Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CORPOSANT – My Hard Reborn CD 2011, vlastní náklad

Dostal se mi do rukou první studiový počin progresivního metalcorového uskupení Corposant. K EP My Hard Reborn (vyšlo v nákladu 500 ks) byl přiložen i průvodní dopis, ve kterém bylo osvětleno snad vše podstatné, co by člověka, který se s touto kapelou dostal do styku poprvé, mohlo zajímat. Teď už vím, že kapela vznikla v roce 2005 a co všechno má na svědomí. Tedy kolik za tu dobu odehrála koncetů, kolik demonahrávek vydala, třeba i to, že měla tu čest si zahrát třeba před kapelami jako jsou Exit Ten, nebo War From Harolths Mouth, nebo úspěch v soutěži mladých kapel PopRock. Ale abyste si nemysleli. Kapela žádný pop-rock nehraje. Kluci drhnou moderně pojatý metalcore nabouchaný progresivními postupy, nejsou jim cizí bohaté změny temp a rytmů (na které jsou patřičně hrdí, o čemž vypovídá i svérázně pojaté povídání v bookletu) a s oblibou střídají pořádný řev s melodickými linkami.

 

Na EP se nachází celkem 7 věcí. Vše začíná zhruba minutu a půl dlouhým intrem pojmenovaným Despatch, které končí vyťukáním názvu kapely Corposant v Morseově abecedě. Na toto intro plynule navazuje i nejkratší song z celé desky, instrumentální C.O.R.P.O.S.A.N.T. s takřka grindovou stopáží (rovných 54 vteřin), kde je, jak se dočtete v bookletu, rytmika inspirována právě převedením tohoto slova do Morseovky. Následuje Payments To Life. Klukům progrese opravdu není cizí, a jak už jsem se zmiňoval, střídají rytmy, tempa, různé vokály, do toho tu a tam zaslechnete zajímavou melodickou vyhrávku a když to čekáte nejmíň, objeví se zajímavý breakdown. Celé to tvoří příjemný celek, který vás nutí si ho pustit znovu. Následuje flák shodný s názvem alba – My Hard Reborn – o kterém se v bookletu dočtete například to, že v songu se vyskytuje celkem 36 rytmických změn, 6 změn rychlosti a text je poskládán ze slov dodaných fanoušky. Song se nese ve zhruba stejném duchu jako předchozí věc. Do hlavy se nebezpečně zakousnou melodické vokální linky a najednou bác ho. Už si myslíte, že je konec a začíná další věc, ale chyba lávky. Další vkusně použitý breakdown.

 

Následující písnička nese lehce zapamatovatelný název. 54453526134. (smích) Obsáhlé vysvětlení proč právě tento název a k čemu konkrétně se vztahuje, se dočtete opět v bookletu. Malý spoiler: Kluci z Corposant pravděpodobně ulétávají na numerologii a potrpí si na čísla, takže se vám při čtení popisu může vybavit buďto četba učebnice matematiky, nebo návštěva numerologa. 54453526134 obsahuje tolik nápadů, že každá jiná kapela by z nich vytvořila minimálně tři songy. Ale kluci si řekli ne. Když progrese, tak se vším, co k tomu patří.  Jeden nápad střídá druhý, a když se jednomu dostáváte na kobylku, šup sem s jiným, což vás krásně udrží v pozornosti.

 

Následující Woken Up se mi z celého EP líbí nejvíc. Bude to asi tím kontrastem příjemné melodiky, která se dere nebezpečně do hlavy a tvrdších pasáží, které song velmi chutně dochucují. Mohlo by se vám zdát, že song tak trochu koketuje s ostřejším popem, ale opravdu by se to mohlo jen zdát. Tahle věc má pro mě takřka hitový potenciál. Poslední zářez je remakem vlastního songu In Vadis Anus (překvapivě se tak i jmenuje), který se již objevil na demu Mussacara z roku 2009. Příjemný závěr sedmibodového menu.

 

Zvuk ípka je "pošopě" povedený. A nemůže za něj nikdo jiný než Standa Valášek právě ze studia Šopa, který se postaral jak o nahrání, tak mix. Poslední dobou mi přijde, že české kapely snad ani jinde netočí a že Standa má na svědomí v podstatě každé druhé CD co se mi dostane do ruky. (smích)

 

Z materiálu jsou cítit i mírné vlivy čím dál populárnějšího math-metalu a djentu a proto se není čemu divit, že finální mastering svěřili kluci do rukou těch nejpovolanějších. Konkrétně za něj může jeden z předních českých průkopníků těchto stylů, Tomáš Ráclavský. Co bych možná trochu vytkl, tak je rozsah bookletu. Určitě bych v něm uvítal jak texty k songům (což by si asi vyžádalo jeho rozšíření), tak i třeba fotku kapely (ta by se klidně vlezla i na onu v podstatě nevyužitou poslední stránku). Sečteno podtrženo, borci z Corposant natočili velmi vydařené EP které jasně hlásá: „S námi se musí počítat.“ Kluci sami v bookletu uvádí: „Vznikli jsme dávno, ale opravdu jsme se narodili až teď.“ Tak doufám, že porostete jako z vody a těším se na Váš debut.

 

Seznam skladeb:

  1. Despatch
  2. C.O.R.P.O.S.A.N.T.
  3. Payments To Life
  4. My Hard Reborn
  5. 54453526134
  6. Woken Up
  7. In Vadis Anus

 

Čas: 25:53

 

http://bandzone.cz/corposant

 

7,5/10

 


Zveřejněno: 02. 05. 2012
Přečteno:
3398 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Scyther | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář