Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

Na letošní AFOD jsme dorazili okolo 16:30, i když ten čas není přesný, protože Bendis s Manafobem tam už byli od rána. Trhovecký stadion byl plný někde i dost hlubokých louží po vydatném slejváku.

Obloha už signalizovala, že by mohl být s vodou klid, takže nám nic nebrání v tom, abysme rozbalili distro a všechno připravili na on-line přenos reportu. Žel technika resp. buď je to síla signálu anebo pan Gates nám zabraňují v tom být stále on-line a tudíž aktualizovat report téměř po každé kapele, tak jak bylo původně v plánu, doufám že pochopíte naše problémy a spokojíte se pouze s denní aktualizací, tedy pokud se nám nepodaří spojení zítra rozchodit.

Pátek:

Podle rozpisu první combo LANIENA MENTIS nedorazilo, a zhruba v 17,30 začalo drtit všechny přítomné sušické komando MORTIFILIA. Svižný a melodický death ve švédském střihu zaujal všechny přítomné hned od prvních tónů. Proč tahle kapela ještě nemá album, to fakt nechápu. Nevím kdo by si ho měl víc zasloužit.

Další banda dle rozpisu INNER FEAR také není, a na scéně se objevuje melodický death-black-doom ze Slovenska ETHEREAL PANDEMONIUM. Občas mi přišlo, že to trochu skřípalo ale jinak v pohodě a zdálo se, že přítomné publikum všechno bere, naservírované jak na talíři. Mimochodem, zdá se mi, že je tu víc lidí než vloni, což je samozřejmě pozitivní.

Následuje blacková smršť z Plzně, kdo jiný než SORATH. Melodický a hodně rychlý black měl u fanoušků úspěch. Pánové drtí stále to svoje, i když je tu znatelný posun co se projevu týče.

Takže milý deníčku, FOB začali s mírným zpožděním, ale přeci. Bylo to živé vystoupení, ale krátké.  Nežli sem stačil rozklepat šišku, tak byl konec. Zazněly hitovky z Follow the Instructions a došlo i na novinky, bohužel nedostatek času zapříčinil, že FOB hráli z pohledu fanouška třepajícího hlavou  zasraně málo a krátce. Ale jinak to stálo za to. Až budu jednou umírat, tak mi budou hrát na pohřbu buď na české svatbě čtyři, nebo FOB :-)))) (poznamenal Kýbl).

INGROWING. No co říct? Tak sem tak nějak řádil a řádil, a třepal kedlubnou a nějak sem nestačil registrovat co se děje vokolo :-) Kvalitní set, obsahující the best of Ingrowing a banda magorů třepajíc s sebou v nelidském tempu té nejkanálnější muziky. Prostě sem si hezky zaskotačil a užil. (poznamenal Kýbl).

Česká death špička HYPNOS se předvedla v dobré formě a nikoho nešetřila. Taky sem řádně proklep kebuli a hafo lidí se mnou. Došlo i na úplné novinky, které Hypnos nahrával v Německu, takže to byla taková premiérka. Satanžel zvuk se nějak nepovedl a tak z hitovek byl slyšet jen totální vysavač. Rum!!!! (poznamenal Kýbl).

MATER MONSTIFERA začala svojí infernální show a na zpěvákovi vůbec nebylo znát, že nedávno oslavil mohutnou pařbou své 35. jaro. Ohně plápolají... málem zachvátily PVC střechu pódia. Skřeky jsou slyšet až do blízkého svatostánku příznivců Jehovistického Boha. Hraje se ze Svíce Života i z novějšího matroše. A v závěru následuje cover od Motorhead ? Orgasmatron spojený s Ironfist od stejný kapely. Poslední song jako přídavek a je tu další kapelka.

A sice hlavní zahraniční hvězda festu ? rakouští BELPHEGOR! Poněkud delší příprava je nakonec v půl jedný v noci  ukončena intrem. Noc prořízla totální smršť, úctyhodný byl hlavně výkon bubeníka, nicméně jinak mě ultrarychlý death-black v jejich podání moc nepřesvědčil. Pánové prostě nasadili, rychlejc a dýl a to bylo všechno.

TROLLECH ? to byla klasická blackovka s českými texty na pohodový závěr večera, myslím že to pěkně sedlo. Co jsem ovšem nečekal byla brutální afterpárty v altánu Fobia distra, která skončila až po svítání. Uffffff

Motto dnešního večera: ?Kurva to je kosa...? povídá Pouzar, napil se ruma a dodal: ?brrrr, to je dobrý...? :))

Sobota:

Jako první se už před druhou hodinou představuje olomoucká kapela LINGAM. Jejich black death převážně středního tempa mě moc nepřesvědčil, nicméně asi padesátku příznivců, kteří hned od prvního songu začali pařit asi ano. No ještě to chce čas a třeba ty syrečky uzrajou.

Další pánové na holení, NAMELESS GATHERING už předvedli o třídu lepší vystoupení... aneb: Milý deníčku: bezejmenný spolek se naživo projevil mnohem lépe než na CD. CD trpí špatným zvukem, kdyžto naživo to oblbovalo ušní bubínky. Rozhodně bych kapele doporučil více hraní naživo než nahrávání dalších materiálů (poznamenal Kýbl).

SCENERY jasně předvedli to, co jsem očekával. Pro mě nejlepší kapela sobotního řádění.....a možná i celého festivalu. Jejich aktuální deska  zabijí i naživo. S kolegou Johanem jsme se shodli, že je jejich novej zpěvák šoupnul, oproti minulým létům,  hodně nahoru....Vystoupení mělo drive, šťávu a hlavně tah na branku. Včetně prezentace nové písně, která se šine tak, kde to mají mazlíčci rádi (tzn. já). Doufám, že Scenery konečně zůstanou u  slibovaného vydavatele. Tato kapela je totiž na české art metalové scéně jedinečná a nejlepší :)))) (poznamenal Corbow).

EVERLASTING DARK, pro mě velká neznámá a taky celkem zklamání. Melodický doom-death s flétnou a houslemi na mě působil velmi nesehraným dojmem, jakoby kapela spolu dlouho nehrála. Nápady můžou bejt samozřejmě v pohodě, ale chce to taky kvalitní podání, sorry.

Naprosto opačným dojmem na mě působili následující SACROSANCTUM. Přehráli několik fragmentů z posledního CD Fragments (Metal Age). Škoda jen toho automatického bubeníka, protože si nemyslím, že by bicí byly nějak složité, a živé by kapele dodaly ještě patřičnou šťávu. Určitě by bylo dobré vyzdvihnout dvojhlasy zpěváka a zpěvačky (poznamenal Márty a Johan).

VIRTUAL VOID, jejich styl bych označil jako old school death-thrash, nicméně zahráli naprosto pohodově a bylo znát, že spolu nehrají prvně, jejich muzika prostě valila. Po půlce jejich setu jsem mi ale přišlo, že je to všechno na jedno brdo a lidí pod pódiem taky prořídlo. Za mikrofonem mají nového maníka a sice Honzu Valu z bývalé kapely RITUAL.

S mírným zpožděním začínají svůj set RITES OF UNDEATH. Tuhle kapelu jsem také předtím neznal a celkem mě chlapci překvapili svým pohodovým black deathem s klávesami, převážně ve středním tempu. Hodně melodiky taky nebylo na škodu a hlavně to bylo dobře poskládané co se rozpisu kapel týče.

RETURN TO INNOCENCE ? z cédesa se mi to nelíbilo, na podzim (v Kolinci) se mi to nelíbilo a ani v Trhovkách mě pánové nepřesvědčili. Míchanina black / death / doom metalu, ale dohromady takovej nedokořeněnej guláš. S přibývajícím časem sice přibývá lidí pod pódiem, ale pro mě nuda ... Ještě že IFA usnul s cigárem v puse a aspoň je co fotit... Ač většina čekala rozloučení s coverem od Moonspell, tentokrát to odnesli XIII. Století a jejich Fatherland, ještě že to mistr Štěpán neslyšel. (poznamenal Johan).

Áááá, BELTAINE, moje srdeční záležitost. CD Bohemian Winter nemá chybu. Škoda, že začátek byl poznamenán trošku horším zvukem, ale od třetí skladby bylo vše OK. Právě z CD, které loni sbíralo vavříny kde se dalo, se většinou hrálo. Došlo i na novou věc, která ale míří do jiných vod ? takřka hardcoreových. Starší věci stále naživo zabírají a roztančily nejednu fanynku pohanských melodií. Líbilo se to i Martymu a Hance. (zase Johan).

Volyňští AVENGER přinesli zlo, anebo vlastně dobro, jak se to vezme, :)) jejich set byl super, rouhačský black v jejich podání zná už v těchto končinách snad každý, hrálo se z nové desky, došlo i ale na staré známé fláky. Super muzika, super zvuk a vůbec! Na druhou kytaru jim vypomáhal Petr z Mortifilie. Připadlo mi, ale že hráli docela krátce. Nehráli krátce, hráli málo!!!! Takže děkujeme pořadatelům.

PIVOOOOOOO!!!!!! (Márty)

Brněnští ASGARDi si už léta vedou svou, loni zvěčněnou v drážkách stříbrného kotoučku zvaného Kletba krále Stacha. Heavy black metal staré školy, české texty a dobrá šou mistra Horejse. Kdo nečekal nějaké stylové kotrmelce, byl spokojen. I Asgardi si zahráli asi 20 minut, inu dobrého stačí málo, že (totéž platí i k Avengeru). Když si vzpomenu, jak odpoledne vyluzovali příšerné tóny nejmenované (jmenované! Pozn. Márty:)) kapely, nemůžu pochválit pořadatele. A to maj v programu psanou dokonce pauzu!!! (poznamenal Johan).

Olomoucká BARRACUDA mě docela překvapila. Asi kluci hráli novej matroš protože mi muzika přišla dost technicky nadupaná, daleko víc než dříve, žel krapet se zhoršil zvuk, který ostatně hodně kolísal i celý festival. Zase na druhou stranu mi přišlo, že je tvorba Barracudy trochu jednotvárná.

Budějovičtí COLP měli celkem svižnou přípravu a pak do přítomných nahulili svůj sekací metal core. Super atmosféra a kotel!!! Klasické Rajčeho uvádění ?...čau mrdky...? a ?... je tu zkurveně pěkně? dobře sedlo do publika. COLPina si vytvořila do té doby jen pařící také skákající kotel a zvuk byl dost dobrej! Tahle kapela už hraje dlouho a je to znát (narozdíl od některých jiných kapel), super set a super atmoška na téměř závěr festu!

Jako předposlední vylezli AGONY z Dačic. První songy předznamenaly nové CD které se bude nahrávat na podzim, pak následoval song z posledního CD Call The Rain, avšak náhle je koncert přerušen pořadatelem, nejdřív nechápeme proč, pak se dovídáme, že kvůli magorovi, který zřejmě neunesl cenu piva a najel autem do pivního stánku. Ovšem nutno podotknout, že sednul do cizího auta, konkrétně auta majitele stánku, nastartoval, zařadil a nahulil to do stánku,... ufffffffff... na místě všechno řeší policie,... a vypadá to že letošní AFOD skončí předčasně,... nemám slov,... prostě kriplovina. Jako v tom filmu, ještě větší kretén než jsme doufali! Po cca 20ti minutách přerušení však nakonec svůj set dohrávají AGONY, takže došlo i na mojí oblíbenou ?In nomine? a titulní ?Call the rain?. Ohlášený předčasný konec festu se nekoná, a v Trhovkách si nakonec zahraje i Interitus.

Trvalo to sice věčnost, ale dočkal(i) jsem (jsme) se. Symfonická bomba ze z Plzně INTERITUS v nové sestavě (jestli mě zrak neklame, tak pouze obsluhovatelé kytary a violy zůstali) se předvedla v plné parádě. Dvě starší věcičky z desky Srdce krále a jedna funglovka přesvědčily o přítomné o svébytnosti Ioanesovo bandy na naší scéně. Škoda, že nedostali více času, každopádně nová deska je (alespoň) pro mě nutností. Tak sakra už aby tu byla!!! Parádní závěr festiválku (poznamenal Johan).

Letošní AFOD se vydařil co do návštěvnosti, i nakonec co do počasí, malinko ten konec pokazil zmíněný incident, ovšem jinak můžu snad za celou redakci říct, že jsme určitě plní dojmů a těšíme se na další ročník! :-)


Zveřejněno: 27. 06. 2004
Přečteno:
3305 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 07. 2004 22:29 napsal/a Gulesh
AFOD byl jako vzdy SUPER!!!
Musim uznat, ze AFOD je snad rok od roku lepsi. Lidi byli super a myslim, ze se jim nase vystoupeni libilo a pekne to frcelo. Skoda, ze si pan recenzista zrovna vsimal neceho jinyho. Ja osobne jsem to z podia videl jinak nez on:-). Gulesh & Return to Innocence
02. 07. 2004 17:51 napsal/a amek
chvala
Nemuzu nez vychvalit celej AFOS do pekel. Vitecna akce a to tejdeni boleni za krkem a stokilova hlava za to stalo! Mam z toho jeste ted super pocit. Mno sejdeme se na Open Hell festu.
30. 06. 2004 15:28 napsal/a Alkoholik Deviant Cobra11
Poseru te, pobliju pak si stebou uziju!!!
Tak za 14 dni me břibijou dlouhýma hřebama posetýma zákony a paragrafi ke kříži demokratické společnosti a poteče ze mě krev peněz. Vy co mluvíte rečí satana, přihlížejte. My co mluvíme, ale i žijeme satanem, budem trpět za vás a vést vás po cestě svobody. My vám dáváme váš vztek k ponaučení. Sorry pořadatel a hlavně tomu kvítku, kterýmu jsem zranil krásnou nožku...
30. 06. 2004 15:28 napsal/a Alkoholik Deviant Cobra11
Poseru te, pobliju pak si stebou uziju!!!
Tak za 14 dni me břibijou dlouhýma hřebama posetýma zákony a paragrafi ke kříži demokratické společnosti a poteče ze mě krev peněz. Vy co mluvíte rečí satana, přihlížejte. My co mluvíme, ale i žijeme satanem, budem trpět za vás a vést vás po cestě svobody. My vám dáváme váš vztek k ponaučení. Sorry pořadatel a hlavně tomu kvítku, kterýmu jsem zranil krásnou nožku...
29. 06. 2004 23:22 napsal/a Hnětka
uuuuufffff
Tož bylo to náročný....jako každý fest....ale stálo to za to :o)