Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Odpovídal kytarista Frodys.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?


Zdravím Tebe a především všechny čtenáře FobiaZine, nejdříve bych chtěl poděkovat za prostor, který u Vás na webu máme, vážíme si toho.


Naše hybridně kulturní uskupení vzniklo během roku 2011, kdy jsme se s Tomášem po dlouhých rozmluvách a diskuzích na hudební téma shodli, že je na čase přestat blbě kecat a začít něco dělat a taky že chceme konečně hrát hudbu bez kompromisů, bez kláves, bez melodického zpěvu, a neohlížet se na to, který styl je zrovna teď žádaný a co na to řeknou ostatní. Rozhoupali jsme se konečně dát jam a jelikož jsme oba vyrůstali na thrash metalu či melodic death metalu, ale ani jeden z nás nehrál v kapele, která by se tímto směrem ubírala, šel nám ten metal jak se říká od ruky. A hned během první zkoušky vznikla skladba Dreamcrusher, která se nachází na našem EP. Proběhlo dosazení chybějících členů a neustále zkoušení.

Název rád nechávám zahalen rouškou tajemství, jsem sám zvědav kolik lidí na jeho význam přijde (úsměv.


Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?


Už když jsme AWRIZIS zakládali, chtěli jsme klasickou sestavu o čtyřech lidech: dvě kytary, basa a bicí, nic víc nic míň.

Šestistrunnou basu kočíruje Roman, kterého jsme zlanařili z ENWYLLION, za bicí baterii sedí Venca z EXORSUS a sedmistrunné kytary má na starosti Tomáš také z EXORSUS a já (DISSOLVING OF PRODIGY, ILL CROW, ENWYLLION, OAKVYL), všichni máme zhruba 20 let. A jak dlouho na svůj nástroj hrajeme? Někteří z nás se s ním snad již narodil (smích).


Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?


Shapes of Imagination se nahrávalo pod taktovkou Martina Roženka z ADOR DORATH v jeho GM Studiu v Jablunkově a upřímně mohu říci, že jsme s jeho práci velmi spokojeni. Nahrávání probíhalo cca čtyři dny včetně mixu a masteringu. Co se týče mě, dokážu si představit, že naše debutové CD bude vznikat právě tam (úsměv).


Hlavním důvodem bylo dát o sobě vědět, s nějakým prodejem se hned od začátku nepočítalo, distribuce měla být pouze skrze naše FaceBook, MySpace, Bandzone či Twitter profily a stáhnout si jej může kdokoliv. Vše bylo nahráno pro fanoušky a ti se nám i tak dostatečně odvděčili. Reakce jsou většinou kladné, což se projevilo i za necelý měsíc na počítadlu stažení a to si skladby všichni můžou i zdarma pustit na našich profilech. Takže touto cestou děkujeme!


Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?


Volba anglického jazyka byla naprosto přirozená, snad i proto, že české texty v tvrdém a rychlém metalu umí možná jen DEBUSTROL, málo kdo umí s českým jazykem v metalu pracovat a správně ho uchopit. Texty jsou mou záležitostí a většinou se točí kolem mých vnitřních vibrací. Právě Shapes of Imagination se zabývá otázkami existence jak lidského jedince, tak lidské rasy, takže se dá říct , že je EP trošku koncepčním. Tento způsob psaní mi docela vyhovuje a je možné, že i náš debut bude koncepčním.


Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?


Těmto věcem přisuzuji velkou váhu, tvoří celkovou propagaci a tvář kapely, hlavně v dnešní moderní době, kdy kapely dělí od úspěchu pouhé kliknutí. Kdysi hrál prim hlavně obal, díky kterému si většina lidí CD neznámé kapely vybíralo, dnes není problém zajít na bandzone, podívat se na profil kapely a když vidíš, že logo kapely se skládá z přeházených písmenek s ARIAL fontem, hned tě přejde chuť. Layout jsem zpracoval já, jestli úspěšně posoudí lidé a hudební kritici (úsměv).


Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?


Jak jsem naznačil v úvodu, AWRIZIS stojí na rozlišnosti členů, ale pár interpretů nás skutečně spojuje. Srdcovou záležitostí je samozřejmě METALLICA a raná tvorba IN FLAMES. Že bychom ale z některých kapel vyloženě čerpali se říct nedá. Naše skladby vznikají ve zkušebně a jsou založené na momentálním rozpoložení skládajících členů. Co z toho vzniká si můžete pustit doma nebo poslechnout na koncertě (úsmě). Nebráníme se jakýmkoli experimentům, dokonce teď doděláváme samply pro nové skladby, kde se objevuje i trochu moderních vlivů. Důležité je, ať to baví hrát nás, poslouchat fanoušky a ať se na to dá na koncertech pořádně skotačit (úsměv).


Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?


Po vydání jsem samozřejmě dal echo na mnoho míst, ale cíl této nahrávky byl rozčeřit vodu a dát vědět hlavně fanouškům. Co se týče odezvy lidí, promotérů a organizátorů, si náš počin stojí hodně dobře, důležité je teď neusnout na vavřínech. V hudební branži se už nějakou dobu pohybuju a nedělám si žádné iluze, musíme na sobě hodně makat a čeká nás ještě dlouhá cesta, určitě na nás bude hodně lidí plivat, ale to nás rozhodně neodradí... Mohu však slíbit, že od nás můžete ještě hodně očekávat.


Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?


Kdybych měl spočítat koncertní zkušenosti každého člena, asi bych se nedopočítal (úsměv), pod vlajkou AWRIZIS máme za sebou jen pár menších akcí, nic co by stálo za dlouhé povídání. Live hraní je pro nás nejdůležitější a podle toho to taky vypadá, koncerty musí mít energii a náboj, jinak se posluchači nudí, je to jako jedno velké divadlo. Hudba je také důležitá, ale všechno dohromady musí dát spolehlivý stroj, který pracuje správně. Já si docela potrpím na celkové atmosféře koncertů, takže se snažím i tohle zapojit do konceptu. Zda-li děláme vše správně se odrazí na reakcích fanoušků, což je spravedlivý a neoklamatelný metr.


Máte ambice ukázat se v zahraničí?


Samozřejmě, chceme hrát živě co nejvíce, to je to, co nás na hudbě baví, kde nebo za kolik nehraje roli, ale je potřeba mít sebou i odpovídající materiál, cpát se někam s holýma rukama nemá význam, všechno má svůj čas. Nějaké nabídky už máme, ale vše je zatím ve stádiu dohod a komunikace.


Plány do budoucna...


Hrát, skládat, jezdit, hrát, skládat, nahrávat… a tak pořád dokola, dokud nás to bude bavit, a já věřím, že nás to nepřestane bavit nikdy. Stále je v čem se zlepšovat, makat a budeme se snažit sbírat pořád nové a nové fanoušky. V současné době se soustřeďujeme na secvičení živého setu a skládání nových věcí, někdy z jara se zavřeme do studia něco nahrát, co to bude, je ale ještě tajemstvím (úsměv).


RECENZE


http://www.awrizis.xf.cz/

http://bandzone.cz/awrizis



Zveřejněno: 05. 01. 2012
Přečteno:
4234 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 01. 2012 17:46 napsal/a DW
...
čteš 10 otázek pro..
06. 01. 2012 17:02 napsal/a Coornelus
pro jaccoba
Kdyby sis dal dvě a dvě dohromady, pak by ti to bylo jasné.
06. 01. 2012 16:50 napsal/a jaccob
wtf
bože..to je rozhovor jak pojd na mě z boku...to si autor nemohl najít aspon pár informací o kapele z bz? zamezil by tím otázkám které mi připadají fakt jak kdyby to vyplivl automat. odpovědi ok ale ty otázky...nudnější rozhovor jsem snad nečetl. dalo se z toho vytřást daleko víc.