Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Soutěžící: COWARD, F.O.B., KENCORE PASSA, PANGEA Hosté: MOTORBAND, ŠKWOR, PARADOX, TÖRR, ARAKAIN

Tak nějak na poslední chvíli jsem se rozhodl, že na finále české rockové ligy nebudu chybět. Do Vlčtejna to mám podle chytrýho Routa 63 km, takže slabá hodinka a v půl čtvrtý vjíždím do této malé vesničky kousek před Plzní. Překvapuje velký počet aut a lidí motajících se před areálem. Po složitém hledání místa parkuju před nějakým rodinným domkem a vyrážím do letňáku. Tou dobou je fronta asi desetihlavá, ale během chvíle neuvěřitelně stoupá počet příchozích a fronta se táhne až na silnici. Obhlížím areálek, který se mi na první pohled líbí. Pódium není sice z největších, ale před ním je betonová plocha pro tanečníky a hroziče, naproti lavice a stoly, všude spousta stromů, a těsně nad areálem zřícenina nějakého hradu. Ta mi vrtala hlavou, tak jsem vyrazil na průzkum, ale cestu dovnitř blokovaly mříže.

Přesně podle rozpisu startuje v 16 hodin MOTORBAND, další kapela vracející se po letech nečinnosti. A další kapela, která by v mém nedávném článku o návratech moc chvály neslízla, teda vlastně by to odnesla se vším všudy. Nebralo to ani obecenstvo a  na place se potácel akorát jeden fanoušek a několik fotografů. Hudba bez zajímavých momentů, snad hard rock / heavy metal, mě vůbec nebavila. Aspoň, že dorazili F.O.B. s Ifou a o zábavu bylo postaráno. Ifa bědoval nad svým zlobivým autem, ze kterého cestou vytékala voda, takže musel u benziny shánět nějakej šmejd, kterým ucpat netěsnost.

ŠKWOR je momentálně na vzestupu zájmu fanoušků (i médií), o čemž svědčila spousta lidí v jejich trikách, ale hlavně běs, který se na parketu při jejich vystoupení strhl. Mě jejich metalové popěvky s elektronickými vlivy zas tak super nepřijdou, přijde mi to furt dokola stejný, ale na druhou stranu je to dobře zahraný i sehraný, má to hitový snadno zapamatovatelný refrény, náctiletejm holkám se to líbí, tak proč ne.

A po dvou speciálních hostech začalo vyvrcholení vyhledávací soutěže nových rockových kapel. Předcházejícími kláními prošly až do finále čtyři kapely, přičemž přinejmenším dvě rozhodně nejsou nové. Ale pravidla byla jasná, zúčastnit se mohl ten, kdo měl jednu a méně oficiálních nahrávek.

Číslo jedna si vylosoval COWARD, který předvedl snad nejlepší vystoupení, jaké jsem od něj slyšel. Nadupaný thrash / death metal se skvělým vokálem rozhýbal skotačící metalisty v kotli a zaujal i přihlížející muzikanty. Mě se Cowardi líbili mnohem více než předcházející hosté.

Zato KENCORE PASSA jsem nepochopil. Snad hardcore, snad moderní metal, k tomu umělé zvuky, nebavilo mě to.

O skupině PANGEA se už dopředu mluvilo jako o vítězi. Pánové se věnují dnes čím dál módnějšímu nu metalu, za bicíma sedí Herr Miler, který to mastí jako zamlada (kdy hrál s Debustrolem, viz. Vyhlazení) a v této kapele se vlastně vrací k muzice po vynucené pauze a nedobrovolném odchodu ze Škworu. Nu metal není nic pro mě, Pangea mi přišla trochu ovlivněná třeba Škworama, možná byla muzika lehce melodičtější, ale zase jsem to nedokoukal.

F.O.B. je druhá ne-začínající kapela, která natočila první demáč už v 96. roce. Jsou to kámoši, tak je nebudu přechvalovat, ale šlape jim to náramně, nové věci jsou určitě lepší než ty na debutním CD a jako jedinou kapelu je diváci nechtěli pustit z pódia vyvoláváním přídavku.

Poté byla ohlášena pauza na poradu odborné poroty a byl dán čas na hlasování diváků, protože se vyhlašovala i divácká cena. Jenže porada asi trvala déle, než se čekalo, takže se kytar chopili PARADOX a spustili typicky zábavovej bigboš. Mě to bylo milejší než spolky načichlé nu metalem, ale nic objevnýho v tom samozřejmě není. Zahráno ale s přehledem, lidi se bavili, pohoda.

Pak už přišla netrpělivě očekávaná slavnostní chvilka, neboli vyhlášení výsledků. Takže zpravodajsky:

Výsledky české rockové ligy 2004:

1. Pangea

2. Coward

3. F.O.B.

4. Kencore Passa

Cena diváků: Coward

Takže zaručené zprávy nelhaly, Pangea byla dle porotců nejlepší, ale spousta lidí to nemohla zkousnout. Ke stánku F.O.B. každou chvíli někdo přišel nadávat, že tvrdí metálisti měli vyhrát, a to buď Cowardi nebo F.O.B., ale vrcholem byla fanynka, která si nechala podepsat celý tělo nejen kapelou, ale i vydavatelem, manažerem a nejmenovaným pisatelem téhle reportáže. Náš debatní kroužek se pak shodl, že bysme dali na první flek Cowardy, na druhý F.O.B. a na třetí Pangeu. Cowardům ale stačilo ke štěstí divácké ocenění, hlavně tedy basovému umělci, protože ten poletoval s diplomem jako malý děcko (pravda, pár pivek asi měl).

Ale jede se dál, nastupuje TÖRR a hraje zhruba stejný matroš jako na Open Hellu. Zase mi někdo může napsat, že Törr nestojí za nic, mě se ale líbí a líbil se mi i tentokrát. I tentokrát se mi nelíbilo Vlastovo uvádění songů, ale ten už jinej nebude, takže pořád říká to samé - chtělo by to změnu. Hrálo se tak napůl z Made in Hell a napůl z dávných dob, Kladivo se mi zdá pokaždý delší, ale jinak OK.

Závěr patřil speciálnímu hostovi, který nehrál na základních kolech ? ARAKAINu. Byl jsem zvědavej, protože jsem Arakain neslyšel několik let, novou desku taky ne, akorát klipovku Prázdnej kout. Ale byl jsem hodně zklamanej, ne z muziky, protože ta šlapala parádně, ale z mistra Koláře. Ten si zřejmě krátil dlouhou chvíli před koncertem s lahvinkou v ruce a jeho vystoupení bylo tristní. Zpěv ještě jakž takž stíhal, ale mezi skladbama to bylo peklo. Blábolil pořád to samý, že hrajou poslední skladbu a jiný hlouposti. Při setu strkal mikrofon fanouškům, takže hitovej Prázdnej kout úplně pohřbil. Jednu skladbu s ním odzpívalo i nějaké děcko, což jako zpestření beru, ale profi kapela by podle mě měla chlastat až po vystoupení.

Ještě nesmím zapomenout pochválit mistra zvuku, protože jeho dílo bylo celou akci prvotřídní. Výbornej zvuk byl hlavně v okolí jeho stanoviště, ale i na place to šlo. Pořadatelé byli určitě spokojeni i s návštěvou, která se prý pohybovala kolem 700 hlav a kapely musely být spokojeny s diváckou kulisou, protože kromě úvodního Motorbandu bylo na ploše pořád plno. Uvidíme, jestli příští rok bude soutěž pokračovat, osobně bych byl pro.


Zveřejněno: 31. 08. 2004
Přečteno:
3674 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 08. 2004 15:31 napsal/a bis
fotky
no to by teda jako chtelo
31. 08. 2004 10:35 napsal/a marty
fotky
další fotky tam dam snad dneska večer..... :-)