Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

DIVE - www.DIVEBAND.net CD-R 2004 - vlastní náklad

Copak tohle asi bude, napadlo mě při pohledu na promáč v bílém obalu. Na přední straně jen název kapely, webová adresa (těžko říci, zda je to i název dema) a nějaká ryba, která se netváří zrovna přátelsky. Na zadní straně krátké info o nahrávání: rec. a mix Luk3_C, mastering Přemek Haas (že by ZNC), kontakt na kapelu a koproducenta J. Šimona (že by Agnus Dei); dále seznam skladeb a upozornění na multimediální část.

Zkouším cédéčko vyndat z kartonového obalu  - a ejhle, zatímco z běžného se vyndává vpravo, tady vlevo. Ale podařilo se a v ruce držím zmenšeninu supraphonské černé desky z 80. let, akorát že místo Supraphon je uvedeno Smrčkaphon, místo lva je v logu ta paryba, místo OSA Vosa, chybí akorát kecy o tom, co je zakázáno a nečekaně i B strana :-).

Po stisku tlačítka s šipkou se ozve praskání jako z ohraného vinylu a pak konečně i hudba. Zkurska začíná nějakým žbluňkáním, následuje taneční snad ska pasáž, která plynule přechází do HC až nu metalu. Mění se i výraz zpěváka od melodického zpěvu po křik a řev. Stední pasáž s drsnou recitací mi připomíná černocha, ale pak se to zase zvrhne v nářez nejvíce se blížící k hárdkoru. Druhá píseň začíná drsnou pasáží, která je vysřídaná melodičtější částí s hláskem jako konipáskem. A tyhle dvě polohy se střídají celou skladbičku. Trojka je více melodičtější než předchozí 2 skladby, obejde se bez tvrdších pasáží a také zpěv je celou dobu kultivovaný. Tahle věc posunuje kapelu do emo coreových vod. Funky úvod 4. věci je nečekaně vystřídán HC náěrem, poté následuje minimalistická část a zase něco jako nu-hard-core, a tak by se asi nechal styl DIVE popsat i obecně. Jestli tuhle stylovou škatuli ještě nikdo nepoužil, nechám si ji patentovat :-). Závěr patří dalšímu pohodovějšímu kousku, který má asi nejblíže k melodickému post doom metalu či progresivnímu rocku. Závěrečné bublání ale považuji za zbytečné, snad snaha trochu natáhnout poměrně krátkou celkovou stopáž (na bublání připadá přes 6 minut, takže muziky je jen 13 minut).

Celkově je ale tohle demo příjemnou porcí muziky s neotřelými nápady, dobrými muzikantskými výkony a velmi slušným zvukem. Výhodu vidím i v originalitě souboru, protože marně hledám nějakou kapelu, ke které bych DIVE přirovnal.

P.S. Po několika přehráních na standardní aparatuře jsem CD ještě vložil do písídla, abych okoukl annoncovanou multimediální složku. Ta je vcelku zajímavě zpracovaná, obsahuje všechno to, co mi chybělo na obalu, tedy sestavu, fotky, texty v angličtině. Zajímavá je i grafika s nějakými svéráznými přístroji a s pozadím podvodního světa. Částečně je tahle grafika podobná i webové stránce bandu a spolu s rybou na obalu svádí k domněnce, že členové skupiny jsou buď aktivními rybáři nebo potápěči.

Čas: 19:20

Skladby:

1. Zkurska

2. Broken Dee

3. Sleepin? Beauty

4. Friendshit

5. Live in Dreams

www.diveband.net


Zveřejněno: 17. 09. 2004
Přečteno:
3475 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 09. 2004 09:58 napsal/a Da2
bubleblebuble
Určitej konkrétní význam to má, ale stejně jako naše ostatní věci pro každýho jinej. Záleží na člověku, co tam slyší. Fakt je, že původně je to tam hlavně kvůli stopáži :)) A neni to ženský vokál...
27. 09. 2004 07:13 napsal/a Johan
re Da2
Tak jsem si to bublani poslechl poradne a nahlas, ale stejne tomu nerozumim- mas na mysli ten kratky zensky vokal?
21. 09. 2004 08:28 napsal/a Da2
2Johan
Poslechni si to bublání pořádně...! :)) Jinak díky za fajn report, ale rybáři ani potápěči nejsme (a už vůbec ne aktivní :)