Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

2.3.2013, Ostrava - Garáž

V sobotu 2. března jsem s bandou vyrazil do nedalekého klubu Garáž, kde se chystal naprosto vymazlený koncert. Do Ostravy se na nás přijela podívat špička světové tvrdě metalové scény v podobě kapel Cannibal Corpse, Devildriver, THe Black Dahlia Murder a Hour Of Penance. Ze setu posledních zmíněných, italských HOUR OF PENANCE,  jsem satanžel  skrze komplikace v dopravě a nečekané zhruba 15kilometrové objížďce viděl jen posledních 5 minut jejich vystoupení. Než jsem se stačil rozkoukat, tak už se balili, což mě trochu zamrzelo, jelikož zrovna na tuto kapelu jsem byl hodně zvědavý. Ale což. To je život.

Zatímco se chystala první "emerycká" banda, THE BLACK DAHLIA MURDER, zašel jsem na pivko. Na Radka za 33 korun nejsem zvyklý, ale tak všecko lepší než Plzeň. (smích) Ale jen co se chlapi nachystali, rozpoutalo se solidní peklo. Borci hrnou zajímavý mix death metalu říznutého metalcorem a jejich věhlas album od alba roste. Zpěvák do toho dal opravdu všechno. Lidi v kotli se jim podařilo náležitě rozpumpovat a ti kapelu odměnili opravdu zaslouženým aplausem. Trochu se mi zdálo, že měli (hlavně ze začátku) nějak zazděný zvuk. Posléze se to trochu zlepšilo. Nebo bych spíš řekl, že jsem si zvykl. Každopádně vystoupení bylo povedené.  

Po nich následovali další borci, kteří k nám zavítali zpoza velké louže. Sebranka DEVILDRIVER ze slunné Kalifornie. A šlo poznat, že tohle je jedna ze dvou kapel, na kterou fanoušci přišli primárně. Co jsem se bavil s pár lidmi, hodně jich přišlo čistě na tuhle bandu, což mě ani moc nepřekvapilo, a v kotli to bylo poznat. Mosh pit střídal mosh pit, dokonce jsem zaznamenal i nějaké pokusy fans o stagediving z ramen kamarádů. DevilDriver jsou pro někoho velkou neznámou, pro někoho jednou z budoucích ikon metalového nebe. V Ostravě se už objevili jednou, kdy předskakovali zamaskovaným Slipknot, pak jsem ještě jejich účast zaznamenal na Sonisphere festivalu, ale naživo jsem je viděl poprvé až v sobotu. A nelituju. To, že nejde jen o tak nějakou kapelku naznačil fakt, že kapela nebyla nucena hrát před vyvýšeným pódiem s bicími, ale směla využít i tohoto (převážně headlinerům náležícího) "privilegia". Už s prvními tóny bylo jasno, že jejich melodický death metal má ukrutnou sílu a energie, se kterou se do vystoupení položili, byla až elektrizující. DevilDriver zahráli průřez svou zhruba desetiletou historií a na své si přišli všichni fans této bandy. Hodně pobavil třeba i moment, kdy baskytarista v jednom songu vyšplhal na basovou bednu (zhruba do výšky metru a půl) a jeden song odehrál přímo tam. Dostalo se i na klíčový hit Clouds Over California, bez kterého by fanoušci kapelu z pódia nepustili. Myslím, že této kapele budu v budoucnu věnovat trochu víc pozornosti než doposud.

Po nutné přestavbě se už pomalu schylovalo k tomu, proč do Garáže v sobotu všichni zavítali. Tím důvodem byla kapela CANNIBAL CORPSE. Když kanibalové začínali hrát, já tahal ještě kačera po dvorku. Sice klišé, ale jelikož mi tehdy mohly být tak dva roky, sedí tohle klišátko doslova a do písmene. (úsměv) Letos to bude už úctyhodných 25 let, co to tihle řezníci z Buffala hoblujou a tak není divu, že sobotní hodinové vystoupení pojali jako takovou exhibici. Zahráli průřez všemi deskami, kdy zazněly třeba hity jako A Skull Full Of Maggots z debutového Eaten Back To Life, I Cum Blood, nebo kultovní Hammer Smashed Face z Tomb Of The Mutilated, Pit Of Zombies z Gore Obsessed, nebo všem přítomným slečnám věnovaná Priest Of Sodom z alba Evisceration Plague. Chlapi ani neopomněli zahrát něco  z jejich aktuálního počinu Torture, kdy zazněl song Encased in Concrete. V kotli to vřelo jako by tam někdo vylil kanystr kyseliny sírové. My, co jsme stáli trochu opodál (abychom nepřišli k nějaké fyzické, nedej satan psychické újmě), jsme pro změnu nechápali s otevřenýma hubama, jak že to ti matadoři po tak dlouhé době dokážou drhnout. Určitě si nešlo nevšimnout, že kytarista Rob Barret odehrál celý set v tričku Tortharry, a jelikož jsem na akci potkal Dana z této bandy, asi vím, odkud vítr vane. (úsměv) Doslova unesen jsem byl výkonem vokalisty "Jirky" Fishera, který koncert odskuhral s opravdový nasazením. Když vezmu v potaz, že takto do toho jde každý večer, smekám.

Po vystoupení Cannibal Corpse nezůstalo jediné triko suché a věřím, že kdo dorazil, musel být s akcí nadmíru spokojen. A všem co nedorazili nezbývá než vzkázat: "litujte". Takový koncert se u nás totiž nekoná každý den.


Zveřejněno: 04. 03. 2013
Přečteno:
3270 x
Autor: Scyther | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 03. 2013 10:57 napsal/a Asphyx
to samý
mám s Budvarem. Je to na vkusu každého soudruha:)) Každopádně poslední dobou mívám na koncertech s pivem často problém. A nejsem sám. Na Chmelnici ta jejich Podkováň, to je hnus. V Meet Factory taky hnus..... Ty Cannibaly závidím.....mě přijdou poslední koncerty, že jsou čím dál lepší.
04. 03. 2013 10:48 napsal/a scyther
re: pěkný
jo no. Jenze to je fakt jedine pivo,ktere mi neleze. Vim ze plzenaci na nej jsou hrdi, ale kdyz si jednu dam, litam pak se psem jak prochcatik. :D
04. 03. 2013 06:56 napsal/a ASPHYX
pěkný
report, díky. Jen \"tak všecko lepší než Plzeň\". S tím opatrně! :)))