F.O.B. - Outside The Palace Walls

S.C.A.L.P. – Through Eternity CD 1997/2009, R.I.P. Prods + LEVIATHAN Records / BadMoodMan Music

Ještě předtím, než se podíváme na aktuální počin ruské doommetalové party S.C.A.L.P., je tady krátký pohled na reedici jejich debutu z roku 1997.


A nebudu to zbytečně protahovat, album je typicky začátečnickou prací, která dnes nemá šanci zaujmout, natož prorazit… Možná jsem na soudruhy z Ruska moc přísný, ale poslech těch padesáti minut mi v podstatě nepřináší žádné uspokojení, natož radost. Což je možná u doom metalu v pořádku (smích), ale já mám na mysli spíše radost z hudby jako takové, nikoliv ze života (úsměv). Všechny kompozice jsou upachtěné, bez výraznějších momentů a korunu všemu nasazuje absolutně nezvládnutý zpěv, jehož falešnost místy tahá za uši.


Po krátkém intru sice kytara vyluzujé táhlé doomové tóny, ale po chvíli se přidávají i ostatní nástroje, tempo se zrychluje a hraje se jakýsi zadoomaný rock s protivně znějícícmi klávesami a ještě protivnějším zahuhlaným zpěvem. Trojka Silentium se v úvodu tváří honosněji, ale vzápětí jako kdyby pokračoval předchozí song – jako přes kopírák... Jistě, sem tam se objeví nějaký úsek, který není úplně marný, třeba v instrumentální The Fate Will Never Repeat, kde je asi využita i akustická kytara; nicméně se stopáží to tady pánové kapku přešvihli.


S pětkou se zpěvák (a basák) vrací na scénu a přecejen dokáže vytáhnout i stravitelnější polohu svého zpěvu – skoro čistý vokál sice není kdovíjak přesvědčivý, ale aspoň tak neničí ušní bubínky. Skladba plyne pomaleji a aspoň lehce zvedá reputaci pošramocenou předchozími položkami. I následující Removal začíná zvolna, leč po minutě se vrací staří známí nemastní neslaní S.C.A.L.P., rádoby produkující death metal, ve skutečnosti drhnoucí prapodivný bigbít.


Smysl téhle reedice mi uniká... chápu, že každý nějak začínal, ale na rozdíl od řady starých nahrávek, které mají určitý půvab a i přes horší zvukové či instrumentální kvality dokáží zaujmout, je tahle záležitost nudná až běda.



Seznam skladeb:

  1. Cry Of The Ocean
  2. Till The Clouds Fly
  3. Silentium
  4. The Fate Will Never Repeat
  5. Who Dared To Say
  6. Removal
  7. Fly Through Eternity


Čas: 49:57

 

www.myspace.com/scalpband




Zveřejněno: 13. 03. 2011
Přečteno:
3512 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář