Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

S.C.A.L.P. – Čužaja vojna CD 2009, BadMoodMan Music

Po nepříliš interesantním albu Through Eternity, které vyšlo v roce 2009 v reedici, hodíme oko i na poslední počin ruské kapely S.C.A.L.P. Obě alba dělí 12 let, v mezidobí vyšlo jedno plnohodnotné dílko, jeden singl a jeden best of výběr. A za tu dlouhou dobu se také událo několik podstatných změn – ta nejvýznamnější za mikrofonem, ta hodně důležitá v jazyku textů.

Původní zpěvák nejspíš opustil tento svět, jeho místo u mikrofonu zaujal kytarista Pavel Peristy, ale že by se konala nějaká změna k lepšímu, se říci nedá. Pavel má nevýrazný a nepříjemný hlas, něco mezi čistým a ochraptělým a do zpěvu jako kdyby se nutil… V textech nahradila ruština angličtinu a příliš šťastné řešení to není.

S hudbou to popravdě není o moc lepší než minule., kdy S.C.A.L.P. inklinovali k doom metalu. Dnes (předloni – úsměv) se věnují prapodivnému mixu doom, death a gothic metalu (jak praví webové tamtamy) a výsledkem je prazvláštní kočkopes, ve kterém aby se čert vyznal. Jistě, zlepšil se zvuk, evidentně i instrumentální výkony, jen kompoziční schopnosti jsou pořád krkolomné a upracované. Skladbám chybí lehkost i ponurost, drive i feeling. A o tyhle záležitosti by v atmosférické muzice, kam gothic a doom patří, mělo jít zejména.

Jistě, některé okamžiky nejsou úplně marné, třeba občasné zapojení akustické kytary nebo v podstatě hitové, řekněme gothmetalové momenty v některých skladbách – třeba ve třetí se z obyčejného heavy/doom/thrash metalu (vidíte tu rozpolcenost?) vyloupne docela příjemná pasáž podkreslená starosvětsky znějícími klávesami. Za nejlepší song považuji Teni, ve které i ta ruština vyznívá vcelku zajímavě, do pomalé, možná lehce folkem obarvené muziky, opět vstupují akustické kytary i docela pěkné vyhrávky kytar elektrických a hlavně se Pavel nebojí (skoro)čistého zpěvu.

Jako bonus je zařazena skladbička The Last z roku 2003, která vyšla na singlu a byl k ní pořízen i videoklip. Jediná anglicky zpívaná věc bez potíží zapadá do šedi alba a naznačuje, že kapela stojí léta na místě a nikam se neposunuje.

Celkově sotva průměrná nahrávka, bez které by se svět bez problémů obešel…

Seznam skladeb:
  1. Rassvet
  2. Skzvoz’ stenu
  3. Čužaja vojna
  4. Teni (Tvoi mir…)
  5. Zhazhda
  6. Kto
  7. Solnce mjertvich
  8. Za gorizont I
  9. Za gorizont II
  10. The Last (bonus track)

Čas: 44:34
 
www.myspace.com/scalpband

Zveřejněno: 27. 03. 2011
Přečteno:
3375 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář