Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

PORTIKUS – Reborn CD-R 2012, Ragtime Records

Jedním z dalších poměrně nových jmen na undergroundové scéně je, alespoň pro mě, slovenská skupina PORTIKUS , pocházející z Rimavské Soboty. Nedá se ovšem říci, že by tahle parta byla zas až takovým úplným nováčkem, jelikož vznikla už v roce 2003 a o dvě léta později vydala své debutové a doposud zatím i jediné plnohodnotné CD nazvané „Virtual World“. Od té doby nastala docela dlouhá studiová pauza a až v letošním roce se kluci připomněli svým fanouškům aktuálním materiálem pojmenovaným „Reborn“. Nejedná se však o nové řadové CD, ale o nahrávku označenou jako EP, jenž obsahuje šest věcí (dvě z každého roku) a v podstatě shrnuje hudební vývoj kapely v letech 2009 – 2011.

Trošku na přeskáčku začínáme v roce 2010, ze kterého pocházejí skladby „My Faith“ a „Life – Theatrical Play“, které se nesou zhruba v duchu progresivního rocku/metalu. Hned vzápětí už ale následují dvě nejnovější věci „Between The Light“ a titulní „Reborn“, jenž přinášejí docela výrazné přitvrzení ve tvorbě skupiny a též kvalitnější vyznění, co se týče zvuku, na čemž má zřejmě výrazný podíl mastering Švéda Jense Bogrena (v minulosti spolupracoval například se špičkovými kapelami jako jsou Opeth, Soilwork, Amon Amarth, Katatonia…..) ze studia Fascination Street. Nejedná se však o nějaký útěk ke zcela jinému stylu, ale spíše o jeho rozvinutí a obohacení, dominancí pochopitelně pořád zůstává progres, avšak okořeněný o drsnější a hutnější prvky, přičemž je ale zároveň stále zachována dostatečná melodičnost a technická propracovanost obou písní. Zajímavostí pro fanoušky jistě bude, že klávesové sólo v „Reborn“ obstaral hostující hudebník Matt Guillory, kterého můžeme znát třeba ze spolupráce se zpěvákem Dream Theater Jamesem LaBriem. Na závěr EP jsou zařazeny dva nejstarší vály z této šestice, v roce  2009 vytvořené „Little Of My Time“ a „Bound Angel“, pro příznivce obrazových stop je zde jako bonus umístěn i videoklip k písni „My Faith“.

CD je zabaleno v pěkném jednoduchém digipacku, s veškerými základními informacemi, jenž jsou pro fanouška důležité, někdo by možná uvítal i umístění textů, ale já v tom nevidím až tak výrazný problém.

Pakliže bych měl EP hodnotit jako celek, zůstal bych nejspíše u čísla 6, pokud bych se zaměřil pouze na dvě nejnovější věci, které by měly být vlastně takovou předzvěstí chystaného nového alba, bylo by to ještě o stupínek výše. Celkově tedy 6 a půl.

Seznam skladeb:

  1. My Faith
  2. Life – Theatrical Play
  3. Between The Light
  4. Reborn
  5. Little Of My Time
  6. Bound Angel

             bonus: My Faith (video)

Čas: 32:33

www.portikus.sk

Zveřejněno: 16. 08. 2012
Přečteno:
3652 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář