Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

IRON SAVIOR - Battering Ram CD 2004 - Noise / Sanctuary Records N03919

Náš "Železný zachránce" se vrací zpět z vesmíru s nákladem opět hrozícím výbuchem. Poté, co byl příběh Železného zachránce vyčerpán, Piet ani na chvíli nezaváhal a nadále skládá stejně silný materiál jako dříve a nejnovější album Battering Ram (Beranidlo) je toho důkazem. Jde opravdu o beranidlo, které udeří plnou silou do vašich sluchových ústrojí. Album ve své limitované digipackové edici obsahuje jako dárek (nečekaně) jednu bonusovou stopu a tetování - obtisk, které zobrazuje logo Iron Savior.

První a titulní Battering Ram v krátkosti shrnuje to, čím Piet zamýšlí nás po příští téměř hodinu provést - energickou smrští heavy metalu. Od začátku je poznat, že Iron Savior nezamýšlí ani v nejmenším změnit cokoliv na tom, čím jsou - zvuk je shodný s předchozím Condition Red, postupy též.

A splašený stroj jménem Iron Savior se řítí dál  se skladbou Stand Against the King, která vypráví o jakési zemi, kde se na trůně usadilo zlo, proti kterému se sjednotilo 10.000 rytířů aby ho svrhli a nastolili tak vládu práva, tak jak má být. Zde Iron Savior potvrzují to, co již bylo nastíněno v minulé desce - to, že náměty dalších písní budou klasicky metalové - hrdinství, odvaha, boj za právo.

Další stopa, Tyranny of Steel, se na chvíli vrací ke kořenům - opět opěvuje Železného zachránce, v jeho dokonalosti. Kybernetický organizmus určený k totálnímu zničení nepřítele, který se ale může zvrhnout a sám nastolit vlastní vládu.

Následuje první singl tohoto alba - Time Will Tell. Zde stojí se zmínit o tom, že je o ONLINE singl - to znamená, že si jej lze v plné verzi legálně stáhnout z webu www.iron-savior.com. Celá skladba má 3,84MB, je ve formátu mp3 (128kbps). Zároveň se zde nachází i přebal singlu, takže po stažení máte plnohodnotné a legální dílo doma. Podobný nestandardní krok udělala Noise i v případě promo CD alba - to lze též stáhnout z internetu. Tedy ne celé, ale prvních 6 stop. Kopírování je zde zabráněno tím, že do každé stopy je vloženo zhruba 45s řeči, což skladbu pro vypálení znehodnotí. Skladba sama pokračuje v tom, co nakously tři předchozí - jde opět o ultrarychlou vypalovačku, klasiku Iron Savior, která nám svým obsahem chce říct, že pouze čas ukáže co bude - jestli nebe nebo peklo.

Následuje mírné zpomalení ve formě Wings of Deliverance. Příjemná rytmická skladba s rychlejším středním tempem.

Jakoby z ničeho se na vás vyvalí dupavá Brak the Curse. Další jemné zpomalení v běhu alba. Oním prokletím (Curse), které má být zlomeno jezde míněna šeď davu, ze které se máme vymanit a ukázat to, co opravdu jsme.

Řadící páka je ale opět na pětce a plyn na podlaze - tachometr hrozí rozpadnutím a Iron Savior letí vpřed ve skladbě Riding Free - skladbě, ve které Piet vyjadřuje svou touhu utéct z tohoto světa do země, kde by našel klid mysli. Tím ale náš svět rozhodně není - svět, který je naplněn svatými válkami a terorem.

Starchaser, osmá stopa alba, opět mírně zpomalí rozjetý stroj. Jde opět o klasickou skladbu, která ničím nepřekvapí ani nevybočuje a na své místo na albu 100% sedí.

Devátou skladbu, nazvanou Machine World, uvede stylově počítačem zdeformovaný Pietův hlas, který zde na sebe bere podobu jakéhosi počítačového boha, který znamená pro svět vše. Stejně strojový jako Pietův hlas je i rytmus písně - naprosto počítačově přesné tempo.

Poslední skladbu alba (nepočítám-li bonus) bych si dovolil nazvat čistokrevným true metalem, protože kdo si myslí, že H.M. v názvu skladby znamená Heavy Metal, ten vyhrál - text lze v celku dobře zkrátit na název skladby - Heavy Metalem hnaný muž. Zde se Iron Savior hodně přibližují například HammerFall nebo Majesty aniž by ztratili jen trochu ze své originality.

Bonusová stopa jen potvrzuje, co jsem napsal k H.M.Powered Man - zde jen The Call (Volání) znamená volání Heavy Metalu.

Vcelku jde o vydařené album, které navazuje na svého předchůdce přesně tam, kde on skončil. Ničím příliš nepřekvapí, ale jde o tak umně namixovanou směs heavy metalu, že rozhodně stojí za to si jej pořídit.

In Metal!

Složení:

Thomas Nack - bicí

Yenz Leonhardt - baskytara

Joachim "Piesel" Küstner - kytara

Piet Sielck - kytara, zpěv

Seznam stop:

1. Battering Ram

2. Stand Against the King

3. Tyranny of Steel

4. Time Will Tell

5. Wings of Deliverance

6. Break the Curse

7. Riding Free

8. Starchaser

9. Machine World

10. H.M. Powered Man

11. The Call (bonus)

Čas 54:10

Odkazy:

www.iron-savior.com

Promo stopy:

Battering Ram

Break the Curse

Stand Against the King

Time Will Tell

Tyranny of Steel

Wings of Deliverance


Zveřejněno: 01. 07. 2004
Přečteno:
3367 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář