Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
HEIDEN – Andzjel

Na otázky odpovídal Štěpán, kytarista a zpěvák SP.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Prvotních impulsů k založení naší kapely bylo hned několik. Zejména to byl impuls síly, daný známým integrálním vzorcem, sekundárně však též impulsmoment. Onehdy, někdy v začátcích roku 2010, se prostoročasem volně vznášela myšlenka na znovuzrození ideálů a umění afrického kmene Gekemu. Štěpán Dyk tehdy právě seděl v posluchárně a bedlivě se soustředil na přednášku o dynamické syntéze a optimalizačních technologiích, když v tom na jeho poctivě pěstěný, filosoficky vypadající vous náhle usedla zmiňovaná myšlenka a počala zde hnízdit. Hnízdění trvalo magických dvacet sedm lunárních dní (tj. 27 krát 24h, 50min, 28s), načež se umělecké vlákno myšlenky začalo šířit podivuhodně zakřiveným časoprostorem dál. A tak vlákno zabrouzdalo až do monstrózního vousu ctihodného pana Radovana Kunce, sedícího v té době na přednášce z fyziologie. Díky Radovanově všestrannému nadání zapustila táž myšlenka kořeny i v jeho vousu a oba hoši počali činiti kroky vedoucí ke znovuobnovení gekemu umění. Cosi však stále chybělo, oba to cítili. Chybějící element se nakonec zakořenil v elegantně přistřiženém kníru Radka Bulína, sedícího tou dobou na přednášce předmětu Nelineární dynamika a chaos. Ten do myšlenkového spojení konečně vnesl potřebný díl chaosu. V tomto složení začala kapela v půlce roku 2010 spoluvytvářet novou podobu Gekemu hudby. Název „Slunovratovy paprsky“ vznikl prostým českým překladem sousloví „Sytiniápyrís terival,“ kterým se ve starověkém eposu Sytiniápyrís označuje družina hrdiny Sytiniápyríse a jeho nejvěrnějších.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Nyní tedy k popisu jmen naznačených v předchozí stručné odpovědi na stručnou otázku. Štěpán Dyk, kytarista a hlavní zpěvák kapely, se narodil s rukama srostlýma na způsob Möbiovy pásky. Po vhodném rozstřižení ve věku dvou let začal hrát na kytaru ve tvaru Kleinovy láhve, v čemž pokračuje dodnes. Ve svém hudebním působení se objevil v kapelách: Chiba, Nebylo nás pět, či Sloupořadí. Radovan Kunc, hráč na bicí a cingrlátka a sborový vokalista, se narodil za úplného zatmění Slunce, čímž byla podpořena jeho povaha umělce chmurných forem. Již v jeslích začal cvičit na bicí, což činí rovněž dodnes. Jeho radost ze  hry je patrná ve skupinách Nebylo nás pět, Sloupořadí, či What’s Your Favourite Number. Poslední člen, Radek Bulín, je mlád 24 let, objevil (nebo se objevuje) ve skupinách Chrochtátor, Chiba a Sloupořadí. Objevil rovněž několik dosud neznámých souhvězdí. Na basovou kytaru hraje již skoro 9 let bez přestání, stále však amatérsky, takže stále nepřestává. Občas se v písních projeví jako chrochtající element.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Původně jsme samozřejmě chtěli album natočit na někdejším svrchovaném území kmene Gekemu. Jeli jsme obhlédnout situaci a na místě jsme zjistili, že se zde žádné nahrávací studio bohužel nenalézá. Mobilní studio bylo nad naše finanční možnosti, takže jsme se dále rozhodovali mezi Tibetem a Nepálem – to jsou hlavní centra dnešních diaspor kmene Gekemu. Nakonec jsme našli malou gekemu komunitu s nahrávacím studiem na okraji tibetského hlavního města Lhasy. Místní moudrý šaman nám dal své posvěcení a zdálo se, že nahrávání proběhne na podzim roku 2011. Podle plánu tak mělo vzniknout komplet sedmiCD se zpracováním celého eposu Sytiniápyrís. Ovšem díky intrikám čínských rozvědčíků na poslední chvíli z plánu sešlo a v nastalém časovém tlaku jsme stihli natočit v domažlickém studiu Franz Kavkaz pouze první z plánovaných CD. I tak to bylo na poslední chvíli, protože hned po našem odjezdu se o našem nahrávání dozvěděla agresivní katolická obec Domažlicka, která nás má kdovíproč v nelásce. Album vyšlo pod záštitou labelu Gekemu records v nákladu 100 ručně dělaných kusů. Cena jednoho takového kusu je 100 Kč, samozřejmě včetně posvěcení šamana Gruhira a trojrozměrného skládacího tetraedru.

Texty – proč jste rozhodli zpívat směsí jazyků kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Volíme zejména klasická témata, kterými se odedávna zaobíral též kmen Gekemu. Jsou to témata dobra, zla, vzdělanosti, osvícenosti, hlouposti, neomalenosti, zázraků, vědy, matematiky a lékařství. To vše převážně v originálním jazyce kmene gekemu, ovšem občas též v češtině, zřídka dokonce i v jazycích jiných národů.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Na grafickou stránku věci klademe veliký důraz. Zejména se soustřeďujeme na grafické znázornění pravidelného n-dimenzionálního tetrahedronu na m-dimenzionálním papíře. Jinak autorem obalu k novému CD je plzeňský mistr vizuálních uměn Petr Kutek ml., který po dlouhodobém studiu všech dostupných historických pramenů zpracoval jak krásný booklet, tak přehlednou mapku někdejšího území kmene Gekemu, která je součástí CD.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Důležitou kompoziční inspirací jsou pro nás zejména zvuky temperované harmonie sfér, pochopitelně občas okořeněné těžko slyšitelnými zvuky, vyluzovanými částicemi při Brownově pohybu. Kromě toho je v naší hudbě patrný vliv fraktálních struktur. Naše hudba je totiž tzv. soběpodobná – libovolná část každé z našich písní zní podobně, jako výňatek téže písně při jiné časové škále.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Všichni vydavatelé, kterým jsme CD poslali, hovořili v neoficiálních rozhovorech vesměs o hudební bombě současnosti, o bestselleru a neuvěřitelné genialitě, ovšem vydat se jej zdráhali. Až později jsme zjistili, že v pozadí všech významnějších vydavatelství je silná lobby ultrakatolických radikálů, která oficiálnímu vydání našeho CD zamezovala a stále zamezuje. Tito radikálové na gekemu kulturu zanevřeli již před několika lety, když naše vánoční píseň Dinuti sesadila z prvního místa světového žebříčku populárních písní tradiční a oblíbenou píseň Ave Maria.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncertů proběhlo několik set, mnoho z nich však v různém stupni a režimu utajení. To samozřejmě vzhledem k výše uvedenému.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Láká nás Nepál a Tibet, kde stále existuje velký okruh příznivců Gekemu. Jinak po většinu času hrajeme za hranicemi hudby, což činí většinu našich koncertů zahraničními.

Plány do budoucna...

Cílem našeho snažení je všeobecný uvědomělý blahobyt smyslů, a aby kus mírumilovného a vědecky založeného umění Gekemu byl aktivní součástí každé domácnosti. Rádi bychom se také zasadili o rozšíření povědomí o Hölderově identitě a Fourierově transformaci.

http://bandzone.cz/slunovratovypaprsky




Zveřejněno: 01. 07. 2014
Přečteno:
3507 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář