Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

WALTARI (FIN) + REMEMBER TWILIGHT (D) + ANHEAD (CZ)

Tak, tento dvojreport bude tak trochu odlišný od jiných recenzí na pražské zastavení finských kouzelníků, které se na internetu objevily. Především z toho důvodu, že jsem měl tu čest a mohl jsem pražskou zastávku prožívat spolu s předskakujícími ANHEAD (ve kterých zpívám) jaksi "zevnitř". Dále také z toho důvodu, že jsem přijal pozvání tour managera a spolu s basákem Martinem jsme druhý den zajeli na otočku do Berlína, kde se konal další koncertík Waltari v rámci jejich evropské šňůry. Ale po pořádku...

Na místo určení tj. Palác Akropolis jsme s kapelou dorazili okolo 17.00 hod. Na pódiu zrovna zvučil Kärsty basovou kytaru. Asi jsem slepý, ale až nyní jsem si všimnul jakým způsobem má tento nástroj uchopen. Nejen že hraje na basu vlevo, ale struny má zcela obráceně. To znamená, že nejspodnější strunou je E (to normálně bývá nahoře). Zkrátka Kärsty hraje na absolutně otočenou basovou kytaru. Po vyzkoušení zvuku jednotlivých nástrojů nadchází zvukovka všech členů Waltari dohromady. Takže si vychutnáváme One Day z nového alba Rare Species, jakož i Madonino Vogue.

V mezičase se kontaktuji s tour managerem Tomym a přesouvám věci Anhead do šatny, kterou sdílíme společně s klukama a dívkou z REMEMBER TWILIGHT. Ti se pražským koncertem připojují k Waltari a dojíždějí zbytek šňůry. Waltari nadále upravují zvuk pro večerní vystoupení a já se domlouvám s bubeníkem a zpěvákem z Remember Twilight na uspořádání bubnů a pódiové aparatury předkapel. Vše je dohodnuto. WALTARI odcházejí na večeři a pódium patří první předkapele.

Zajímavou muzičku to chystají tito němečtí muzikanti. Mají totiž ve svých řadách houslistku a klarinetistu. Tento fakt dává trochu zvukařům zabrat, ale nakonec se vše zdařilo a Remember Twilight ukončují zvukovku. Pak už zbývalo jenom nazvučit Anhead a vše bylo nachystáno pro večerní vystoupení. Do začátku zbývala asi hoďka a klub se pomalu začal zaplňovat skalními fanoušky Waltari.

Po společné večeři s Remember Twilight se ještě stíhám zeptat kytaristy Jariota, zda nebude vadit, když s Anhead zahrajeme cover-verzi jejich skladby Far Away. Jari jen nadšeně souhlasí, že je to samozřejmé a že se budou s Waltari těšit.

Nadešla 19.00 hod. - čas našeho půlhodinového setu. V masce klauna vylézám na pódium a zhruba pro 200 návštěvníků v sále spouštíme Anheadí show. Většina odehraných skladeb byla z našeho posledního dema E=mc3 + nějaké novinky a na závěr ona cover-verze Far Away od Waltari. Jariot, jak se zdálo, se v zákulisí dobře bavil a potlesk ze strany Waltari k našim maličkostem :-) nás moc potěšil.

Nadešla chvilka pro německé Remember Twilight. Ti mají před deskou, a tak prezentovali především nové skladby, které se co nevidět objeví na CD. Zazněly i skladbičky Der Wahnsinn Lebt a Wirklichkeit Verstehen z aktuálního promosinglu, který kapela chytře po dobu celého tour bude zdarma rozdávat zájemcům. Jejich muziku bych popsal jako zajímavý mix metalu, hard coru s germánskou melodikou. Zpěv se pohyboval od murmuru (v podání basáka) k čistému vokálu okořeněnému HC skřeky (v podání kytaristy). Příjemné melodie z houslí podporoval klarinet, a tak hudba dostala další rozměr a řekl bych i určitý punc originality. Půl hodinka utekla jako nic a nastal čas pro hvězdy večera.

Slušně naplněný sál (přes 500 lidiček) byl teď provázen hodinu a půl velmi energickým vystoupením finských WALTARI. Když píši energickým, myslím to do slova a do písmene. To co Kärsty a spol na pódiu vyváděli bylo opravdu báječné sledovat. Originální "Hatakka" pohyby střídaly vysoké skoky kytaristů a několika metrové prohazování tamburíny z rukou klávesisty. Fanoušci nadšeně vraceli onu energii zpět na pódium v podobě skvěle spolupracujícího publika. Myslím, že se klukům z Waltari oproti Německu (o tom později) v Praze hrálo lépe a dali do toho opravdu vše. Navíc upravili svůj standardní play list pro České fanoušky, neboť v naší zemičce zatím žádný distributor nepřivezl jejich aktuální CD.

Takže jsme si mohli oproti berlínským divákům vychutnat např. cover od The Beatles Help patřičně upravený, melodickou věcičku Stage či klasickou zajímavůstku v podobě Fools Gold. Závěr koncertu patřil dvěma blokům přídavků. Vše zakončila skladba No Limit míchající MEGADETH a 2UNLIMITED.

Ještě si neodpustím napsat něco osobního. Když totiž WALTARI hráli skladbu Far Away z alba Space Avenue, byl jsem kytaristou vyzván k mikrofonu, ať si to s nimi zazpívám. Já to s díky odmítnul - teď bych se za do nakopal do řiti. Naštěstí jsem ale neodmítnul pozvání na koncert v Berlíně.

Druhý den ráno jsme s Anheadím baskytaristou Martinem (jinak je též bubeníkem Masturbace) nasedli do auta a hurá do Němec. Cesta docela ubíhala, a tak jsme byli za chvilku v Drážďanech. Z nich je to po dálnici do Berlína coby kamenem dohodil. Po několika hodinách jsme na místě. Klub jsme našli díky dobrému popisu Tomyho (pro zapomětlivé jde o tour managera) hned na první pokus.

V klubu zrovna začali zvučit Waltari. My se zatím přivítali s Tomym a s Rimember Twilight. Klub Knaack byl oproti pražské Akropoli opravdu malý (pro znalé: něco jako pražské Futurum). Pódium bylo tak 5x menší než v Praze a já přemýšlel, jestli se na něj vůbec vejdou nástroje a bubny předkapely. Zvukovka Remember Twilight mě přesvědčila o tom, že když se chce, všechno jde. Jedna věc však byla v Berlíně oproti předchozímu vystoupení zřejmá již při zvukových zkouškách obou kapel. Zvuk v sále byl o 100% lepší. Jak mi Tomy prozradil, dnešní koncert již zvučí privátní zvukař Waltari, který s nimi objede zbývající města a městečka, ve kterých tour bude pokračovat.

Neodpustím si napsat jeden zážitek, který se týká zpěváka Waltari - Kärstyho. Ten po zvukovce oznámil Tomymu, že odchází do hotelu. Když se ho Tomy zeptal - proč? Bylo mu odpovězeno "protože jsem si tam zapomněl make-up". Tomy se snažil seč mohl, aby Kärsty zůstal v klubu, ale marně. Když mu řekl, že je hotel vzdálen od klubu 15minut autem, bylo mu odpovězeno, že si může přivolat taxi. Když to Tomy zkusil s tím, že v klubu určitě nějaká malovátka budou, bylo mu vysvětleno, že Kärsty prostě musí mít svoje. Já s Martinem jsme se zatím vypravili na obchůzku ex. komunistickou částí Berlína a Kärsty vyrazil do hotelu pro "šminky".

Nadešel večer a s ním na pódium vystoupili domácí Remembrové. Spustili to do lidí na 100%. Škoda jen, že jim přihlíželo pouze 30 diváků. Vystoupení bylo totiž o třídu lepší než v Praze. Kluci (a dívka) hráli s větším nasazením (že by se v Praze zalekli toho davu :-). Já konečně pronikl do hlubin jejich hudby, která příjemně masírovala slechy všech přítomných. Dravější zvuk ukázal kapelu v novém světle. Tento večer byl víc metalový než by se mohlo zdát. Cítil jsem z feelingu mix Sepultury a našich Silentů. Opravdu zdařilé vystoupení. Navíc Remember Twilight pějí v rodné němčině, takže si přítomní fanoušci (kteří se rozrostli tak na padesátku) mohli vychutnat i jistě zajímavou lyriku. Půl hoďka utekla a předkapela vyklidila pódium.

V sále je cca 150 lidí (a to mám zavřené obě oči). WALTARI vystupují na pódium s úvodním kouskem One Day. A pak už to jede: Broken Bizarre, Dreamworld, Feel, Life Without Love a další. Proti koncertu v pražské Akropoli je sice lepší zvuk, ale nasazení Waltari mi přijde o 20% nižší. Je vidět, že všichni jedou naplno, ale přeci jen hrát pro rozjásaný dav 500 fanoušků na velkém pódiu a pro 150 nadšenců v malém klubíku je rozdíl. Přídavků je stejný počet jako v Praze, ale jsou trochu odlišné. Na tomto koncertu celkem zaznělo víc písniček z nového alba Rare Spacies, a také písně, které zůstaly českým fanouškům skryté jako např. Your Nature či Rap Your Body.

Po koncertě se loučíme s Tomym a Remember Twilight. Odcházíme za klukama z Waltari do šatny (ta je maličká a navíc společná i s předkapelou). Chvíli si povídáme, mimo jiné i o tom, že jsme opravdu nakonec z těch Čech dorazili. I když jak pronesl klávesák: "I Waltari přijeli do Berlína z Čech".

Fotky by Nick.


Zveřejněno: 02. 05. 2004
Přečteno:
3359 x
Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 12. 2004 20:23 napsal/a LACO
!!!
A já tam na fotce nejsem!!:-)