ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

TERRORAMA – Genocide CD 2012, To The Death Records

Když mi bylo nabídnuto album Genocide k recenzi, nevěděl jsem přesně, co mám očekávat. Po přečtení propagačních materiálů mi bylo jasné, že to, čeho sem se zprvu bál nehrozí a tak sem hned CD šoupl do přehrávače a nestačil se divit. To, co se na mě vyvalilo, mi vyrazilo dech, stejně tak, jako před lety Wrath of War od Thornspawn.

Jedná se už o třetí dlouhohrající nahrávku těchto Švédů, na které zkoncentrovali to, co chtěli už dlouhých deset let říct celému metalovému světu. TERRORAMA se snaží zpracovávat témata, nad kterými většině lidí tuhne krev v žilách. Není proto divu, že hlavní myšlenky v textech se zaobírají utlačováním a vyhlazováním lidí jak už ve druhé světové válce, tak v komunistickém gulagu, či krutým vládcem Idim Aminem z Ugandy.

Všechnu tuhle nespravedlnost a ohavné zacházení s lidmi přetavili v pořádně říznou muziku, která se dá natočit snad jen na severu Evropy. Aby celé nahrávce dodali na autentičnosti a pravdivosti těchto hrůz, začne hned po zmáčknutí tlačítka play rusky mluvený projev, který, jak se zdá podle obalu, bude patřit samotnému Stalinovi a hned po něm začne úryvek projevu Hitlera. Tímto gestem chtěli dát chlapi nejspíš najevo, že druhá světová válka má na svém kontě milióny životů, ale komunistický režim v množství obětí nezůstává pozadu. Jen co utichnou hlasy obou uctívaných vrahů, spustí se takový hudební mazec, že se i sám rohatý přikrčí k zemi a po celou dobu tohoto vražedného tempa nevystrčí ani roh. Přítok energie a nenávisti srší celým albem od začátku do konce. Směsice thrash, death a black metalové hudby, kterou umí namíchat ve správném poměru snad jen ve Švédsku, a přesně ta směsice, která už byla tolikrát přehrána dokola, se tady žene jako severská fujavice v mrazivém lednu a přitom zní mnohem svěžeji, než se na tuhle dobu může zdát. I když není zvuk nijak výstavní a vyšperkovaný a zní spíš jako začínající metalové kapely z roku 1980, tak se Genocide skvěle poslouchá, protože ta špinavost a garážový sound mají za následek navození té správné atmosféry.

Na zvrácené hudbě TERRORAMY je krásné především to, že se nesnaží nijak zbytečně překombinovávat všechny možné styly až do podoby, ve které se nejeden člověk začíná ztrácet, s čímž se dnes u hodně extrémních partiček setkávám, ale valí ten poctivý metalem sálající bordel stále dopředu, a i přes absenci veškerých samplů a krabiček činí svou hudbu rozmanitou. Například ve skladbě Nanimate Omen, která trvá jen něco málo přes čtyři minuty, se toho děje tolik, že by to jiným kapelám vystačilo i na písničku dvojnásobné délky a doommetalovým snad na celé CD. Celá nahrávka je prošpikovaná skvělými kytarovými sóly, která mě mnohdy dočista odzbrojila, až do té míry, že jsem si je musel sjet rovnou dvakrát.

Pánové říkají, že se TERRORAMA zabývá nejtemnějšími stránkami lidské duše. Podle zběsilosti hudby a hlavně podle textů to bude i pravda, jen si nejsem jistý, kolik lidí si v dnešní době pořídí CD, kde je na přední straně vyobrazená hromadná poprava a uvnitř se skrývá kromě textů popisujících tyto hrůzy i fotky lidí, kteří tohle všechno měli během dlouhé historie lidstva na svědomí, i s detaily masových hrobů. Pokud se Genocide mělo stát zrcadlem, do kterého když se člověk podívá tak spatří bestii, tak se to určitě povedlo.

Seznam skladeb:
  1. Superbia    
  2. Inanimate Omen         
  3. Traitors of the motherland (Gulag)         
  4. Conceived in abhorrence        
  5. Genocide
  6. Coronation in the scorched land         
  7. Cerebral oviposition         
  8. Holodomor

Čas: 29:17

Sestava:
  • Peter Lidén - vocals
  • Micael Zetterberg - drums
  • Emil Åström - bass
  • Petter Nilsson – guitars

http://terrorama.bandcamp.com/



Zveřejněno: 18. 01. 2013
Přečteno:
3442 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 01. 2013 06:33 napsal/a Asphyx
jo
tak toto řeže fakt dobře! Moc pěknej zásek! Špína jak má být...