Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

4.12.2011, Praha – Retro Music Hall

Úžasný, opět je tu magická noc... V naší zemi byly magické noci a mně se podařilo být u dvou nocí z přibližně dvanácti. Ne, nejsou to astrologická pozorování, jak by se mohlo zdát, ale koncerty hudebních formací Henych 666 a Seven. Na některých zastávkách je doprovázela písecká kapela Hand Grenade. Turné začalo 21. října v Plzni v Šeříkovce a skončilo 4. prosince koncertem v Retro Music Hall v Praze. Ano, byl jsem na startu a dojít do cíle by bylo dobré. Do Plzně jsem pelášil se zvědavostí, jak to bude hrát Vlastově nové mašině Henych 666 a těšil jsem se na Kirkův vlak Seven. Odcházel jsem nadšen. Do Prahy jsem se řítil, abych zhodnotil, jak tyto promazané stroje dojely do cíle. A dobrá hudba nikdy neuškodí, tak proč tedy si to opět nezopakovat znovu po měsíci a půl.

Přijel jsem do Retra přesně na začátek vystoupení mladíků z HAND GRENADE. Hned u vstupu bylo na první pohled znát, že to bude úplně o něčem jiném než v plzeňské Šeříkovce. V předsálí se pohybovali lidé (úsměv), prodával se merch zúčastněných kapel, prostě tu bylo živo... Slyším hudbu, tak vstupuji do sálu a shledávám, že toto bude doopravdy jiné kafe. Velmi zřetelný zvuk se pěkně rozléhá po celé hale a lidi se samozřejmě spokojeně baví. U barových pultů je plno a jsou obsazeny i všechna místa u stolků. A kapela? Zřejmě zapracovala na sobě nebo zapracovalo na nich celé turné. Určitě je to pro ně dobrá zkušenost. Svůj set odehráli velice svižně a jejich hudba měla pořádný grády. Sjeli skladby jako Válka, Spravnej čas a nebo novější Stroj, Noční můry, které můžete slyšet na jejich profilu na BZ. Svůj set, který je míchanici rocku až po thrash metal s částečnými náznaky hardcore, kapela ukončila Pravou tváří a Touhou. Jak jsem se zmínil už v minulé reportáži, tak mi trochu vadí v textech opakování v refrénu pořád dokola toho samého, ale to je zřejmě asi můj problém. Ale vše bylo přebito hudbou a líbili se mi o mnoho víc než v úvodu turné.

A je čas pro druhou bandu. Klub je doplněn po stranách obrazovkami a plátnem nad podiem, kde běží videoklip s mistrem Henychem s trnovým věncem kolem očí a slečny ruku v ruce jdou noční Prahou. Úprava pódia a zjišťuji, že oproti Plzni bude změna a pořadí si vystupující kapely prohodily a první vystoupí HENYCH 666. Nemá cenu rozebírat jestli je to thrash, black... Prostě je to pořádný metal, co má a dává sílu. Nemusím popisovat už bizarní mikrofony, stojany s kapačkou s krví, samurajský meč... Na pódium vstoupí Dr. Kashtan v chirurgické zástěře pocákané krví jak kdyby vyšel odněkud z jatek a kouzlí magické tóny k otvíráku s klipovým hitem:
"Magické noci, počal čas,
ducha snad z toho veme ďas..."

Playlist je obdobný jako minule, takže za sebou v pořadí jdou Extrémní sport, Kult ohně a Zlej sen. Následuje cover Kurtizán z 25. avenue, hitovka Travestit a hned po ní nesmrtelné Kladivo na čarodějnice. Co jsem nezmínil, je křest EP Psychonaut. Vlastně ani sám prakticky do této doby jsem nic netušil, něco se mi vlastně doneslo až tady v Retru. Vlasta Henych na pódiu vítá Aleše Brichtu, který prostě a krátce zmiňuje Vlastův start jako bedňáka Arakainu a jeho působení na scéně až do dnešní doby k Henych 666. CD je pokřtěno "krví" a může se pokračovat dál ostřílenými hity Törru Předčasnej pohřeb, Samota v smrti a Válka s nebem. Krátké Adamovo sólo na bicí a jsou na řadě rychlý Zakrev a zběsilá píseň Psychonat ze stejnojmenného CD. Máme konec a co samo peklo zplodilo, je zazpíváno v Made in Hell. Pořádný úspěch, to se nedá jen tak odejít. Takže Countess Bathory.

Magické noci uzavírají SEVEN a to příletem helikoptéry na Forbidden Island a metalová řežba může začít. Opět se střídají skladby z alb Light of Souls, Seven Deadly Sins a novinkového Freedom Call. Mám zdání, že zazněly i písně, které v Plzni nebyly. Seven nám servírují jeden hit za druhým. So Scarred, klipovku Beznaděj a skladbu, kterou nazpíval původně Kamil Střihavka, Following You. Protože, jak Lukáš Písařík poznamenal, byl Seven kdysi pouze instrumentální těleso, tak dostává pro svou exhibici prostor Honza Kirk Běhunek se svým Zpěvem velryb. Tuto skladbu jsem slyšel naživo víckrát, ale pokaždé trochu jinak. Hlavně ty úvodní a závěrečné tóny, které vydává Kirkova kytara, jsou neskutečné. Zajímavě zpracovaná skladba. Následuje zpěvná hitovka z nové fošny Get It. Z předešlé desky je nám nabídnuta rychlovka Magnificent Seven a pomalejší Acedia, kterou si zřejmě přímo na koncertě vybral sám zpěvák Lukáš. A zpět na Freedom Call s nářezem Suicide Fall. Stejně jak na počátku turné v Plzni, tak i zde nám tito hrdinové dají na konec skladbu Lost Hero. Taky tento song nazpíval jiný zpěvák. Jde vidět, že Lukáš je výborný pěvec, neboť dobře zvládá party Jirky Komberce nebo Kamila Střihavky i Honzy Toužimského v písní, která otevírala pražský koncert. Budu se opakovat: Pořádný úspěch, to se nedá jen tak odejít. Takž Highway to Hell.

Odcházím maximálně nadšen. Kapelám se určitě hrálo o mnoho líp než v Plzni, protože návštěva se určitě nedá srovnávat. Mým odhadem v klubu bylo kolem 150 fanoušků. I když by klidně mohlo být víc. Zřejmě byl nešťastně vybrán nedělní večer. Pořádně nevím, jak se toto společné turné Henych 666 a Seven vydařilo, nějaké koncerty byly totiž zrušeny s organizačních důvodů či kvůli nemoci, ale tento závěrečný koncert se pořádně vydařil.


Zveřejněno: 09. 12. 2011
Přečteno:
3749 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář