Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

GRIMLORD – V-Column CD 2012, Legacy Records

Kapela GRIMLORD z Polské Wrocławi se na prknech, co znamenají underground, pohybuje už od roku 1999. Na kontě mají borci vedle 5 demonahrávek jedno live album a 3 plnotučné produkty. A já zrovna držím v ruce jejich třetí řadovku z roku 2012, která se jmenuje V-Column.


S hudbou této kapely jsem prozatím neměl možnost se nějak podrobněji setkat a název GRIMLORD (v překladu něco jako ponurý pán) mi na mysl vhání jakousi představu o doom metalu. Navíc oficiální stránky hlásají death metal, black metal a rock metal. Ale hned po prvních pár tónech je mi jasné, že představa zklamala. (smích) Tady se hraje poměrně melodický heavík s různými prvky typickými i pro styly jako power, místy rock a místy jako bych tam cítil i trochu snahy přiblížit se folku. Ale takových tam je opravdu jako šafránu. Možná dvě.


Muzika sama o sobě není nejhorší. Některé nápady se mi dokonce i líbí, jenže i po pěti posleších mám problém s tím, že podstatnou část jako bych už někdy někde slyšel. Muzika má všechno, co by od ní člověk čekal. Je opravdu dobře zaranžovaná, precizně instrumentálně zahraná, jde z ní cítit určitá energie, ale i po několikanásobném poslechu mi v hlavě neutkvěl žádný zásadní motiv. Nedokážu si vybavit žádný song, vyjma toho, že si vzpomenu, že někde byly dvě chytlavější pasáže s akustickou kytarou. A tohle je u heavíku škoda. Jsou CD, které máte po jednom poslechu v hlavě a něco vás nutí si je pustit znovu. A pak jsou CD, kterým můžete dát i 5 šancí, ale prostě vás nedostanou. Bohužel toto je právě ten druhý případ.


Kytary, basa, bicí, to vše je zahráno naprosto s přehledem. U vokálu bych nerad přechválil, protože tam mi určité polohy přišly celkem falešné. Možná to bylo tím, že vokalista se je snažil udělat co nejkošatější a proto místy lítal dost mimo. Sic se snažil využívat svůj rozsah a barvy hlasu co to šlo a jeho snaha mi i imponovala, tak místy spíše tahala za uši. Inu méně je někdy více. Nahrávalo se v Sonic Loft Studiu pod taktovkou Pawela Jakubowskiho. Zvukově to není žádný zásadní průser. Takový lehounlinký nadprůměr bych řekl. Hodně mi tam však vadí pro mé ucho ne příliš lahodící nazvučení bicích. Ale to bude asi o vkusu jednotlivého posluchače.


Jak to celé shrnout a být objektivní? V-Column není vůbec špatná deska. Ale zase to není ani žádná sláva, která by vás nekompromisně posadila na prdel. Ono přijít s něčím novým a neotřelým v heavy metalu dnes už snad ani nejde. Ale i dneska se najde pár kapel, které ten hevík dokážou zahrát tak, že tu desku sjedete i 10x a pořád vás bude bavit. Tahle alternativa se v mém případě při setkání s GRIMLORD nekonala. Pokud tedy máte chuť zkusit polský heavík, tak dejte ponurému pánu šanci. Pokud si chcete ale nějakou novou desku opravdu užít, dal bych osobně přednost třeba aktuálnímu počinu českých Witch Hammer.


Seznam skladeb:

  1. Fifth Column
  2. Mass Delusions & Hysterias
  3. Prolegomena
  4. Posthumous Coronation
  5. King Is Dead ...
  6. Dead Bodies Don't Swim
  7. Faithful Avenger Till The Remainder
  8. March Again
  9. Superconscious
  10. Widerstand


Čas: 30:42

www.grimlord.eu


Zveřejněno: 31. 03. 2013
Přečteno:
3315 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Scyther | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář