Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

BONDED BY BLOOD - Exiled to Earth CD 2010, Earache Records

Bonded By Blood, partičce kalifornských hispánců, jež v roce 2008 svým debutem „Feed the Beast“ rozčísla stojaté vody pozvolna skomírající thrash metalové scény se před vystoupením na metalové akci roku (alespoň v rámci ČR, Sonicsphere budiž zapomenut), svatostánku metalu Brutal Assault podařilo přinést na naše hudební stoly zdatného následníka, a sice „Exiled to Earth“, na němž mne hrozně pobavil hlavně příběh, jenž je mimo povinných stodolarovek (ale no tak..) pro velká média a jiných propriet součástí promo dopisu: Zde se dí, že:

Exiled to Earth is set 600 years in the future and tells the tale of the Crong,
an alien race who were sent to Earth long ago with one goal: global domination.
A skilled group of warriors must now face the impossible and overthrow the Crong
to take back our planet.

Přeloženo: Příběh Exiled to Earth se odehrává v 600 let vzdálené budoucnosti a vypráví příběh o mimozemské rase Crong, kteří byli před dlouhou dobou posláni na zem za jediným cílem – globální nadvládou. Skupinka zkušených válečníků se nyní musí pokusit o nemožné, totiž porazit Crongy a získat tak naši planetu zpět.

Uf, no to cože? Doufám že to kluci myslí tak z 95% z legrace, jelikož tohle je scénáristova noční můra. Ačkoliv chtělo by se dodat, že i současné počítačové hry dosud pojednávají přesně o tomtéž a prodávají se ve stamilionových nákladech. No tak dobře, tohle není rozbor kvality literárního zázemí Bonded By Blood, ale hudební recenze, tak pojďme na to.

Všemu opět dominuje křiklavý hlas Jose Barralese, jenž připomíná nejen pana Zetro Souzu, ale i některá další jména thrash metalu, která se občas poněkud zakuckají vlastním řevem a nasadí onen typický ječák. Kytarové party Alexe Lee a Juana Juareze (ukázkové hispánské jméno) jsou naprosto učebnicovou ukázkou šlapavého thrash metalu 80. let, jejž produkovali například Kanaďané Annihilator, či amíci Exodus (kterým kapela svým jménem vzdává hold) či třebas Death Angel.

Prostě zrezivělý a zaprášený thrash metal, jenž i po dvou desetiletích stále funguje jako za mlada, o čemž vás přesvědčí třeba valivý kolos „Prototype Death Machine“ v níž řezavé kytarové plochy zakrajují do vašeho masa vskutku bravurně. Když se ke všemu přidá energické sólo, které poměrně volně koresponduje s kytarovým podkladem, jsem opravdu velice mile oblažen.

Poněkud namakanější by snad mohly být bicí plochy, ačkoliv hrátky s virblem, které Carlos Regalado předvádí, jsou poměrně v pohodě, dvoukopák leží tak trochu ladem a rozhodně by mohl být o hodně častěji nasazovanější. Úsporná bicí práce, která nenadchne, ani neurazí, chtělo by se říci.

Jen je škoda, že Bonded By Blood posluchačovu pozornost neudrží po celou dobu trvání nahrávky, jelikož autodráhovitý thrash metal je až příliš jednolitý, resp. nevidím zde žádnou snahu o jakékoliv ozvláštnění, vybočení z úmorné nudy stále stejného thrashe, ať už zajímavým motivem, či riffem. Jakoby si toho kapela byla vědoma, nasazuje k vybrnkávanému počátku „Desolate Future“, ovšem posléze se opět ponoří do rychlých thrashujících temp.

Ovšem v konečném součtu na tom Bonded By Blood nejsou zdaleka tak špatně, přestože kvalit desky, jíž vděčí za název své kapely, ani zdaleka nedosahují. Možná bych do příště doporučil pokusit se o trochu větší rozmanitost riffové podnože. Technicky je na tom kapela velice dobře a proto věřím, že si občasný úlet kamsi stranou mohou lehce dovolit a upřímně, myslím, že i okovaní metalisté by jim to ještě rádi odpustili. Přesto je novinka „Exiled to Earth“ naštěstí na rozdíl od jejího koncepčního „příběhu“ v mnohém skutečně podařenou taškařicí, jíž nechybí vše, co má správný thrashující výlet do minulosti mít. 77%.

Čas: 42:08

Seznam skladeb:
  1. 600 A.B. (After the Bomb) 
  2. Episodes of Aggression
  3. Prototype: Death Machine
  4. Prison Planet
  5. Genetic Encryption
  6. Blood Spilled Offerings
  7. Exiled to Earth
  8. Parasitic Infection
  9. Desolate Future
  10. Sector 87
  11. Cross-Insemination
http://www.myspace.com/bondedbyblood

Zveřejněno: 10. 08. 2010
Přečteno:
3381 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 08. 2010 15:51 napsal/a DW
Re ječák
taky mi to na uši moc dobře nedělá:))
18. 08. 2010 11:37 napsal/a james
no
vcelku dobrá deska, ale ten zpěvák je na mašli, to je hroznej ječák, to mi hodně vadí