Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

Udělat tento rozhovor byla celkem fuška a zabralo to hodně času na obou stranách :-) Jednak byly prázdniny a jednak se jednalo o osobní problémy, které by bylo lepší nezmiňovat.

Důležité je, že rozhovor je venku a tak máte možnost nahlédnout na kapelku Riverside. Průvodcem je Mariusz Duda (vocals, bass).

1.Jaký byl koncert v červnu, kdy jste dělali support ANATHEMĚ? Myslím, že to bylo pro Riverside docela důležité, obzvláště, když vám tvorba Anthemy není cizí.

Máme rádi různou muziku, každý z nás má svoje favority. Zrovna nedávno jsme se o tom bavili a tak vím, že Mitloff (drums)je fanouškem Marillion, Michał (keys) sjíždí Deep Purple a já osobně Porcupine Tree :)  Anathema je srdcové záležitost našeho kytaristy Grudzieńa. Tenkoncer jednoduše uskutečnil jeho sen a já osobně si myslím, že to byl jasně nejlepší koncert v červnu a červenci. Jsme za tu příležitost velmi vděční.

2. Když mluvíme o koncertech, jaké jsou vaše dojmy z tour?

Turné bylo velmi úspěšné s velkou návštěvností. A myslím si, že jsme se ukázali v nejlepším světle. Tohle byla ale jen jedna část a v říjnu budeme pokračovat. Pak můžu svojí odpověď dokončit :-)

3. Na vaší stránce, která je mimochodem skvělá jsem četl, že než jsi přišel k Riverside, tak jsi si slíbil, že už nikdy nebudeš hrát progresivní rock. Co změnilo tvé rozhodnutí?

Myslím, že to byl změnou přístupu k muzice samotné.  Nechali jsme naše inspirace inspiracemi a jen jsme si hráli s melodií a rytmem tak dlouho, až byl výsledek přijatelný pro každého z nás.

4. Můžeš nám prozradit něco z nahrávacího procesu k ?Out Of Myself?? Vyskytly se nějaké problémy? Jak dlouho jste nahrávali?

Tak to ti musím říct, že tuhle otázku fakt nenávidím. Připomíná mi to dny zkoušení, a všechny věci okolo. Víš, mohly jsme to v pohodě nahrát za 3 měsíce, ale něco nás nutilo nahrávat jen v noci. Tudíž to trvalo rok. ...No, hlavní je, že deska se podařila, CD je venku a my můžeme makat na novém materiálu.

5. Co takhle podepsat smlouvu s nějakou nahrávací společností? Na jaký trh bylo vaše CD zaměřeno? Na polský nebo na světový?

Kdybysme se měli zaměřit jen na naší zem, tak zpíváme polsky. Jinak 21. září vyjde pod Laser?s Edge naše CD ve světě a o něco později v Polsku. Každopádně nám nevadí vydávat si CD sami.

6. Jak fanoušci nové album přijali?

Skvěle, doufám, že se to v září nezmění:-)

7. Objevil jsi se jako host na albu progresivní rockové bandy INDUKTI. Trošku mi to připomíná Riverside. Plánuješ, že bys tam zpíval jako plnohodnotný člen? Nebo to byla jen jednorázová záležitost? Máš ještě nějaké jiné vedlejší projekty?

Pořád na svém pěveckém výrazu pracuji, takže když je nějaká příležitost, neváhám a chytnu ji za pačesy. Obzvláště, když jsou ostatní profesionálové. Tento rok jsem vypomohl se zpěvy u Anamor a Indukti. Byla mi dána absolutní svoboda, takže jsem si mohl udělat zpěvovou linku tak, jak jsem chtěl. Což je možná ta věc, která ti připomíná Riverside. Každopádně to byly příležitostné okamžiky a já sám nikde v žádné jiné kapele nehraji a ani nemám takovou potřebu.  Vlastně...možná až vydáme naše 3. album, tak zkusím svůj sólo projekt....ale to je vzdálená budoucnost.

8. Tvůj hlas je jeden z výrazných elementů u Riverside. A já se nebojím říci, že máš jeden z nejzajímavějších výrazů  na polské progresivní scéně. Chodil jsi někdy na hodiny zpěvu jak dlouho už zpíváš?

No, nevím, jestli tvůj kompliment mohu přijmout. Ale díky:-) Zpívat jsem začal před 10 lety, ale opravdu se zpěvu věnuji od doby, kdy jsem nastoupil do Riverside. Nikdy jsem na žádné hodiny nechodil, ale vážně o nich uvažuju, protože potřebuju být v dobré hlasové kondici i během dlouhých tour.

9. Další věc, která mě překvapila, že vedle zpívání hraješ i na basu.  Vím, že hudba Riverside není lehká. Jak kombinuješ zpěv se hrou na basu..a vlastně jěště na akustickou kytaru?

No, asi se budeš smát, ale v mé minulé kapele jsem hrát na klávesy:-)) Pamatuju si, že když odešel basák, tak jsem hrál bass linky na klávesách a zpíval:-) Pro mě je nejdůležitější samotné skládání a aranže a tudíž je mi fuk, jestli hraju na basu, klávesy, kytaru nebo jen zpívám. Hlavní je, udělat dobrej song a s kombinací nástrojů a zpěvu jsem nikdy problémy neměl. Každopádně moje nejoblíbenější nástroje jsou basa a akustická kytara. S jejich pomocí skládám. U Riverside hraju na basu, jelikož miluju rytmus a Mitloff mi nechce půjčit jeho bicí:-) Prostě..zpívám a je mi jedno, co k tomu ještě vyvádím:-)

10. Co inspirace?

Život. Skutečný a taky ten, co založili jiní....

11. Už jste začali skládat materiál na nové album? Změnil se nějak váš hudební směr od debutu?

No,, z lyrické stránky to bude pokračování ?Out Of Myself?. Muzika bude trošku jiná. Chceme jít do studia v lednu 2005, ale nevím, jak dlouho tam budem.:)

12. Plány do budoucna?

2 koncerty s Němci Sylvan ve Varšavě a Poznani, což teda bude druhá část našeho tour a pak nahrávání.

13. Jak  přinutíš lidi z ciziny, aby si poslechli Riverside?

Jasně, jednoduše. Myslíte si, že je možné aby Travis Smith udělal cover kapely, která stojí za prd?

14. Dík za rozhovor a ať se daří!

Díky taky a zdravím čtenáře Fobiazinu!!! Stay tuned!!!

http://www.riverside.art.pl/


Zveřejněno: 28. 10. 2004
Přečteno:
3554 x
Autor: Matziek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář