Nejbližší koncerty
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
  • 10. 05. 2024INFERNAL ANGELS Black metal(Italy) BLOOD AND DISASTER ...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
TELEPATIE VI

8.2.2013, Praha - Modrá Vopice

Do klubu Modrá Vopice jsem se vrátil po necelých dvou letech. Pamatoval jsem si, že se mi tam tenkrát na Demonical a Brutally Deceased hrozně líbilo. Je to tam malé, mají tam dobré pivo a je tam neskutečná pohoda. Poslední dobou bývají takovéto akce mou osobou vyhledávanější čím dál častěji. Letos jsme vyrazili na Heaving Earth a velkým lákadlem byli samozřejmě hlavně němečtí rouhači Venenum. Nejdříve nás navigace sice zavezla na jiný konec Prahy ke stejnojmenné „asi“ čínské restauraci, ale nakonec vše dobře dopadlo a my stihli začátek v pohodě.

Určitě velkým plusem bylo i to, že všechny kapely začinaly přesně podle plánu, tak jsme i my, kteří to máme z Plzně přeci jen dál, dorazili domů vcelku rozumně. Po celou dobu všechny kapely provázel velice dobrý zvuk, vše odsýpalo jak má a tak snad každý, kdo dorazil, musel být spokojen. Nechápu, proč takový skvělý servis nelze zařídit na některých větších akcích. Dokonce i to pivo z kelímku chutnalo, jak má (a na to bývám hodně háklivý /smích/). Klobouk dolů před organizátory, tohle nebývá zvykem na koncertech o mnoho slavnějších kapel. Asi když se to dělá “undergroudově” a pro radost, tak to jde lépe, než když jde jen o peníze.

KAOSQUAD na nás hned od prvního songu vysypali smršť grindu a death metalu. Bylo to jednoduché, úderné, nekompromisní a na rozjezd velice dobře vybraná kapela. Líbila se mi práce bubeníka. Ale i oba spoluhráči předvedli slušné výkony. Měl jsem čest tyto uctívače Carcass a Napalm Death potkat poprvé a pro další pivo jsem odcházel velice spokojen. Pěkný rozehřev pánové!

DISSOLUTION nám přivezli do Prahy svoje olomoucké vyznání brutálního death metalu. Opět mě zaujal nadupaný bubeník, který to tam sázel, jako kdyby měl v nohách kulomet. Frontman řval jak o závod a já si jejich set užíval s chutí a radostí. Další skvělý výběr předkapely. Přesně takhle bych si to představoval. Opět musím vyzdvihnout po celou dobu skvělý zvuk a tak nedocházelo k tolik často slýchanému jevu, kdy jsou předkapely zvukově odbývány. V Olomouci mají být právem na co hrdi. Jejich set měl tu správnou šťávu. Jediné co bych malinko vytknul, byly polohy hlasu, ve kterých zpěvák “ryčel”. Tam jsem občas zaznamenal chvilkové indispozice. Může to být ale jen můj pocit. Jinak DISSOLUTION převálcovali, co mohli a odcházeli s potleskem v zádech.

HEAVING EARTH jsem za poslední rok viděl potřetí. A tentokrát mi sedlo jejich vystoupení nejvíce. Kapela byla uvolněná. Žádný stres, pohoda, klídek a poctivý death metal, co si víc přát? Songy znějí naživo snad ještě lépe než z desky. Tady už se ale samozřejmě pohybujeme v první lize a nebudu zastírat, že moje očekávání, co nám bude předloženo na novém albu, jsou velmi vysoká. Nové fláky znějí čím dál tím temněji, brutálněji a kapela musí trávit spousty hodin ve zkušebně, protože začíná být sehraná, až z toho mrazí. Od začátku do konce jsem jim to prostě a jednoduše zobal z ruky. A nebyl jsem sám. Odezva publika byla veliká a muselo se dokonce přidávat. Byl to hodně velký nátlak a chvílemi jsem měl strach, aby neulétla střecha. Parádní death metalový set!

VENENUM zahalili celý klub do mlhy, ve které zářily jen po stranách vystavené lebky. Obřad začal pozvolna, pomalu a mrazilo při něm všechny za krkem. Zhudebněné zlo v podobě starého death metalu. Songy měly až blackovou atmosféru. Dlouhé a táhlé vybrnkávačky vyvolávaly atmosféru absolutního zmaru. Jednotlivé opusy vždy pomalu gradovaly, VENENUM si hráli se všemi temnými lidskými stránkami a z pódia se spolu s mlhou šířilo dokonalé zlo. VENENUM odvedli perfektní hru s náladami. Inferno. Někdy se sklouzlo až někam k doom metalu, občas dokonce zazněly i odkazy až někam k Black Sabbath. Vyslanci pekla nás rozdrásali do krve. Všichni muzikanti odvedli perfektní špinavou práci. Pro mě to byl jeden z koncertů, který ve vás zůstane asi už navždy. Ale abych jen nechválil. Ke konci byly již některé “vybrnkávačky” až příliš dlouhé. To mě ale napadlo jen u dvou posledních záseků. Jinak to byl vynikající koncert! Ztělesněné zlo.

Následoval přesun domů a cestou tolik oblíbené rozebírání koncertu a muziky vůbec. Na dálnici na Plzeň zněla z přehrávače poslední deska Cannibal Corpse a já přemýšlel o tom, že jsem zažil opět nádherný undergroundový večer plný skvělé muziky, dobrého piva a temnoty. Skvělá akce! Kdo nepřišel, může jen litovat.

Fotky Ignor

Fotoalbum Asphyxe

video Heaving Earth:
http://www.youtube.com/watch?v=NHPICUHsSD8

video Venenum:
http://www.youtube.com/watch?v=Vi5JzTsnwi4

Zveřejněno: 11. 02. 2013
Přečteno:
3409 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 02. 2013 06:32 napsal/a Asphyx
fotky přidány
fotky přidány