Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Na dotazy ohledně kapely a dění kolem ní odpovídal zpěvák Ivoš Mazourek.

Sagittari vznikli koncem roku 2005. Měli jste už od začátku v plánu nastoupit na cestu power/speed metalu nebo se dá hovořit spíše o postupném vývoji?

Určitou představu jsme měli již v roce 2005, ale do stylu power/speed jsme dospěli až postupem času.

Co vás tedy definitivně navedlo tímto směrem?

Svým způsobem k tomu hodně přispěl příchod Pavla Stejskala (ex – kytarista), kdy jsme se více začali zaměřovat na rytmiku a melodičnost. V tu chvíli jsme se začali lišit, ale asi hlavním důvodem byl můj vliv při skládání skladeb.

Muzika, kterou produkujete je fanoušky ceněna především v cizině a na naší rodné hroudě se jí dle mého nedostává té pozornosti, jakou by si zasloužila. Jaký je tvůj názor?

Určitě je v tomto ohledu těžší dělat speed metal v ČR, než například v Německu atd. Ale v podstatě je v dnešní době problém dělat jakýkoliv metal v ČR. Na druhou stranu, když se podíváte na velké festivaly, hodně se jich snaží přilákat lidi právě na speed/power kapely…  a to nás velice těší (smích).

V roce 2008 jste vydali debutové a prozatím i jediné plnohodnotné CD „Zaříkávač hadů“, které si v současnosti posluchači sice už nepořídí ve fyzické podobě, jelikož náklad je vyprodán, ale mohou si ho zdarma stáhnout z webu kapely. Cesta k němu je však malinko zapeklitá (úsměv).

Zaříkávač hadů byl prvním naším počinem, kdy jsme měli hotový materiál, který jsme chtěli nějakým způsobem zvěčnit (úsměv). Tehdy jsme ani neuvažovali o tom, že bychom nechali vyrobit CD a už vůbec by nás nenapadlo, že se vyprodají během jednoho roku. Otázkou bylo, jestli nechat nalisovat další sérii, nebo umožnit stáhnutí. Rozhodli jsme se, že už nebudeme investovat do Zaříkávače hadů, ale do alba nového. Samozřejmě, že stažení tak úplně jednoduché není, ale to ať si každý zjistí sám na www.sagittari.cz (úsměv).

Tvoří textová složka alba nějaký ucelený příběh?

To mě ani nenapadlo… zeptám se textaře Alika (úsměv).

Vaše texty jsou zatím stále v rodném jazyce, již dříve jste ale avizovali, že kdyby byl zájem, nebude pro vás problém udělat i něco v angličtině. Jaký je tedy momentální stav?

Otázka spíš zní, zda-li je kapela z ČR schopna prorazit i v zahraničí?? Pokud ano, určitě je dobré preferovat angličtinu, ale spíš si myslím, že je to pro mnohé kapely lehčí skládat muziku v angličtině než v češtině… My zůstáváme u češtiny (úsměv).

V profilu na hudebním serveru Bandzone.cz máte rovněž umístěny dvě nové skladby z roku 2010. Můžeš nám prozradit nějaké bližší info o této nahrávce. Vyšly tyhle věci i ve hmotné podobě nebo se prozatím jedná jen o ochutnávku přes internet? Mimochodem jak „Kazatel“ tak i „Jedovaté řeky“ jsou opravdové skvosty, dovolil bych si i říci, že se jedná o dosavadní vrchol ve vaší kariéře (ne že by teda byl „Zaříkávač hadů“ nějaká slabota).

Díky (úsměv). Obě skladby jsme natočili loni v srpnu ve studiu Audioline. V hmotné podobě by měly vyjít až na albu druhém. V obou písních se představili noví členové Sagittari, Standa na bicí a David na kytaru a tyhle věci byly hlavním tématem při komunikaci s agenturami. Na obě dvě byly skvělé ohlasy!! Takže nám udělaly velkou radost  (úsměv).

Chystáte v nejbližší době nějakou další studiovou tvorbu?

Pokud nepočítám nahrávání druhého alba, které bychom chtěli realizovat ke konci roku, zavítáme do studia již příští měsíc, tedy v dubnu.

O.K., nahrávky jsme probrali. Jak jste na tom, co se týče koncertní činnosti? Všiml jsem si, že existenci kapely provází poměrně časté personální změny, což pro živé vystupování není určitě zrovna ideální stav.

Vzhledem k velkému množství práce, kterou momentálně máme s novými skladbami, jsme se rozhodli jen pro větší koncerty, na které se již teď moc těšíme!! Jezdit zadarmo každý víkend po celé republice, hrát v prázdných a nevybavených klubech, to si bohužel budeme muset letos odpustit (velký smích).
Co se týče personálních změn v kapele, myslím si, že zatím všechny vedly jen k lepšímu a to ať už po stránce lidské, tak muzikantské.

Čemu tyhle rošády přičítáš?

Pokud chcete dělat něco na 100% a chcete být v tom, co děláte opravdu dobří, není možné držet v týmu někoho, kdo to dělá pouze na 60 či 40%.

A co současná sestava kapely? Předpokládám, že máte víru v její co nejdelší trvání.

Víry máme dostatek, uvidíme, jaká bude realita (smích).

Nějaký čas už na webu máte výzvu ohledně angažování managera. Jak těžké je v našich končinách sehnat kvalitního člověka na tento post? Co všechno by měl případný zájemce splňovat?

Řekl bych, že je to skoro nemožné. Ale i tak se nám podařilo navázat několik zajímavých kontaktů a předpokládám, že v průběhu jara se určitě dohodneme na spolupráci alespoň s jedním z nich.
A co by měl splňovat manager Sagittari? Je toho hodně, ale asi to nejdůležitější je zajištění koncertní činnosti kapely, podílet se na strategii, případně přijít s vlastním plánem, vlastními zkušenostmi, podílet se reklamě, mediální podpoře kapely, dále pak pomoc při nahrávání a vydávání CD, shánění financí, atd.

Já mám pocit, že lidí, kteří se u nás v hudební branži označují slovem manager je poměrně dost, ale málokterý z nich má opravdu nějaké schopnosti a možnosti něco pro skupinu udělat.

To určitě ano, ale na druhou stranu v dnešním šíleném přebytku kapel je to opravdu těžké, být dobrým managerem!!

Za sebe a určitě i za všechny fanoušky vám přeji, aby se vám co nejdříve podařilo tu správnou osobu najít, moc díky za rozhovor a na závěr ještě prozraďte nějaké žhavé aktuality pro naše čtenáře.

Pokud se vše podaří, budeme mít příležitost točit na jaře v jednom z nejlepších studií v ČR, v Sonu.


www.sagittari.cz
www.bandzone.cz/sagittari

Zveřejněno: 17. 03. 2011
Přečteno:
3501 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář