Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

NEUROTENSION, SECRET OF DARKNESS, MATER MONSTIFERA, UNBORN, ATARI TERROR, ARCH OF HELL

Niviat:


Dny se zkracují a tma dostává čím dál větší prostor pro své rejdy, pomalu se blíží čas zimních radovánek a sněhových kalamit... Temné duše však toto období oslavují svým tancem a zpěvem, kterým každoročně přivolávají Zimoděje, svrchovaného pána a vládce zimy. Prostor jim k tomu už popáté dala akce Waiting for the Winter pořádaná brněnskými Arch of Hell. O tom, že je mezi fanoušky tvrdé hudby vyhledávaná, svědčí tradičně dobrá návštěvnost... kdo by si taky nechal ujít tento jedinečný podzimní večer plný kvalitních kapel.


Dveře se pro všechny návštěvníky otevřely o půl šesté večer a samotný program začal něco málo po šesté, kdy sál nebyl ještě moc zaplněn. Rozhodně to nevadilo první kapele, brněnským NEUROTENSION, kteří večírek rozjeli ve velkém stylu. Chvíli jsem měla pocit, že slyším kapelu podobnou Cradle of Filth (díky začátku skladby Town of Freedom), který však záhy zmizel a já začala naplno vnímat. Jeden rok existence stačil na nahrání materiálu No way back a k rozběhnutí koncertní kariéry. I když byla občas cítit lehká nesourodost, byla jsem s jejich vystoupením spokojená a rozhodně budu očekávat jejich další pouť na poli hudebním spolu s rozrůstající se základnou fanoušků.


Tajemství temnoty nám přijeli z Varnsdorfu přiblížit death – black metaloví SECRET OF DARKNESS. Byla jsem nedočkavá jako spousta dalších, nápaditost hudby mě naladila na správnou notu, jen ke smůle všech chyběly baskytarové party, které celé vystoupení dost ochudily. Dominantou byl rozhodně growl, nezapomenutelný tahoun většiny skladeb, mezi kterými nechyběly ani věci z alba In(Humanity) a zajímavé kytarové party už jen sem tam pozvedly nějaký ten chloupek v rámci husí kůže.


Po stezce příběhů se pozvolna posouváme dál do budoucnosti, z Trhových Svin svůj black metal přivezla MATER MONSTIFERA. Sál se poprvé výrazně naplnil právě díky této stálici na hudebním nebi a začalo se i s pařením. První, co mě praštilo do uší, byly české vokály, které jsou v dnešní době dost neobvyklé, ve spojení s chytlavými melodiemi podpořenými klávesami, zavedly přítomné do temnot na svoje posvátné místo, kde se stali bohy. Bohužel ke konci začalo vše zavánět stereotypností, kterou dokázal snad přehlušit jen dobře zvládnutý growl s pódiovou show.


Trpaslíci, princové, draci... nic z toho se tu nekoná, to jen parta skřetů pozvedá korbely piva a připíjí na zdraví pražskému thrash metalu s deathovými prvky prezentovanému dnešní večer skupinou UNBORN. První útěk do odlišného hudebního stylu se vyplatil, kapela si to neskutečně užívala a rozhýbala vlny z vlasů i pod pódiem. Alexander Sember se opět předvedl jako živoucí tornádo a dokázal i improvizovat při výměně struny na kytaře, která si k velké škodě vyžádala poměrně dost času. Mezi skladbami zaznělo i několik předzvěstí připravovaného alba Awaken to Reality, které se chystá na rok 2013, takže se určitě máme nač těšit.


----------------------------------------------------


Dave:


Na letošní Waiting for the Winter, každoroční podzimní festival pořádaný kapelou Arch of Hell, jsem kvůli rodinným záležitostem dorazil až v jeho polovině. To se zrovna připravovala pražská thrash-death metalová kapela UNBORN. Nijak zvlášť je naposlouchané nemám, ale vím, že každoročně úspěšně bodují v anketě Břitva a fanoušky rozhodně mají. Unborn v line-upu letošního Waitingu žánrově vybočovali jako první a jejich thrash s deathovým nádechem rozhodně měl co nabídnout. Nejvíce pozornosti na sebe strhával zpěvák formace, který evidentně měl energie na rozdávání a hodlal si svůj čas na pódiu zasloužit. Kapela na příští rok chystá vydání nového alba Awaken to Reality a určitě se máme na co těšit. Unborn bezesporu pořádně rozproudili atmosféru a vzduch v sále a nemalou měrou jim k tomu pomohli i přítomní fanoušci. Tuhle kapelku bychom si měli hlídat.


Hlavní hvězdou letošního ročníku byla přední crossoverová parta ATARI TERROR z Prahy. Asi největší jméno v pětileté historii festivalu přilákalo do sálu téměř všechny přítomné. Kapela loni vydala své třetí album Part 3: Final Warning, které je rozhodně nejlepší, co zatím natočili. Za mikrofon se kromě bručouna Kurze postavil Broňa ze Satisfucktion a spustili svůj energický set plný legrácek. Je na bíledni, že se hrálo hodně z nového alba, ale staré dobré hitovky z předchozího alba také nemohly chybět. Dav už jejich dobře známé fláky sborově zpíval a atmosféra koncertu byla vynikající. Ostatně si ji pochvalovali i oba pánové zpěváci, kteří opět popustili uzdu svému smyslu pro humor. To už ale ke koncertům Atari Terror neodmyslitelně patří. Z nového alba nechyběla extra tvrdá pecka Ghost of the Bloodbath, klipovka Insane nebo jedna z hitovek Oh My God. Na odlehčenou strunu přeladili se skočnou This is the Day a v neposlední řadě i satirickou zmínka o Bee Gees, písní Dance Machine, s kterou jsme jim pomohli i my v sále. Kurz s Broňou rádi navštěvovali i zuřící moshpit a bez váhání se do něj zapojovali. Jako učitelé ve škole nám diktovali, co by si přáli vidět a přání jako circle pit nebo wall of death jsme milerádi splnili. Druhé album Attention zastupovalo také velké množství už zajetých hitů. Kromě evergreenu Attention! pánové zahráli velmi svižnou Airbag Death nebo War. Kurz si zapěl i houpavou Motofoko, kterou vzdal hold svým oblíbencům Six Feet Under a dočkali jsme se i příjemně taneční Carramba. Celý koncert pak uzavřel netradičně cover song písně Eye of a Tiger od Survivor. Atari Terror opět ukázali, že patří mezi špičku české hudební scény a naživo jsou naprosto fantastičtí. Nechybí energie, chytlavé písně i pořádná dávka humoru. Takto má správný koncert vypadat.


Tradičně celý večer uzavírali domácí a pořádající ARCH OF HELL. Ti v Brně vystoupili po dvou měsících a právě na ně přišel asi největší počet fanoušků i lidí z okruhu jejich přátel. Populární sedmičlenná smečka si zasloužila applause už při nástupu na pódium a odstartovala svůj melodický symfo metalový set. Dav byl ku vytržení hned od prvních tónů a první řady obsadili přátelé kapely, kteří si často neodpustili různé legrácky. Hlavními hrdiny byli kromě zpěváka Izuala a obdivované zpěvačky Terky hlavně kytaristé Childy a Kozdič, kteří celý koncert trochu bojovali o přízeň svých fanoušků. Nejlepší momenty byly při začátku jedné z nových písní Becouse of You, kdy proti sobě při otevírací wall of death nastoupil tým Kozdič versus tým Childy. Každý z kytaristů se postavil na jednu stranu „zdi“ a bez váhání se proti sobě vrhli. Další zábavná chvíle nastala, když oba krotitelé strun nechali fanoušky skandovat jejich jména (resp. přezdívky) a v této malé soutěži popularity měl malinko navrch Kozdič. Kromě starých fláků z alba One Day jako Utopia Treasure nebo Fateful nám Arch Of Hell představili i zbrusu nové písně, které na Waitingu na Favále zazněly naživo vůbec poprvé. Celkem tři nové písně ukázaly nový směr Arch Of Hell, který je evidentně silně poskvrněn oblibou muzikantů (zejména Childyho) v novějších podobách metalu, jako metalcore a djent. Znatelně jsou slyšet například vlivy Killswitch Engage. Stále si však Arch Of Hell zachovávají svou tvář jako symfonický melodický death metal, kterou si po mnoho let vytvářeli. Tyto nové skladby se objeví na připravovaném albu, které by se mělo nahrávat zkraje příštího roku a které obohatí diskografii kapely o třetí hudební nosič. Arch Of Hell znám a sleduji už od prvopočátků a po ustálení kapely v této sedmičlené sestavě musím říct, že jim to šlape náramně. Je to vidět na jistotě všech muzikantů, kteří si koncert užívají plnými doušky a nemusí se už tak křečovitě soustředit na samotné ovládání nástrojů. Když si Childy dovolí i skočit mezi fanoušky s kytarou v ruce nebo když si oba kytaristé odběhnou odehrát část písně hluboko mezi lidi, je znát, že už svoji hru ovládají více než dobře. Nedovolím si opomenout ani ostatní hráče, ať už charismatického basáka Michala, přesného strůjce bicích Patrika a klávesačku Janu, která ovšem často zůstává trochu v pozadí celé pódiové show. Možná je to tím, že to není až taková extrovertka jako ostatní členové. Je jisté, že nové album Arch Of Hell, které bude vznikat příští rok, bude jiné. Na druhou stranu je ale jistotou i to, že jejich koncerty zůstanou vzrušující, zábavné, energické a kvalitní. Tyto vlastnosti si za dobu svého působení opakovaně získávali a není důvod je jich zbavit. Další povedený večer v jejich režii.


Po koncertu Arch Of Hell následovala ještě bohatá tombola s opravdu zajímavými výhrami. Kromě merche kapel nebo lahví dobrého pití jste mohli vyhrát posezení u pivka/panáku s Arch of Hell nebo sněžný pekáč na zimní radovánky. Pátý ročník Waiting For The Winter (i když byl pro mě neplánovaně krátký) se opět velmi vydařil a znovu bude patřit k těm nejlepším akcím v naší krásné moravské metropoli.


Za fotografie patří dík Janu "obrjenu" Vašulínovii.
Rozsáhlá fotogalerie na: http://www.photomusic.cz/report/1057-waiting-for-the-winter-vol-5.html

Zveřejněno: 10. 11. 2012
Přečteno:
3680 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář