Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

VETROL – 20th Century Rock CD 2011, vlastní náklad

Jednou jsem tak poklidně diskutoval na jednom fóru a bylo mi doporučeno, poslechnout si zajímavou rockovou kapelu z Českého Dubu a to konkrétně kapelu Vetrol. Slovo dalo slovo a já mám tu čest vložit do přehrávače jejich novou placku, která se jmenuje 20th Century Rock. Ukázky na bandzone mě celkem navnadily, tak se těším, co uslyším.

 

Deska má celkem 9 zářezů a začíná věcí, která se jmenuje stejně jako celé album. Tedy 20th Century Rock. Nevím čím to je, ale poslední dobou mě na deskách českých kapel ponejvíce oslovují převážně první songy a ani tady tomu není jinak. Smích První věc je opravdu povedená po všech stránkách. Festovní sound z dílny zvukového mistra Standy Valáška ze studia Šopa, který provází celou desku, je snad zbytečné vychvalovat. Standa umí a své kvality potvrzuje každou deskou, co u něj vzniká. Ale zpátky k muzice. Jak už jsem avizoval, první song, který se jmenuje stejně jako deska (tedy 20th Century Rock) je opravdu povedený. S prvními tóny se nenápadně rozklusává, aby v zápětí energicky prásknul do koní, kteří se pak neúprosně řítí vpřed. Skvělé kytarové aranže, hutná basa a správně řízné bicí. Do toho vkusně zasazené sólo, opravdu povedený text koketující s „historií rocku“ a voiala, máme na světě song hitových ambicí. První zářez tedy nasazuje laťku vysoko a už se mi tu rozjíždí druhý, nesoucí název Pomsta davů. Když se tak zaposlouchávám do textu, je mi jasné, že se borcům z Vetrolu naše momentální politicko/morální situace nelíbí o nic víc, než mi samotnému. Takový „prorevoluční“ song, všechny rebely burcující a do světa hrdě vyřvávající: „Čeho se bát? Vždyť je nás víc.“ Písnička je sice pomalejší, ale valí se jako buldozer, před kterým není kam utéct. Tu a tam ji oživí nějaké pěkné sólo, nebo vyhrávka. Fakt povedené.

 

Třetí song nesoucí dívčí jméno, konkrétně Klára, hudebně bruslí někde mezi hardrockem a punkem. Všechno super, ale chlapi. Co ten pubertální text? smích I když asi každý z nás je tak trochu puberťák i přes přibývající křížky na zádech, takže se to dá celkem pochopit. Jako vzpomínka na první sexuální zážitek někoho z kapely to je určitě skvělé. Smích Nejvíc mě tady zaujal popěvek v refrénu. Kláro, pa da pá da pá, hej hej hé jo. Pa pá da pa. Jo. Tohle mi až chorobně vlezlo do hlavy.

 

Jak dává tušit název dalšího songu, ne každá lovestory končí happy endem. Čas od času se najde nějaká ta Nevěrná a my pak můžeme poslouchat texty o tom, že někdy přeteče i ten nejtrpělivější pohár. Střednětempý song s atmosférou podtrženou klávesami. Opět se mi zde strašně libí sóla a vyhrávky jednotlivých kytar. Kluci si se svými sladkými dřevy fakt rozumí a tohle je jejich parketa. Jen co je pravda.

 

Mikrokosmos je název songu, který desku dělí na pomyslné dvě poloviny. Písnička je po všech stránkách zvládnutá fortelně, ale popravdě mi tam chybí něco, co by mi nějak hlouběji zarylo do paměti.  Bohužel stejně to mám i s dalším songem. Oproti předchozí tvorbě poměrně monotónní Za tebou bych pomyslně rozdělil na tři třetiny. První a poslední ponuře se valící pasáže přerušuje a jemně zpestřuje prostřední, sólu věnovaná, třetina. Oproti začátku alba jim nemůžu ani po několikerém poslechu přijít na kobylku. Obdobně na tom jsem i se songem pojmenovaným podle kapely, tedy Vetrol, textově pojednávajícím o těžkém údělu muzikantově. Trochu mi pod kůži leze refrén, ale to je tak vše. Nevím proč, ale byť jsou všechny tři songy složeny s citem a nezaznamenávám tam žádné rušivé elementy, tak ne a ne mě nějak chytnout.

 

Ovšem předposlední věc s názvem Láska a nenávist, to je jiná. Dá se říct ploužákový začátek s kytarovým vybrnkáváním, to vše plynule přecházející do svižnějšího tempa s mocným refrénem. Silný hudební základ se silným textem a máme tady další hitovku. Až si říkám, jestli jsem se neunáhlil s oním tvrzením o prvním songu. smích Chlapi. Tohle když procpete na vlivná místa, tak si dokážu představit, že se to pohrne z mainstreamovějších rádií 24/7. A pokud to neklapne, tak aspoň máte parádní song, na který můžete lovit pěkné slečny na koncertech. Věřím že po něm bude ždímat kalhotky každá druhá. smích

 

Celé CD se vztyčenou hlavou uzavírá song s názvem Boj. Začíná jen tichým tlukotem srdce a ani se nenadějete a jste ve víru bojové vřavy. Jedno rčení říká, že v jednoduchosti je síla. A tenhle song to jedině potvrzuje. Jako správný bojovník si jde tvrdošíjně za svým a nebere ohledy. Taková třešnička na pomyslném dortu.

 

Jak to celé zhodnotit a zůstat objektivní. Vetrolákům se 20th Century Rock povedlo. Chlapi připravili zajímavé CD, které určitě neurazí příznivce melodických odnoží hardrocku a metalu. Najdete na něm pár věcí s takřka hitovým potencionálem, několik věcí, které určitě neurazí, a pár věcí, (vše záleží na vkusu posluchače) co moc nenadchnou. Dále zaznamenáte naprosto excelentně odvedenou kytarovou práci, parádní bicí a super basu. Vokály mi místy přišly trochu nejisté, místy trochu (jak bych to jen řekl a neurazil) chlapecky medové, ale to není nic, co by se nedalo časem vypilovat.  Obal CD je zpracován opravdu pěkně a myslím, že by neudělal ostudu ani mnohem známějším bandám. Potisk CD disku s motivem vinylu krásně koresponduje s názvem desky a evokuje ve mě slovy Vetrol: „dávnej čas, kdy vznikal tvdrej rock“. Zvuk je jak jinak než pošopě dobrý. :-) Myslím že na naše poměry opravdu solidní práce.

 

Seznam skladeb:

  1. 20th Century Rock
  2. Pomsta davů
  3. Klára
  4. Nevěrná
  5. Mikrokosmos
  6. Za tebou
  7. Vetrol
  8. Láska a nenávist
  9. Boj

 

Čas: 40:32

 

Sestava:

Jakub „Čudla“ Najman - zpěv, rytmická kytara

Jirka „Kromaňonec“ Tvrzník - sólová kytara, sbory

Honza „Zíno“ Navrátil - 2. sólová kytara, zpěv, sbory

Jirka „Vejce“ Lingr - bicí, sbory

Honza „hanzzz“ Roubíček - basová kytara, sbory

 

www.vetrol.cz

bandzone.cz/vetrol


 


Zveřejněno: 29. 03. 2012
Přečteno:
3674 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Scyther | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář