Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

PORTIKUS - Virtual World CD-R 2005, vlastní náklad

Další pro mě neznámá kapela a protože cédo dorazilo bez jakýchkoli promo doplňků, honem na web. A sakriš, to bude asi hodně dobrý - soudě podle zveřejněných recenzí - samá chvála progresu, nápadů, techniky atd. No, tak to se těším ještě před stiskem šipečky doprava na mém plajeříku.

Debutní dlouhohrající počin si slovenská čtyřka vydává vlastními silami na CD-R, ale s profi potiskem a profi bookletem. Zatímco potisk je OK, o bookletu si myslím pravý opak. Nelíbí se mi titulní kresba, nelíbí se mi těžko čitelné fonty (není divu, že některé servery uvádí nesprávný název první skladby jako Zone Some Wolf, když ?L? vypadá jako ?Z?), nelíbí se mi kvalita tisku  - poslední strana je prakticky nečitelná. A logo, které by těžko dešifrovali i ve zpravodajském centru CIA, to je grafický průšvih.

Ale nechme grafiku stranou, podstatný je obsah drážek modravého kotoučku. Kapela charakterizuje svou produkci slovy progress rock / metal a s tím by se dalo souhlasit. Výchozím bodem je klasický hard rock, teprve na něj jsou roubovány metalové výhonky, a to jak z klasického hevíku, tak tvrdších variant. Kdo by čekal sóla, rychlost a další prvoplánové doplňky, silně by se mýlil. Desku ovládají zemité rify a technická vyzrálost. Nástroje mají chalani zvládnuté velmi dobře a dávají to všichni tři najevo. Těžko pochválit jednotlivce, prim sice hraje kytara, ale oba rytmus obstarávající pánové se vůbec nenechávají zahanbit a pestrou paletou nápadů kytaru dobře doplňují. Zpěvák disponuje zajímavým hlasem, hlavně střední poloha mu sedí, ale nebojí se zabrousit i do poloh vyšších (častěji) a hrubších (výjimečně). Kdybych měl některé skladby vyzdvihnout, tak určitě hned první Lone Some Wolf, která je v rámci nepodbízivé produkce Portikus hitem číslo 1 s neotřelým hlavním motivem. Zajímavou stavbu má The Pagan - od art rocku až po energický metal s drsným zpěvem a mimořádně i kytarovým sólem.   Pozornějšímu čtenáři už určitě došlo, že Portikus si vystačili v klasické rockové sestavě, tedy žádné klávesy. Pouze v závěrečné baladě se objevuje viola (hostující hráč). Zvuk ze Sharku je v pohodě, nástroje jsou dobře rozlišitelné.

Potud by tedy bylo všechno v pořádku. Jenže mě to nestačí. Vidím totiž také problém - a tím je rozvleklost materiálu. Skladby jsou hodně dlouhé, album jakbysmet. Ta hodina se při poslechu Virtual World dost vleče a pozornost postupně opadá. Některé motivy se několikrát opakují, takže zkrácení jednotlivých skladeb by albu určitě prospělo. A přemístění poslední pomalé skladby někam doprostřed by třeba zbystřilo pozornost pro poslech druhé poloviny.

Tahle platňa by mohla oslovit fanoušky technických rock / metalových záležitostí, na mysli mám třeba Dream Theater, kteří určitě patří mezi inspirační zdroje Portikus. První krok na složité cestě má skupina za sebou a není určitě špatný.

Čas: 61:36

Seznam skladeb:

  1. Lone Some Wolf
  2. Shut Windows
  3. Stained Virgin
  4. Gate From Depression
  5. Grizzle Of Your Cradle
  6. Hell In Paradise
  7. Golden Cage
  8. Lost
  9. The Pagan
  10. Virtual World
  11. Bank Of The Bloody River
  12. bezejmenné a v tracklistu neuvedené outro

web: www.portikus.sk


Zveřejněno: 28. 08. 2005
Přečteno:
3646 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 08. 2005 17:31 napsal/a manafob
obal
no jasne ... to jestli vam dala profi tiskarna tak bych je nakopal do pozadi az by leteli do ... :-)
30. 08. 2005 18:31 napsal/a Pavel Marko
Obal CD
Zdravim. Chcem len upresnit, ze obal ktory sme poslali do Fobiazine bol z tlaciarne ktora nas pekne odrbkala takze je to naozaj vidiet na kvalite. Samozrejme, ze sme boli nuteny obal pretlacit takze teraz je to uz tak ako to ma byt. Pavel Marko a Portikus