Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Za ostravskou death/thrashovou formaci odpovídal kytarista Tomáš.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapela vznikla v roce 2004. První koncerty proběhly ještě pod jiným názvem; ten současný je vyjádřením snahy o originální, úderný a přitom trochu tajemný, možná i provokující název. Doslovně znamená „potěšit pomstou“, což se nám na něm nejvíc líbilo.
Jedznorázový impulz k založení kapely bys hledal těžko. Ústřední dvojice kapely žila už od dětských let metalem a vždy nějakým způsobem uplatňovali své nadšení. „Mít kapelu“ je přirozené, není to jednorázové rozhodnutí, spíš celoživotní postoj. Když máš k tomu další vhodné lidi, můžeš nakonec realizovat mnohé.

Představte jednotlivé členy a zda již někde hráli?

Autorem většiny hudby je kytarista Tomáš, který kdysi působil v melodeathové kapele Dread. Druhou kytaru má na starosti Roman, kdysi působící v Ignis Fatuus. Baskytaru ovládá Hanis, který se předtím metalové muzice moc nevěnoval (kdo si poslechne naše album, zjistí, že je to velká výhoda). Bicí válí Michal, řevu se věnuje Pavel.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Vnímali jsme, že nahrávání nás posune. Cílem bylo nahrát pár songů v profi studiu; ohledně zvuku jsme nechtěli dělat kompromisy. S tím ale, že vznikne rovnou album, jsme moc nepočítali. I proto jsme s výsledkem spokojeni.
Album vyšlo v nákladu 300 kusů, zatím je pryč polovina. Cena 180,- Kč je stanovena co nejníž, aby pokryla náklady a dala základ dalšímu nahrávání. Většina z nás finančně zodpovídá nejenom za kapelu, ale i za rodiny, proto tato filozofie. Myslím, že je to pro naše fanoušky fér. Stejně tak tlačíme co nejníž i cenu merchu.

Texty – proč jste se rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Důvodů je několik. Jednak nevnímáme českou scénu jako ghetto, oddělené od „zbytku světa“ - vše, co děláme, děláme pro všechny. Angličtina je v tomto univerzální jazyk a také věříme českému fanouškovi, že mu nebude dělat problém. Ta situace už je jiná než před takovými dvaceti lety...
Texty si dělá většinou Pavel sám. Jednotícím prvkem je utrpení a odpověď na něj - konfrontace utlačovatel versus oběť. Je to jak v rovině osobní, tak celospolečenské, fiktivní a reálné se zde prolíná. A přestože to doprovází všudepřítomný pocit blížícího se konce či apokalypsy, je kladen spíše důraz na možnost čelit než na apatickou beznaděj.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Tohle si většinou děláme sami, nebo po známostech. Logo má na svědomí zpěvák Pavel, web a drobnější grafiku Tomáš, případně Pavel. Vědomi si svých limitů jsme artwork alba zadali našemu kamarádovi, co se zabývá profi grafikou. Samozřejmě, že tomuto aspektu věnujeme náležitou pozornost, nakolik je to v našich silách, snažíme se o co nejlepší prezentaci, metal byl vždy audiovizuální záležitost...

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Tahle otázka je vždy nějtěžší. Často v kapele posloucháme dost odlišnou hudbu a taky každý se na tvorbě podílí různou mírou. Těžko z toho vybrat nějaké vlivy, něco je slyšet víc, něco míň, něco vůbec. Ale asi nebudu daleko od pravdy, když zmíním Death, Krabathor, Amon Amarth, Megadeth, Evile, Arch Enemy, Kreator, Sepulturu, Bolt Thrower, debut Arakainu... Něco málo z těchto kapel bys v naší tvorbě zaslechnout mohl.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Tímhle se zabýváme delší dobu. Nějak se neumíme k těmto věcem stavět polovičatě, takže když už oslovit, tak všechny, a začali jsme mapovat tvrděmetalové labely. V databázi s kontakty a požadavky na způsob proma jich už máme přes 200 a ještě to není všechno (smích) Ale už se nám ozvaly samy od sebe dvě firmy, nicméně jejich nabídka pro nás nebyla zajímavá. U jedné firmy se nám moc nelíbila její filozofie, druhá zase měla velké požadavky na finanční spoluúčast. Víc budem vědět po hromadném obeslání, nicméně nějaké prudké iluze si neděláme, víme, jak to chodí. Pro našinec je to takové „co kdyby“ - víš, žes udělal vše, co bylo v tvých silách.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Za sebou máme 25 koncertů, ale zatím to vypadá tak, že letos ten počet zdvojnásobíme. Za zmínku určitě stojí křest desky, který byl pro nás hodně speciální. Dobře se nám hrálo v taky Praze, Liberci, v Bánské Bystrici... Z naší strany se snažíme odvádět maximum a maximálně si to užít, takže si nevybavím, co by se nám povedlo víc, nebo míň.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

To rozhodně ano. Zatím jsme vloni sice hráli jen v Polsku a na Slovensku, ale letos se podíváme do Švýcarska a pokud budou peníze na letenky tak i do Anglie. Odtamtud jsme měli sice pozvání už loni, ale  peníze nebyly.

Plány do budoucna...

Jednoznačně hudební. Moc se těšíme na Four Horsemen Tour, které v květnu pojedeme s Pandemia, Tortharry a Spreading Dread, a na Agrerssive Music Fest 2013. Taky skládáme nový materiál, který chceme v příhodný čas natočit. Na rozdíl od debutu neponecháme nic náhodě a myslím, že se bude na co těšit!

Webové stránky:

www.nahum.cz
http://bandzone.cz/nahum

RECENZE


Zveřejněno: 22. 02. 2013
Přečteno:
4088 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář