Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

EDAIN – The Sulphur Breather CD 2011, Zero Budget Productions

Do rukou se mi dostalo CD brněnských progresivních heavy metalistů Edain. Ono to vlastně ani není tak řadovka, jako spíš kompilačka. Jak sami borci píšou v přiloženém průvodním letáčku: „Nové CD obsahuje kompilaci nových a znovu nahraných starších skladeb s podílem nového kytaristy Františka Záhory“. Tak honem s plackou do přehrávače a do četby bookletu. Zatím co se rozjíždí první skladba, jejíž název je shodný s názvem desky, tedy The Sulphur Breather, vytahuju booklet, otevírám a …  … … ono nic. (smích) Teda něco jo. Na jedné stránce se dočítám aktuální sestavu s nástrojovým obsazením, informace o tvůrci grafiky a fota, jednořádkovou děkovačku a webovky kapely. Ale ať listuju, jak listuju, tak to je vše. Minimalismus jak víno. A to je podle mě velká škoda. Vnitřní trojstrana bookletu sice nese povedenou grafiku, což se musí pochválit, ale určitě by ještě snesla třeba texty skladeb. Úplně je tam vidím. Teda vlastně nevidím. (smích) Chlapi tohle fakt škoda. Spousta milovníků muziky v offline podobě, mě nevyjímaje, se na tohle těší stejně, jako na to, co je na onom stříbrném kolečku.


Ale což. Alespoň se můžu hlouběji zaposlouchat do muziky, konejším sám sebe. Jak už jsem psal výše, první song nese shodně jméno desky. Teda spíš dedukuju, že deska se jmenuje podle tohoto songu. Tedy The Sulphur Breather. Za mě osobně jde dohromady s předposlední věcí (Eden Lies Obscured) asi o nejpovedenější věc celé kompilačky. Sice mi tam trochu nesedí zvuk, který je na můj vkus až trochu moc přeechovaný (song mi celkově zní jako z nějakého velkého letištního hangáru), ale zajímavé kompozice a technická propracovanost celé skladby tento můj malicherný rozmar upozaďuje do ztracena. (smích) Co jsem zavítal na kapelní bandzone, tak jsem tam našel tento song i ve verzi z roku 2010 a po pravdě mě nadchla o něco víc, než tato verze novější. Přišla mi taková energičtější a agresivnější. Ale proti gustu… Další dvě skladby, konkrétně Aphrodisiac a Fragments Of Frail Designs nesou označení version 2011. Jedná se o starší věci vydané už na CD Through Thought and Time z roku 2009 a dle všeho přenahrané s již zmiňovaným novým kytaristou. Zvukově mi oproti starší verzi na BZ přijdou CD verze takové uhlazenější a učesanější. Celkem se mi tady líbí takový prazvláštní zvuk bicí soupravy. Má to něco do sebe a obě věci se opravdu dobře poslouchají. Po nich přichází dva covery. Konkrétně Novo Meso od kapely Bombarder (tady se přiznám, že originál bohužel neznám, takže nemůžu soudit, jak se s tím kluci poprali, ale zní mi to celkem fajn) a Vyhlazení od Debustrolu se kterým jsem už měl tu čest na kompilačce v Pařátu, oproti které mi přijde tahle verze trochu přemíchaná a ochuzená o závěrečné „outro“. Už tenkrát mě konkrétně tenhle cover oslovil a musím přiznat, že jsem ho v autě cestou do práce sjížděl opravdu hojně. O to víc mě potěšilo, že jsem se tak konečně dozvěděl, kdo za ním stojí.  (smích)


Ale zase zpátky k vlastní tvorbě. Poslední dvě věci CD, Eden Lies Obscured a Earn Your Pain jsou pro větší pestrost kompilace a lepší představu toho, jak kapela zní naživo, jak jinak než živáky. Prvně zmiňovaná věc se svou délkou blíží téměř k 10 minutám (stejně jako třetí Fragments Of Frail Designs). Kluci si s touhle věcí opravdu vyhráli a střídání různých poloh jim není cizí. Tu se song těžce valí kupředu, aby si na pár vteřin odpočinul a vyrazil na technicky náročnou steč s nějakou tou kudrlinkou pro oživení a v cca dvou třetinách vkusně zpomalí, aby ke konci decentně vyklusal. Spolu s prvním zářezem patří k mým favoritům téhle placky. Poslední song na desce vítězně spurtuje do cíle a krásně ji energicky zakončuje.  Nevím proč, ale z obou živáků na mě dýchá o něco víc energie než z prvních třech studiových věcí. Pro mě osobně je to skvělý příslib a impuls, nenechat si kluky ujít, až budou hrát někde poblíž.


Co dodat na závěr. The Sulphur Breather je zajímavý počin, který určitě stojí za poslech. Zvláště máte-li rádi progresivní muziku na styl Opeth. Zvukově a ani skladatelsky na tom deska není vůbec špatně, ale pořád je ještě spousta místa, kam se dá pohnout směrem dopředu. A já věřím, že Edain se tam určitě pohnou. Desku si dokážu živě představit jako skvělou kompilačku pro plnohodnotnou prezentaci a lov labelu pro oficiální vydání. Podle loga Zero Budget Productions na CD o to už však postaráno je, ale tak proč ne. Deska představuje kapelu jak ve studiové, tak i živé podobě a borci z Edain s ní jen potvrdili, že hrát umí. Zamrzí ale, že v podstatě všechny věci jsme měli možnost už slyšet dřív (byť v jiné podobě). Proto bych příště třeba uvítal plnohodnotné CD s novou tvorbou a propracovaným bookletem (toho nevyužitého potenciálu je za mě opravdu škoda).


Seznam skladeb:

  1. The Sulphur Breather
  2. Aphrodisiac (version 2011)
  3. Fragments Of Frail Designs (version 2011)
  4. Novo Meso (originally by BOMBARDER)
  5. Vyhlazení (originally by DEBUSTROL)
  6. Eden Lies Obscured (live)
  7. Earn Your Pain (live)

 

Čas: 42:31


Sestava:

  • Pavel Jeřábek - guitar
  • Jiří Staněk - drums
  • Zdeněk Záhora - bass
  • František Záhora - guitar
  • Martin Brňovják - vocals

 

www.edain.cz

www.bandzone.cz/edain



Zveřejněno: 03. 03. 2012
Přečteno:
3393 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Scyther | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář