Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NEUTRAL – Brána osudů, CD 2011, vlastní náklad

Kdyby mi kapela Neutral na bandzone.cz nenapsala, že mají nové CD, a abych si zkusil jejich muziku poslechnout, že se mi třeba bude líbit, asi bych nevěděl, že vůbec existují. Tak jsem to teda "risknul" a vyplatilo se. Muzika to vskutku není špatná a tak slovo dalo slovo a já mám v rukou jejich nové CD pojmenované Brána osudů v offline podobě přesně tak, jak to mám rád a jak by to snad mělo být u všech hudebních fanoušků.
Už od prvních tónu jde slyšet, že se jedná o opravdu výživný materiál. A recept? Do hrnce vložíme příjemně znějící čistý vokál se zajímavými texty v češtině, přidáme kvalitně odvedenou kytarovou práci, pár skvěle padnuvších sól, fortelně zvládnuté bicí, dohustíme basovou linkou a dokořeníme nápaditými klávesovými plochami, které dodají tu správnou atmosféru jednotlivým chodům. Pro docílení co nejlepšího výsledku využijeme služeb zkušených zvukových mistrů ze studia Šopa, celé to pořádně zamícháme, podusíme a rázem máme připravenou vydatnou powrmetalovou hostinu o devíti chodech. Aby to i nějak vypadalo, CD oblečeme do slušivého kabátku podtrhujícího jeho název, nezapomeneme na booklet bohatý jak na texty, tak i fotky všech členů a můžeme začít servírovat. Polkněme slinu a hurá do toho.
Při prvotním poslechu jsem si říkal, že tohle už odněkud znám. Po nějaké době jsem na to přišel. Na mysl mi vyplula další česká smečka a to konkrétně kapela Rimortis. Nedokážu s určitostí detekovat, která z oněch ingrediencí to je, ale něco mi je tam prostě připomíná. To mě ale neodrazuje, ba naopak, desku si pouštím znova.  Věru není špatná. Muzika střídá nálady tak, jak to umí třeba ženské a to se mi na tom právě líbí. Kdybych si měl z CD vybrat svého černého koně, asi by to byl Ostrov Pokladů, kde se mi fakt hodně líbí hlavně ten náběh v refrénu. Mezi své další favority řadím Ikarův plán a Chárona. I po několikerém poslechu nacházím u každého songu něco nového, přesto si však říkám, že by se z toho možná dalo přece jen vymáčknout ještě trochu víc. Třeba trochu rozmanitější vokály by určitě na škodu nebyly (dokážu si docela živě představit, že by se zpěvák pustil do různorodějších poloh) a muziku by nakoply ještě o stupínek výš. Když však vezmu v potaz věk členů kapely, tak o vzestupnou kvalitu (v případě že kapela nepoleví a bude na sobě i nadále makat) strach nemám. A to nejen u vokálů. Ty jsou už teď dost dobré, ale v případě tvrdé práce mají náběh na označení špičkové. Jak už jsem měl možnost se nesčetněkrát přesvědčit, pokud mladé a hlavně cílevědomé kapely po prvních CD neusnou na vavřínech, intenzivně koncertují a tvrdě na sobě pracují, zrají jako víno a snad všichni víme, jak to s takovým zralým vínem je. úsměv
Když to celé shrnu, musím konstatovat, že CD se opravdu povedlo. Na české poměry to je určitě vysoký nadprůměr, a pokud patříte mezi příznivce melodických metalových vod, můžu vám tuhle desku jedině doporučit. Pokud vás tenhle styl moc nebere, i tak můžete mrknout třeba na bandzone kapely, kde kluci nahráli k poslechu celé CD, a zkusit ochutnat. Třeba se vám to zalíbí tak, jako mi. Myslím, že tady máme hodně velký příslib do budoucna a já jsem na další vývoj právem zvědavý.

Sestava:
  • Tomáš Macko - bicí
  • Lukáš Nábělek - baskytara
  • Petr Majtán - zpěv
  • Pavel Šuranský - kytara, kapelník
  • Libor Mališ - klávesy
  • Martin Vaněk - kytara

Seznam skladeb:
  1. Hříšná pouť
  2. Ikarův plán
  3. Hraj dál
  4. Prokletí
  5. Cháron
  6. Ostrov pokladů
  7. Tvé zlé já
  8. Poslední den
  9. Maska smrti

Čas: 44:16

http://www.neutral.topolna.cz/
http://bandzone.cz/neutral

Zveřejněno: 12. 01. 2012
Přečteno:
4228 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Scyther | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář