Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

SOMRAK, INFERNO, TEMPLE DESECRATION, ATER ERA, KATARZE

Rituály zatracených zachvátily Prahu. Pátek 15. února v klubu Modrá Vopice byl věnován dávce různých podob black metalu, když se do stověžatého města vydala kromě českých zástupců také legie ze Slovinska a Polska.

Hodinu po avizovaném začátku, tj. kolem deváté, se před nepříliš početným publikem představuje pražská smečka KATARZE. Před koncertem jsem o kapele věděl akorát to, co se psalo ve zprávě o akci, tedy že se jedná o ryzí black metal po vzoru norských legend. Již při zvučení mé očekávání dost znejistil zvuk automatických bicích, který se ani nesnažil přibližovat k nějakému reálnému znění bicí soupravy. Žel, nejen po této stránce se vystoupení ani zdaleka nepřibližovalo slovu ideální. Jednalo se sice o syrový black metal, ale s notnou dávkou nedotaženosti a tak nějak ničím, co by přitahovalo moji pozornost. KATARZE přeci jen existuje již několik let, a tak bych čekal rozhodně lepší výkon po všech stránkách, alespoň co se samotných kompozic týče. Detaily typu vytahování playlistu sepsaného na papírku z kapsy po každé skladbě koncertu také příliš nepřidaly. Ani zvuk nebyl nijak oslňující, kytara byla dost utopená, basa zároveň často vypadávala (což nebyl problém jen u KATARZE). Rád bych se zmínil o nějakých pozitivech, ale v koncertu této pražské smečky je marně hledám.

A jak jsem byl po úvodu rozmrzelý, náladu mi velmi rychle spravila slovinská trojice ATER ERA. Další pro mne neznámá věc, která mne ale již při zvukové zkoušce donutila zbystřit. Mlha zahalila nevelký klub a Slovinci se do toho pustili s vervou. Skvěle propracované kompozice plné temných melodií, občasných zpomalení a obohacujících detailů v kombinaci s naprosto perfektním zvukem, ohromně příjemné překvapení. Koncert jsem si užíval plnými doušky, nechal jsem se unášet na táhlých riffech a melodiích. Občas ATER ERA nechali vzpomenout na srbské THE STONE, některé riffy je dost evokovaly. To ovšem rozhodně nebylo na škodu, trio předvedlo naprosto famózní set a pro mne se nakonec jednalo o kapelu večera. Tato kapela rozhodně bude v mém hledáčku a doufám, že budu mít brzy znovu tu čest.

Polští TEMPLE DESECRATION do Prahy dovezli špinavou death/blackovou nálož. Jedná se o naprostý underground, málokde najdete alespoň nějakou zmínku o této bandě. TD mají na svém kontě zatím jediné demo „Abhorrent Rites“, které vyšlo loni u labelu Societas Oculorum Arcanorum. Schováni v kapucích, baskytarista zároveň v plynové masce, započali svoji death/blackovou smršť, která se vyznačuje silně podladěnou kytarou, naléhavým vokálem, nepřílišnou složitostí a řádně špinavým zvukem. Po několika skladbách jsem ale nabyl dojmu jisté monotónnosti a vystoupení mne postupně přestávalo bavit. Fanoušků ale měli před pódiem poměrně pěkné množství, rozhodně se nejednalo o žádný průser, jen hudba TEMPLE DESECRATION není úplně to, co vyhledávám.

U INFERNO jsem byl obzvlášť zvědav, zda se v setlistu objeví ukázka z chystané desky „Omniabsence Filled by His Greatness“. Tu nahrávala tato stálice českého black metalu ve Švédsku ve studiu Necromorbus se zvukomistrem Tore Stjernou a já od ní neočekávám nic jiného, než skvělé dílo. INFERNO si připravili nějaké ty rekvizity před pódiem i na pódiu a započali svou pekelnou show. Vokální projev Adramelechův byl (jako vždy) naprosto bestiální, zlo čišelo z každého riffu dvojice kytaristů a Sarapisovy blastbeaty se nebezpečně zasekávaly do uší. Zazněly například Pohanské meče, Peklo na zemi a opravdu se dostalo i na jednu novinku, která byla předzvěstí opravdu povedeného alba. Jednu vadu, a to výraznou, však toto vystoupení mělo – byl to zvuk, přesněji tedy neustálé problémy s basou. Nejprve se střídaly momenty, kdy basa vůbec nebyla slyšet a najednou na několik sekund byla zase příliš nahlas, přibližně v půlce setu však vypadla takřka na pořád a slyšet bylo jen neustálé hučení. Tato kaňka mi zamezila v naprostém procitnutí do rituálu made by INFERNO.

Znovu jsme pohlceni v mlze, začíná poslední rituál, nastává soumrak. Čtveřice s obrácenými kříži se po roce vrací na místo činu – loňský koncert po boku Ondskapt jsem promeškal, porovnávat tedy nemohu, ale SOMRAK ve Vopici podali výborný výkon. Zvuk se zase o dost zlepšil, všechny nástroje včetně vokálu byly naprosto čitelné a velice poutavý byl právě maniakální výstup zpěváka J.D., který neustále předváděl opravdu zlé grimasy. SOMRAK samozřejmě hráli z obou studiových desek – „The Abhorred Blessings“ (2007) a „The Blackwinged Serpent Crowned“ (2012) a bez zbytečných keců a přestávek do nás sypali jednu palbu za druhou. Pokud bych měl v krátkosti zhodnotit set SOMRAK, řekl bych „klasická black metalová jízda, nic víc, nic míň.“ Únava vzala za své, a tak jsme chvíli před koncem setu (kolem druhé hodiny ranní) opouštěli Modrou Vopici.

Arkham Productions znovu uspořádali velice příjemnou akci, která by si rozhodně zasloužila více než těch několik desítek návštěvníků. Hlavně zástupci slovinské scény ohromně potěšili, Inferno snad brzy uvidím/uslyším s lepším zvukem.

Fotky: Oskar999, děkujeme!
Celý fotoreport na Photomusic

Zveřejněno: 20. 02. 2013
Přečteno:
3515 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 03. 2013 15:49 napsal/a Darbujan
Somrak
Celkem blby prijit hrat s timhle nazvem black metal k nam do CZ :-)