadoval jsem jim tak 16-17let. Schválně jsem se po jejich setu zeptal bubeníka na věk. Řekl mi, že je mu 14. To mě málem povalilo na zem. Hrálo jim to fakt dobře a ostatní party večera jim nesahaly ani po kotníky. A musím říct, že by vytřeli zrak i mnohým kapelám u nás. Navíc měli nejlepší zvuk večera a i image černých košil s kravatami mi byla sympatická.

Po krátké pauze se na pódiu objevila věkově ?starší? partička SWEET ZOMBIE JESUS. Chlapíci to do lidí hrnuli energickým death metalem s příchutí HC. Kapelu zdatně táhl kupředu znamenitý frontman. Ten se především vyžíval na nejrůznějších skřecích a ječácích a jen výjimečně zavítal k murmuru. Což podle mě byla škoda, protože se k muzice této skupiny hodil asi nejvíce. Kapela nehrála ani tak dlouho, přesto mě po čase začala nudit. Nic zvláštního se na pódiu nedělo. Jako by se skupina zamotala ve vlastním pojetí stylu a nevěděla kudy z něj ven. Měl jsem po čase pocit, že stále omílá již zahrané. Nebylo to špatné, to rozhodně ne. Jen jsem očekával nějakou změnu, nějaké ozvláštnění jejich střednětempé muziky a to se jaksi nekonalo (když pominu jeden výlet k grind coru). Takže se po chvíli má pozornost místo ke kapele obrátila ke zdejšímu publiku. Mohla tu být tak osmdesátka fanoušků ve věku od 12ti do 17ti. Chvílemi jsem si opravdu připadal jako dědeček. Většina měla na sobě nějaký ten hallowenský kostýmek a hlavu plnou pearcingu. Když jsem sledoval jejich zběsilé řádění pod pódiem, jen jsem si v duchu pomyslel, že bych tu fakt nechtěl učit na základce.

Pravděpodobně hlavní kapelou večera měli být ONE SIDED. Ti nastoupili oproti ostatním kapelám pouze s jednou kytarou. Japonský kytarista se snažil seč mohl, ale z jeho aparátu ne a ne vylézt pořádně hutný zvuk kytary. Možná to byl nakonec i záměr. Jak naznačil hned první song Piece of the pie, kapela si libuje v mixu řízného punku a HC. Trocha metalu je samozřejmostí. Zajímavá byla především práce zpěváka s publikem, které v jednu chvíli rozdělil do dvou stran a po odstartování hudebního běsnění začalo pod pódiem opravdové šílenství. Obě strany fans se proti sobě rozběhly...tak šílené pogo jsem už dlouho neviděl... opravdu bych tu nechtěl učit na základce.

One Sided hráli především vlastní songy, kde stojí za povšimnutí například zdrcující hc Blind či energická Stare. Rovněž zpestřením večera byl hutný cover od Nirvany, ale na název skladby si nějak nemohu vzpomenout. Před závěrem večera zpěvák pozval na pódium 4 teenegery v maskách (asi po důkladném výběru zdejších hallowenových přestrojení) a obdarovali tričkem skupiny a aktuálním cdčkem. Pak bylo aby fans pod pódiem rozhodli o nejimpozantnějším převleku... podle největšího hluku v sále zvítězil mužík ve žlutém sáčku a buřince (mě se osobně nejvíce líbila zkrvavělá zdravotní sestřička), který byl následně obdarován jistým finančním obnosem (nevím kolik...asi 20 liber). Pak kapela v rámci jednoho songu představila sebe sama, kdy každý z muzikantů předvedl na svůj nástroj alespoň něco z toho, co uměl a po metalovo-punkovém přídavku bylo po koncertě. A já ještě cestou na student residents, kde se momentálně nacházím měl plnou hlavu toho, jak ve 14letech může někdo hrát takhle kvalitní muziku, jakou Turbyne ze sebe na zdejším koncertě vyloudili.


Zveřejněno: 11. 11. 2004
Přečteno:
3237 x
Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář