Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CULT OF FIRE – Triumvirát LP 2012, vlastní náklad

Po zdařilém desetipalci „20:11“ pokračují CULT OF FIRE v nastolené cestě i na plnohodnotném albu „Triumvirát“. Proti dvojskladbové prvotině si ale začínají hrát s posluchači na schovávanou. Pánové se oděli do kostýmů připomínajících nějakou náboženskou sektu – dlouhé pláště, vysoké špičaté čepice zakrývající obličeje (kromě zpěváka, tomu je část obličeje vidět; ostatním jen oči), obal desky pak připomíná luštění písma starých Chetitů. (úsměv) Nové logo (autorem je Teitan) je vyvedené v nečitelném fontu, názvy skladeb zrovna tak (naštěstí je lze na internetu vyhledat), sestava, texty a další informace chybí úplně. Má to něco do sebe, ale mě by vložený list s těmito informacemi neurazil. Rozkládací obal (gatefold) je jinak na pohled pěkně zpracovaný, na titulní straně je fotka kapely v náležitém odění, na zadní pak seznam skladeb. Uvnitř nechybí lebka a nějaký starý spis, samozřejmostí jsou plameny – vše vypadá dotaženě a pohledně. Navíc je přiložen velkoformátový černobílý plakát kapely.

„Triumvirát“ vyšel v pátek 13. července, nešťastný to den, ale nahrávka nešťastně rozhodně nezní. Chválu jsem měl už pro prvotinu a tady je kvalita ještě o poznání výš; v podstatě se dá říci, že novější songy přirozeně navazují na ty starší. Opět se hraje black metal, ale black metal navýsost pestrý a nejenom „klepací“ a „sypací“. Po krátkém intru, jež je součástí první skladby, se sice rozjede vichřicoidní pasáž, ale záhy ji střídá vyloženě pomalá melodická muzika, silně klávesová, do níž Devilish „ve jménu ďábla“ recituje. A pak se zase všechno splaší a následuje skutečně pekelná jízda, ale jízda nadmíru okouzlující, plná parádních melodií a epické majestátnosti. A podobně „Satan mentor“, který je plný dalších parádních vysokých tónů, dusotu bicí artilerie a řevu. Melodie se znovu klenou nade vším a opět nechybí varhany. Jestliže úvodní dva songy si byly tak trochu podobné, třetí Černá aura je postavena na jiných, mnohem temnějších základech, vyniká v ní svým způsobem „špinavá“ produkce nahrávky a objevují se podobně experimentálně pojaté pasáže, jako na „Návratu zářného zla“ na „20:11“. Samotný závěr pak překvapí prapodivnými tóny kláves.

Druhá strana je postavena podle obdobného mustru – „Z jícnů propasti“ se valí pekelný dým ve středním tempu, který evokuje dejme tomu staré dobré BATHORY. Ale opět se skladba několikrát promění co do rychlosti i nálady, navíc jsou v ní zakomponovány různorodé industriální (nebo jak je lépe pospat) zvuky. „Sluhové věčného“ jsou podobně jako druhá skladba na straně A přímočařejší, a hlavně uprostřed doslova devastují – a korunu všemu zlu opět nasazují lehce neurotické varhany. Jestliže obě „béčkové“ skladby dosud jakoby zrcadlily songy stejných čísel na „áčku“, na trojky platí tohle přirovnání rovněž. I tady se jede trochu jinak, i když místo temnoty tentokrát spíše vítězí jakési světlo, které ale vrhá podivné stíny. No to jsem básník... (úsměv) Prostě nechybí melodie, zato chybí vokály – ale i bez nich si instrumentálka své místo na desce obhajuje.

CULT OF FIRE  se povedlo namíchat opravdu lahodný koktejl plný všech nebytných ingrediencí, které se nacházejí jen a jen v pekle. Po dlouhé době se tuzemská blacková scéna má čím chlubit a zdejší kralevicové aby se občas podívali přes rameno, jestli jim na záda kdosi pomalu, ale jistě, nešplhá, samozřejmě za účelem detronizace. Pár drobných výhrad by se i našlo, již zmíněný lehce špinavý zvuk (zřejmě záměrně), nebo natahování některých pasáží – občas mám pocit, že se na obdobné vlně jede déle, než by bylo zdrávo.

Aktuální zpráva z webu kapely týkající se „Triumvirátu“: O CD formát se na přelomu září/října postará norský label Demonhood production. Vydání na MC proběhne pod záštitou slovenského labelu In League With Satan productions. Obě vydání (CD i MC) budou jako bonus obsahovat i prvotní EP „20:11“.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Závěť světu
  2. Satan mentor
  3. Černá aura

  • Strana B
  1. Z jícnů propastí
  2. Sluhové věčného
  3. Triumvirát

Čas: cca 35 min.

Sestava:
  • Devilish – řev
  • Infernal Vlad – kytary, basa, řev
  • Tom Coroner – bicí

www.cultoffire.com
http://bandzone.cz/cultoffire



Zveřejněno: 30. 08. 2012
Přečteno:
4340 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář