Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Takže rok se s rokem sešel, samozvaný petent a odpůrce volyňského festivalu dostal pokutu za vykácené stromy a my jsme s Jirkou vyjeli opět o den dříve na avizovanou beforeparty.

Pátek:

Kupodivu byla letos dost komorní a destrukce za tónů Jimiho Čerta  v nádražní restauraci se nekonala. :-) Poslali jsme do žaloudku pár pivek a odebrali se na kutě, nabrat sílu na následující víkend.

Druhý den se postavil stánek, proběhlo přivítání s kolegy od dister a na pátou hodinu se na podium hrne parta MATER MONSTIFERA, aby odstartovala již 7. ročník OPEN HELL FESTU. Black metal s českým vokálem  dost pohřbil automatickej bubeník. Jinak celkem v pohodě rozjezd na hudební maratón. Kluci a sličná klávesnice podali v tom vedru a kožených svrškách určitě nadlidský výkon.

Následují mohelničtí SCENERY a laťka instrumentální dovednosti stoupá  do výšin.  Podle mě jedna z nejlepších kapel dnešního večera.  Klasický set nezklamal a doufám, že hudební fajnšmekři si přišli na své. 

MARTYRIUM CHRISTI patří ke stálicím české scény. Death metal jak řemen. Tato kapela měla zhruba před sedmi léty slušně nášlápnuto, ale dle mého názoru svůj potenciál promrhali v personálních rošádách, které zamezily dalším postupům.

Další čas vyplnil brněnský ASGARD poněkud fádním black metalem ala osmdesátá léta. Nicméně člověk si občas rád zavzpomíná a na jednoduché trsačky se dobře mlátí hlavou.

Lidé se ale nechávají na headband strhnout až s kapelkou LUGUBRE, která do volyňského podvečeru nasypala klepačky a rouhání. Stokrát ohrané klišé mě osobně dost nudilo. Ale musim přiznat, že vystoupení mělo spád a tah na bránu.

CASKET GARDEN nenechali nic náhodě a naprali do lidí thrash death v podobě At The Gates. Docela spestření a zajímavé zjištění, že tato kapelka pochází z Maďarska. Věkový průlměr přitom vypadal velmi mladě, což se jistě projeví do budoucnosti a fanoušek se tak může těšit na další kvalitní alba.

Prasečí hlavy už v tu chvíli neměli jen DELIRIUM TREMENS na podiu, ale i většina německých návštěvníků, kteří nezvládli kombinaci strakonického piva a teplejšího počasí. Někdo se válel v prachu cesty a někdo pařil. Bez dobré pódiové show by Delirium bylo jen ubohé trsání stokrát omletých akordů v heavy metalovém stylu a situaci nezachránily ani prskavky jako na koncertě Citron. Proti gustu šak žádný dišputát (heavy metal a prskavky - pozn. Márty).

Pak už přišel čas hlavních hvězd páteční noci - TÖRR. Pod pódiem se shromáždil jasně největší dav černooděnců a většina jich s Vlastou a Otou vyřvávala jak letité fláky, tak novinky z posledního alba. To dostalo větší prostor než na předchozích akcích, takže zaznělo téměř celé, největší ohlas měl asi Extrémní sport. Závěr patřil Kladivu a Armageddonu. Nerad se opakuji, ale proti Törru v současné formě není možno cokoli namítat - rozjetá blacková mašina prostě šlape jak zamlada (Johan). Otázkou zůstává, kdy?. Myslíte osmdesátá léta?

Následující WATAIN ze Švédska předvedli dle mě tuctový old school black, a podle programu měli být black metalem nacpaných všemi nutnými ingrediencemi, jo tak to opravdu bylo, sorry ale pro mě nuda (Márty).

To předposlední AVENGER byli již tradičně jiné kafčo. Nejvíc se mi na téhle kapele líbí nápady, silné melodie, které jsou originální. To u mě opět vítězilo a ostatně i u většiny osazenstva (Márty). Navíc výkon bubeníka byl za celý večer asi nejlepší, a to k tomu ještě výborně odřvává rouhačské texty. Bonbónek na závěr, neboli super cover (Pád modly) od mé nejoblínější kapely dostal do varu i mě (Johan).

Poslední banda večera, EBOLA JOY předvedli také přesně to co bylo napsáno v programu, tj. Temnou elektronicko metalovou muziku, která se mi velmi líbila, nicméně mi přišlo, že jaksi nezapadli do sestavy (Márty).

Sobota:

Sobotní ráno  a vlastně pomalu poledne se ze stanů ozývali steny odulých xichtů a na  pódiu se pomalu chystala KRVAVÁ PRÁCE. Náhradníci to za Dark Storm. Jestli tato náhrada byla adekvátní, nevím. Nuda a šeď  thrash/black hoblovaček se skřehotem ovšem měla co říci ortodoxním vyznavačům a tak se v průběhu vystoupení plácek před pódiem slušně zaplnil a po coveru Rychlost vítězí od Kryptoru, došlo i  na přídavek.

Následují  ADULTERY, kterým nedávno vyšlo CD Slovanská krev. Hudebně o dost lepší než přechozí partička, ale lidí ochotných zapařit si na blackové sypačky kombinované se silnou lidovou melodikou moc nebylo. 

Na Slováky ANTARES jsem byl hodně zvědavý, protože CD které jsem kdysi recenzoval se mi velmi páčilo. Tady naživo jejich muzika zas tak technicky nevynikla, ovšem byli pěkným zpestřením. Smůla byla, že je publikum vůbec nebralo, resp. nikdo nepařil (Márty). Poslední Adjusting the Sun od Hypocrisy totálně pohřbil zvuk kytar?

TESSTIMONY od Balatonu mě bavili. Nic světobornérného sice nehráli, ale jejich muzička měla šťávu a spád. Docela dobré melodie a sóla  na kytarky a za zmínku také jistě stojí naprosto uvolněný styl basákova hraní.  Publikum satanžel reaguje opět velmi vlažně. Cover od At The Gates - Blinded By Fear byl jen pověstnou třešničkou na dortu.

Vrátíme se zpět do českých luhů a hájů, jelikož na prkna se drápe stálice naší grind scény -  FLESHLESS. Klasický set sestavený jak z nových tak starých hitů vrátil hroziče opět před pódium. Nová tvorba mě zas tak už nebere, ale staré fláky jsem si dokonale vychutnal. Děkovačka, přídavek, konec.

MAGNUS NOCTUM nepřijeli.  A tak na čas přesně dle programu zavzpomínáme s Němci REPENT na doby Slayer. Jejich thrash totiž zněl přesně takhle.  Což trošku zvedalo náladu, jelikož nám začlo tak trochu pršet.  Kapele to ale moc nevadilo a valili do lidí jednu vypalovačku za druhou.

DEATH SENTENCE - death-doom, ženský vokál, smyčec, flétna, kapela, o které jsem si myslel, že už nehraje, mě odpoledne po dešti překvapila. Svého času všude omílaná mi tady přišla krapet nudící, i když bylo poznat, že zahraný je to s přehledem, narozdíl od jiných podobných tuzemských spolků (Márty). A mě se to líbilo, a hodně (Johan).

TORTHARRY již pár let propagují svojí konečne po těch letech vydanou desku WHITE a tomu odpovídá i stage image - všichni v bílém. Muzika našláplá jak hovado mě s Bendisem přinutila k bližší rekogniskaci a tak jsme pod pódiem přikyvovali do rytmů zběsilých temp. (Navíc měli pánové úplně bombastickej zvuk - Johan).

MORRIOR byl ukázkou toho, co tu bylo před zhruba 15ti lety. Nic proti hoši, ale z toho hrobu jste asi vylejzat neměli. Kapela zněla o hodně lépe, než před pár týdny na Basinfire festu, ale výsledný dojem a poslech byl hluboko pod bodem mrazu. (Před těma 15ti lety to bylo podstatně lepší - Johan).

Překvapení se nekonalo a DEPRESY konečně přijeli:) Poslední vystoupení, kde jsem tyto slovenské mágy viděl naposledy mi nějak uniká v minulosti, ale zdálo se, že celý koncertní set je o dost našlápnutější.  Hrálo se převážně z nové desky a pod pódiem se zdatně hrozilo. Pro hodně lidí byla tato kapela asi hodně velké překvapení a vzhledem k dramaturgii festu velmi příjemné zpestření.

Pomyslnou štafetu převzal BLOODY SIGN z Francie a udržet rozjetý vlak v kolejích se mu statně dařilo. Bubeník je prý blázen :-) ale sypalo mu to v rytmu death/grindu  slušně.  Dokonce zaznělo i sympatické české díky.

Pak už došlo na největší tahák druhého dne, českou žijící legendu ROOT. Ta se představila v šestičlenné sestavě - posílena o klávesistu. Ten sice podbarvoval jenom novější skladby, ale prý už je členem kapely nastálo. Zvuk byl celé vystoupení parádní, výkony muzikantů jakbysmet, Big Boss se také předvedl v lepší formě než loni, takže pro mě (zatím) nejlepší kapela dnešního dne. Jo, a 666 se prý nesmí hrát, aby se nezkazily vztahy naší zemičky s místem ležícím v Římě, jehož jméno mi nejde přes pysky (Johan).

A pak už se čekalo, zda lotyšští bojovníci SKYFORGER přivezou dudy a další středověké nástroje, kterými se prezentují na posledním albu. Přivezli. Fantastické vystoupení u nás neznámé kapely, přesně takhle si představuji pagan metal. Dokonale skloubené metalové nástroje s dudami, flétničkami a nějakým neznámým nástrojem připomínajícím kus prkna se strunami. O zpěv se staral hlavně jeden z kytaristů, pomáhali mu také basák a multiinstrumetalista ovládající uvedené netradiční nástroje. Ten ještě navíc stihl s dudama pařit jak o život. Závěrečný song coby přídavek si pánové vystřihli unpluged (Johan). Pro mě nejlepší kapela festivalu (Márty).

A zdá se že večer graduje. Melodický death metal v podání holanďanů DETONATION mě jaksepatří sebral! Krapet mi přimomínali In Flames a to rozhodně můžu. Rychlost se zase snoubila se švéďáky At the gates. Prostě pro mě druhý vrchol večera a jako závěrečný přídavek vystřihli pánové song právě od zmíněné švédské bandy, supr! (Márty). Sem si pochcal ofinu!! Nejlepší kapela festivalu?společne se Scenery :-) (Corbow)

Norská vlajka nad hlavami vlasáčů signalizovala nástup poslední bandy festu - blackmetalové ELITE. A docela mě překvapili, severští pánové. Čekal jsem vichřici a skřehot v monotónním tempu, a ejhle, všechno jinak. Obličeje sice hrály všema dvěma barvama (černá a bílá), ale muzika vcelku v pohodě, pomalé i rychlejší pasáže, ale hlavu i patu to mělo, muzikatsky taky v pohodě a úspěch ve třičtrtě na dvě též (Johan).

A závěrečná anketa, resp. nejlepší kapely podle:

Márty: Detonation, Casket Garden, Skyforger

Corbow: Scenery, Detonation, Casket Garden, Skyforger

Bendis: Tortharry, Casket Garden, Fleshless, Detonation

Manafob: Detonation, Casket Garden, Skyforger, Tortharry, Scenery, Avenger, absolutně vyčnívali (v dobrém) Ebola joy

Hanka: Detonation, Skyforger, Scenery

Johan: Root, Skyforger, Avenger, Detonation, Törr

IFA: v době uploadu souložil (údajně)

Persóna festivalu: Kryštůfek

Návštěvnost cca 800-900 lidiček. Počasí nakonec parádní. Už se těšíme na další ročník.


Zveřejněno: 25. 07. 2004
Přečteno:
3774 x
Autor: Corbow | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 07. 2004 13:31 napsal/a corbow
vsem
jo, dyt je to jedno, jeli jsme se na festival prevazne bavit a to se snad vsem povedlo. Nemecky prasata se neporvali jako minulej rok, takze co vnaset nasili sem:))))
29. 07. 2004 13:30 napsal/a corbow
vsem
jo, dyt je to jedno, jeli jsme se na festival prevazne bavit a to se snad vsem povedlo. Nemecky prasata se neporvali jako minulej rok, takze co vnaset nasili sem:))))
29. 07. 2004 07:54 napsal/a Miel
Henych
Jo, slysel ;). Netiketa: Velká písmena používej pouze ke zvýraznění důležitých bodů nebo pro odlišení nadpisů nebo záhlaví. *Hvězdičky* kolem slova mohou být také použity ke zvýraznění důležitých bodů. Slova napsaná velkými písmeny, pokud se nejedná o nadpisy, jsou všeobecně chápána jako KŘIK. ;).
28. 07. 2004 18:44 napsal/a Alkačka
Torr
Uprime receno, ja nevim, o co vam jde? Vzdyt proti Torr tady nepadlo jediny krivy slovo!!!? Pouze nekdo napsal, ze Torr nehrajou black metal. A to je proste fakt. Nehrajou spatnou muziku, lidem se to libi, maji uspech, prodavaji CD a tak to ma byt. Preju jim to. Ale black metal to neni...
28. 07. 2004 16:20 napsal/a HENYCH 666
MIEL
NEKRICIM/TY JSI SLYSEL NEJAKEJ KRIK?/JEN JSEM KONSTATOVAL SPOKOJENOST.UPRIME.A PODEKOVAL ZUCASTNENYM.JSEM SLUSNY CLOVEK.V POHODE NE?JE TO VEREJNA DISKUZE,TAK SE SNAD MUZU OZVAT,KDYZ JDE O ME A MOU PRACI.JA JSEM NAPROSTO V POHO A NEMAM PROBLEM S NEGATIVNI,ANI JINOU KRITIKOU.MEJ SE.