Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

NAHUM – The Gates Are Open CD 2012, vlastní náklad

V posledních několika měsících se doslova roztrhl pytel s debutovými nahrávkami zajímavých kapel. Jednou z nich jsou i NAHUM, přestože se nejedná o žádnou mladou a začínající kapelu. Vznikli už v roce 2004, odehráli několik koncertů, aby o dva roky později přišla pauza. Ta byla způsobena odjezdem dvou členů do zahraničí. Roku 2009 se dávají znovu dohromady a letos konečně vychází jejich první dlouhohrající deska The Gates Are Open.

Nahrávka vznikala v ostravském studiu Mroš, které patří rozhodně k těm kvalitnějším u nás. Od prvních tónů se vnoříme do hlubin temného death metalu. Worldwide Screaming otevírá nahrávku hororovou atmosférou a ta se nese napříč celým albem. Jedná se o vůbec první song, který Nahum dali dohromady. Ihned od začátku je pro mě příjemným překvapením velmi kvalitní vokál, který, přestože je dostatečně drsný, je i výborně srozumitelný. Výrazným prvkem jsou i melodické riffy, které přidávají muzice na zajímavosti, ale nezmenšují její strašidelnost. Jsou zde slyšet i vlivy thrash metalu, zejména v rychlejších částech. Hearl and Mind pokračuje ve vyšlápnutých kolejích. Začíná melodickou vybrnkávačkou, která se posune do pomalejšího, valivého death metalu. Melodie přidávají na intenzitě a jsou ještě nápaditější než v předchozí věci. Na konci uslyšíme velice dobře zazpívaný záhrobní hlas a ukončíme to tlukoucím srdcem. Jako posmrtná balada začíná Equal. Pomalé tóny kytary vytváří výbornou atmosféru, která se promění s nástupem bicích. Prvky thrash metalu jsou zde hodně patrné, převážná část se valí v rychlejším tempu. Občas se může zdát, že vše přechází až do hardcorových vod. Rozhodně jedna z nejlepších věcí, zejména díky rychlejšímu spádu a celkové proměně rychlostí. Dočkáme se i ultra rychlých bicích, jaké k tomuto žánru patří. Nahum umí vytvářet výborné konce, v tomto uslyšíme vítr a dohrávající kytary. Ty navážou v The Vision of Apocalypse přesně tam, kde skončily. Jedná o skutečně hodně chaotickou skladbu. Aranže jsou zde výborně provedené a celé to působí neskutečně mohutně. Těžko tuhle píseň popsat, to prostě musí člověk slyšet. Jednoznačně největší nálož přináší Room 101. Po kratičkém rozjezdu nabídne rozjetou mašinu, která semele vše, co jí přijde do cesty. Bicí se roztočí do rychlého thrashového tempa, zatímco vokál vše posouvá do death metalových vod. Uslyšíme zde navíc hostující zpěvačku Veroniku, která rozhodně není žádnou popovou lady. Celkově zní vše opět naprosto monstrózně a přináší zážitek ušním bubínkům. Do pomalejších vod se vrátíme v Sons of God. Nepatří zrovna k mým favoritům, přesto je znát profesionální práce celkové produkce. Zpěvu se tentokrát chytil Roman, přesto Pavlův se mi zdá o kousek lepší. Následují další dvě skladby, které už mě bohužel nezaujaly tolik, jako předchozí.

Na závěr musím jednoznačně říct, že se jedná o kvalitní nahrávku. Kombinace death a thrash metalu navíc s výbornou atmosférou uchvátí mnoho fanoušků. Správně temný je i celý booklet, který obsahuje texty všech songů. Tito řezníci se do toho správně opřeli a ubrali se dobrým směrem. Doufejme, že jim to vydrží i do budoucna.

Seznam skladeb:
  1. Worldwide Screaming
  2. Heart and Mind
  3. Equal
  4. The Vision of Apocalypse
  5. Room 101
  6. Sons of God
  7. Get Stars Back
  8. Nahum (We´ll Crush Our Enemies)
  9. Feel The End

Čas: 36:44

http://bandzone.cz/nahum

Zveřejněno: 01. 05. 2012
Přečteno:
4231 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Louluk | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 05. 2012 09:53 napsal/a Halekal
zajímavé..
..opravdu dobrá práce..!! nepamatuji si, že bych něco podobného na naší scéně slyšel.. fakt se mi to líbí!!