Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Slovenská kapela WAYD má na kontě jedno demo a 3 CD. Poslední CD - novinka ?Decadance? vyšlo sice už před víc jak půl rokem, nicméně byl to jeden z důvodů proč tyhle prešovské experimentátory vyzpovídat. Na otázky odpovídali Brano a Drahoš.

1/ Zdravím WAYD. Jak se právě máte, co děláte, ha ha? Jak se vám žije na Slovensku. U nás je o vaší zemi informací pramálo, a když už nějaké, tak se týkají jen problémů (ekonomická reforma, romské problémy). Přitom ani tady to není zrovna růžové?

W: CaF. Tak máme sa celkom dobre, akurát sme plný očakávani, pretože sme konečne v plnej sile-zostave a tak pomaly chystame koncertný program a taktiež sme si prehrali nějaké nové nápady, takže ako som spomenul, sme naozaj nažhaveni. Zit tu nie vobec ľahké ale kedže sme si už na to zvykli, no az tak no tak strasne to neprídě. Ono my sa vlastně až tak velmi nevenujeme problémom ktoré si spomenul, pretože máme dost svojich vlastných.

2/ No raději se budeme věnovat něčemu příjemnějšímu, tedy muzice. Jaké zatím máte ohlasy na Decadance? Už vás někdo zdrchal?

W: No je to problém, pretože naozaj tych ?zdrchajicich? recenzii je naozaj málo a vlastně už začíname pochybovať, že či recenzenti su odbornici. HA-Ha. Nam sa to zda take neuveriťlné, že takmer všetci nás chvália a vynášaju do nebies, lebo my si myslime, že ten album by mohol byt ovela lepši keby...... Takže ohlasy su velmi kladné a  naozaj až na zopár vynimiek, ked som čital recenzie v ortodoxných death webzinoch, kde pisali v štyle ?nevedia co chcu hrát? máme dobré posudky a decadance je považovany za vynikajúceho následovnika Barriers.

3/ Skokem se vrátíme o pár let zpátky. Vznik datujete do roku 1994 ? co byste tenkrát odpověděli na otázku ?co budete dělat za 10 let??

W: To je jasné, že odpoveď by zněla BUDEME HRÁT !!!!!!! Ale na druhej straně ti už teraz němožem povedať to iste, lebo podmienky sa zmenili a tak vlastně už nemožeme predpovedat, že co vlastně sa bude robit o tyžďen. Tak napríklad ja som prišiel domov pred troma tyždňami po dvoch rokoch z anglicka a toto by ma v živote nebolo napadlo ze tam budem taak dlho bez kamošov z kapely a bez  možnosti hrat. Svet sa meni a my tiež.

4/ Zhruba po roce nahráváte první demo ?Shape of your Mind? ? jaký byl náklad, obsah, ohlasy a vaše spokojenost?

W: Tak náklad bol uplně minimálny, vlastně len zopár kusov, lebo sme to chceli ako nějaký doklad na prezentaciu a všetko sme si platili sami. Obsahovalo to vlastně úplně prvú tvorbu a hudba bola dost jednoduchá, aj keď už tam bola snaha o niečo odlišné. Ohlasy boli vselijaké a vlastně nás to len viac nakoplo, aby sme boli lepši muzikanti a lepši skladatelia. Teraz sa už nad tým len usmievame, ale každý nějak začína.

5/ Já jsem vaši skupinu prvně zaregistroval až v devětadevadesátém roce, kdy jste vydali debut ?The Ultimate Passion?. Ani tuto desku jsem neslyšel, ale pamatuji si ulítlý obal s nějakým pianistou připomínajícím L. de Funese. Zhodnoť trošku tuhle nahrávku a její úspěchy / neúspěchy.

W: Ultimate passion bolo prvé CD, ktoré ako CD nebolo planované, takže cela jeho produkcia je trochu ina ako by sa žiadalo, ale muzika už vlastne dost dobre odzrkadluje našu snahu hrať metal v inej podobe ako vtedy frčal. Ludia mali trochu problémy so stravenim tejto hudby, ale ako ukázal čas, naše zmyslanie bolo správne a teraz si už pevně za tým stojíme a toto CD tak trochu určilo našu tvár jako kapely. Vlastně nikdy sme něchceli stát v rade na death, thrash, speed a neviem este aky metal. Proste hráť hudbu, ktora by nás uspokojovala v každom smere. Každopádně to CD něbolo neúspešné, aj keď ohlasov něbolo až tak veľa, ale tie čo boli, boli vačšinou pozitívne a v danom čase nám to stačilo.

6/ Po dalších dvou letech vychází druhá řadovka ?Barriers?, o které se v promoletáku vydavatele píše o využití saxofonu. Jak vás vlastně napadlo tenhle poměrně netradiční  a v metalu prakticky nevyužívaný nástroj zapracovat do tvorby WAYD?

W: Barriers bolo už trochu o inom, ale v podstatě sme začali počúvať oveľa viac nemetalovej hudby čo sa vlastne odrazilo tak trochu aj na tomto CD a saxofon nebol až taká náhoda, kedže sme poznali jednoho mladého saxofonistu, ktorý nam velmi ochotně ?nafúkal? naše myšlienky a len obava z toho, aby to nebolo prehnané nam bránila ho použit viac. Něskor dokonca s námi odohral zopar koncertov a festivalov, kde sme mali taku ?jazzovejšiu? čast a móžem povedať, že ludia sa pytali prečo nehrá s námi v zostave. Takže ak je možnost, stále si zahráme; móžem povedať že určite ho použijeme na novom CD. Bohužial momentálne je už dost zaneprázdnený, napríklad hraje v reácii v televizii, ale prislúbil sa mi  pri poslednom rozhovore a tak s nim počítame aj do buducna.

7/ Máte informace o prodejnosti Bariér a Ultimate? Jaký náklad Metal Age nechali vylisovat?

W: Tak tie čisla ti nepoviem, lebo ich proste neviem, ale určite sa nejedná o ťažké tisíce, takže si nad tým ani nělameme hlavy, že kolko a čo. Bolo to niečo okolo 1000-2000 výliskov z každého albumu.

8/ Pomalu jsme se prokousali k podslední nahrávce. Tu jste nahráli již v létě 2002, tedy rok po emisi Barriers. Kde se ve vás bere tolik nápadů?

W: Tak toto je zložita otázka. Najprv ti musim povedať, že keď barries vyšiel mi už sme mali polovicu decadance urobenú, ale nie kvoli tomu že sme taky rýchly, ale preto, že Barriers vysiel asi po roku a dačo od nahrávania, takže vlastně bolo dost času na nový materiál. Na druhej straně musím priznať, že sme všetci velmi ?plodní? muzikanti a napadov je naozaj strašne veľa, takže často musíme vyberať z 10-15 nápadov aby sme vyhoveli všetkým v kapele. Samozrejme to, že hráme metal v takej podobe akej hráme, nám umožňuje použit množstvo nápadov, s ktorými by sa v inej kapele muzikanti ani nezaoberali, lebo maju určité hranice, ktoré su u nás posunutá oveľa ďalej. Náš najdlhší proces su aranžmany a potom samotné nacvičenie skladby.

9/ Od nahrání po vydání uplynul téměř rok ? proč?

W: Prečo? Lebo aj keď je uvedené, že sa nahrávalo v máji, juni, samotna mixaz prebehla az v setembri. Ďalej naše vydavatelstvo Metal Age má svoj edičný plán a nie možné vydať CD behom mesiaca. Okrem toho tam boli problémy s peniazmi a obalom, takže preto ten nešťastný rok. Ale lepšie po roku ako po dvoch alebo nikdy.

10/ Teď už k obsahu alba. Kromě základní sestavy jste využili i několik hostů, z nichž nejzajímavější je rozhodně saxofonista. O koho se jedná, jak jste ho našli, hraje v nějaké kapele a co říká na drsný metal obecně?

W: Tak na tuto otázku som uz čiastočne odpovedal, ale vola sa Mario Gerbera-Gapa. Je to mladý chalan, ktory nás pozna dlho. Hraje v niekolkých jazz-rockovych kapelách a projektoch, takže je naozaj zaneprázněný. Metal nie jeho srdcovou zaležitosťou, ale má rad každú novú výzvu a u nás si vždy rád zahraje.

11/ Jaký byl přínos dalších tří hostů, předpokládám že Jozef (baritone) má na svědomí hlas v poslední písni (nebo se pletu?), co ostatní dva?

W: Tak bohužial sa pleties, lebo baritone je súčast dychovej sekcie, ktorů móžeš počut naDecadance. Hlas v poslednej piesni ma na svedomi náš gitarista, ktorý už takto spieval na predošlom CD. Martin Lončák nahrál malú časť v Hyperventilation a Mato Marinčák prispel spevmi v skladbách Dust a Velvet Deserts.

12/ Když se dívám na titulní cover, dost dobře mu asi nerozumím. Co znázorňuje či  spíše jaké má poselství? Má už někdo z kapely rodičovské povinnosti (předpokládám, že na obalu je mimčo)?

W: Na obale je vlastně fotka embrya, ale ak sa detailně pozries na jeho prsty uvidis, ze ide o embryo opice. Fotka nas zaujala svojou atmosférou, ktorá sa spája s naším CD. Ide skor o určitý pocit, ktorý má ten cover vyvolať. Chvála bohu sme zatial všetci "neplodný", aj keď je pravda že svoje rypáky strkame kade tade.

13/ A co poselství textů, kladete na ně stejný důraz jako na hudbu?

W: Texty sú podobne doležite ako hudba, ale trošku majú handicap vóči hudbe, lebo su v angličtině, ktorá sa k našej muzike viac hodi, ale je zas menej zrozumitelná pre tuzemské publikum. Texty samotné su pestré ako naša hudba. Vyjadrujů široku škalu pocitov a nálad a rozoberajů v podstate vňutorný svet človeka a jeho postoje k životu.

14/ Ještě se trošku vrátím k bookletu, ten je graficky pěkně zpracovaný a proto mě překvapuje, že jste si v děkovačce nepohlídali mezery mezi jednotlivými jmény. Je to vlastně moje jediná výhrada k vaší tvorbě.

W: Pokial ti vadia len také drobnosti tak sme spokojni. Pravda je taká, že ako som už spomenul boli nějaké problémy s tlačou a toto je vlastně ten výsledok. Ako sa hovorí chybička se vloudila. Ale v celku sme s nim spokojni.

15/ Zvuk máte myslím pohodový (=podařený), jak dlouho jste se ve studiu pohybovali a jestli to není tajné, na kolik nahrávka přišla? Platila firma nebo kapela? Náklad, prodejnost?

W: V studiu sme boli zhruba mesiac aj s mixážou. Nahrávka prišla na zhruba 50 000,-Sk. Čast nám pokryli sponzori a zvyšok sme platili sami. Nie je to ľahké, ale co možes robit v dnešnej dobe. Náklad bol asi 2 000 ks a samozrejme čast išla na promo a podobne účely. Čo sa týka predajnosti zaťial nemame čísla.

16/ Jak funguje promokampaň ? jestli se nepletu, tak CD do naší redakce přišlo od kapely, nikoli od labelu.

W: Promokampaň je taká aká je. Metal Age je relatívne mladá firma, ktorá sa stale rozbieha a musím povedať, ze robia co móžu. Však ak sa pozries na web stranku uvidíš. Stále niečo skúsajú, ale ako iste vieš, metal nie je komerčná záležitosť a peniaze ovplyvňujú aj tuto činnost, takže sme rádi že robia ako to robia. Samozrejme, ze my ako kapela sa tiez snažíme priložit ruku k dielu a preto je možné že si dostal CD od nas a nie od labelu.

17/ Jak často koncertujete a jaká je odezva na vašich koncertech? Daří se vám vaši ne zrovna jednoduchou hudbu prezentovat ve stejné kvalitě jako na CD?

W: Minulý rok sme vela nehrali, kedže sme boli rozbehaní po europe, ale teraz sa už chystáme na koncerty a chceme ich odohrať co najviac. Takže, ak niekto má zaujem, sme ochotni prist. Podmienky su dojednatelne. Každý koncert je iný a veľa zalezi na zvuku, ale v prípadě, že je všetko ok, tak hráme ako z partesu. Samozrejme niektore časti z CD nie je mozne zahrat vo stvorici a uvazovali sme ze si najmeme ZBOR ŽIDOV na pomoc.

18/ Blížíme se ke konci, tak jedna mimohudební otázka ? jak myslíš že dopadne mistrovství světa v hokeji, které se bude hrát u nás? Zajímáš se o sport (jestli tahle otázka není úplně zbytečná)?

W: To je uplně jednoduché buď vyhráte vy alebo my. Tam nie je co riešit, si myslim.

19/ Co ostatní členové kapely ? co dělají, jaké mají zájmy? Které kapely si rádi poslechnete třeba z české scény?

W: Čo robíme? Nedá sa povedať, že sme lenoši, ale nie sme ani workoholici. Takze niekto pracuje vo fabrike, niekto oblieka ludi a niekto vymysla, ako by bolo lepsie. Mame iba jeden záujem a to je WAYD. Všetko ostatne je len povrchné. Počúvame všetko možné a z českej sceny máme radi napríklad Insania, VUVR, Root, Forgotten Silence.

20/ Tradiční závěr  - další plány, cíle, přání, pozdravy atd ? máš poslední slovo.

W: Plánujeme koncerty za hranicami - Polsko, Německo, Holandsko. Samozrejme chystáme nové CD, takže dúfame, že všetko pojďe ako ma ist. Ak nie, tak si kúpime saunu a budeme sa tam vypekať.

21/ Jo, ještě mě napadlo, co to znamená WAYD?

W: WaYd nema konkretný význam, akurát to symbolizuje naše združenie nezávislých a závislých trapičov hudobných nastrojov. Takže vďaka za priestor a zdrávime metalistov v Česku.

www.wayd.host.sk


Zveřejněno: 04. 05. 2004
Přečteno:
3726 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář