Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Na otázky odpovídal Milan Urza, kytarista, zpěvák, textař a vrchní skladatel.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

SINUHET jsem dal dohromady v květnu 2009 společně s klávesistou Michalem Mihokem, který spolu se mnou působí v mojí hlavní kapele První hoře (zde ovšem tahá za měchy akordeonu a coby smutný klaun zajišťuje neodmyslitelnou divadelní složku našich vystoupení). Mám ještě svůj komorní temně folkový projekt Kaspar Melichar - Sinuhet pak měl být jakýsi průsečík mezi Hořem a Kasparem; zkrátka jsem měl v šuplíku spoustu skladeb, které byly možná příliš jemné a "popové" pro avantgardní První Hoře a zároveň jsem jim chtěl dát drive živé kapely. Co se týče názvu: jsem vášnivý čtenář a mám tudíž rád názvy kapel s literárním pozadím (ostatně i První hoře je název povídky Franze Kafky) - a Sinuhet, to je hlavní postava nejkrásnějšího románu všech dob, Egypťana Sinuheta od Miky Waltariho.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Tak já jsem Milan Urza, je mi 26, v Sinuhetu obsluhuji kytaru, zpěv, texty a skládám většinu muziky, stejně tak v kapele První hoře a projektu Kaspar Melichar. Na kytaru hraju nějakých 18 let.

Michal Mihok je stár 28 let, v Sinuhetu klape na klávesy a v Prvním hoři tahá za akordeon, oboje již hodně dlouho a taky profesionálně coby student Ježkovy konzervatoře a člen kapel Wrgha Powu, Rotengam Group a spousty dalších, mně bohužel víceméně neznámých souborů.

Šimon Hajdovský hraje na bicí a je mu 22 let (mimochodem Šimon je synem slovutného Lesíka Hajdovského, zakladatele Manželů). Působí taky v pražské skupině Akline a v dalších projektech.

Kuba Rolník drtí basu a stár 21 let je spolu se Šimonem takovým naším vnukem (úsměv). Krom Sinuheta hraje profesionálně s kapelou Olgy Lounové a v září nastupuje rovněž na Ježkovu konzervu.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Na přelomu roku 2009/2010 jsme ve studiích Svárov a Biotech natočili debutové promo album Zimní nebe, o mix a mastering se postaral známý producent Ecson Waldes. Jde jen o promo, takže není v normální distribuci - jako specielní dárek budeme desku rozdávat pouze na našem premiérovém pražském koncertě 12.11.2010 v Malostranské Besedě. Já osobně bývám jen málokdy (vlastně nikdy) bezvýhradně spokojený s tím, co udělám, takže Zimní nebe momentálně beru jako podařenou přípravu na opravdové debutové album, které bych moc rád spáchal během příštího roku. Letos už to nestihneme, protože teď se naplno věnuju čtvrtému řadovému albu První hoře. Ukázky ze Zimního nebe jsou nicméně k mání na bandzone.cz/sinuhet.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty píšu já a čeština je jistá volba. Jednak se v angličtině necítím v kramflecích, jednak není důvod, aby česká kapela za každou cenu pěla v cizím jazyce. Texty jsou jak u Sinuheta, tak u První hoře minimálně rovnocennou součástí muziky, a tak by byla škoda, kdyby jim rozuměla jen část posluchačů, když navíc nemáme ambice uspět v zahraničí - můj názor je, že žádná česká kapela v zahraničí nikdy výrazně neuspěla a neuspěje. A pokud se to někomu podařilo, tak si všimněte, že to bylo vždycky s českými texty! (Např. Už jsme doma, Iva Bittová, nebo třeba i Ivan Mládek). Co se týká témat, tak můžu pouze doporučit poslech, to se příliš nedá rozebírat. Působím i jako básník a beznadějný spisovatel, takže jsou to takové obrazy, výkřiky, vzdechy...

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Veškerou grafiku, malby a podklady pro všechny moje projekty už dlouho dělá skvělá mladá malířka Petra Komárková. Já sám jsem historik umění, takže kvalitní a originální výtvarná složka kapely je pro mě tak nějak samozřejmostí. My měli to štěstí, že jsme "ulovili" Petru, která má výtvarně k poetice Sinuheta i První hoře velmi blízko.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Tak to je oblíbená a velmi těžká otázka. Protože většinu muziky skládám já, sám za sebe jmenuju alespoň Arcade Fire, Porcupine Tree, Pearl Jam, Faith No More, Mr. Bungle... ale i starý dobrý český underground: Psí vojáci, Už jsme doma, DG 307... krom toho mě bere jazz a progresivní elektronika.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Se Sinuhetem teprve budeme zkoušet nějaká vydavatelství, ale spíš s tím, že bychom u nějakého labelu chtěli případně vydat až opravdové debutové album. Nicméně moje zkušenosti jsou takové, že nejlepší cestou je vydat si nahrávku po svém, případně hodit ji rovnou na net ke stažení. Klasický systém vydávání desek je u konce s dechem.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Sinuhet je teprve čerstvý projekt a první koncerty nás čekají na podzim. Zatím jsou potvrzené 30.10. Moravské Budějovice v klubu Pogo bar, 11.11. Plzeň v Divadle pod lampou společně s Eggnoise a 12.11. Praha - Malostranská Beseda společně s kapelou Květy.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Tak na tuhle otázku jsem vlastně už odpověděl. Zahraničí se samozřejmě nebráníme, ale nejdříve musíme přeplavat český rybníček, a to taky bývá docela dřina.

Plány do budoucna...

Jak jsem už řekl, od podzimu nás čekají koncerty, krom toho budeme usilovně pracovat na materiálu pro debutové album, které bychom rádi natočili už během příštího roku. Momentálně řešíme i otázku nějakých změn v samotné kapele - sháníme druhého kytaristu (nebo kytaristku), který by se postaral (postarala) o doprovodné vokály. Nemáme přehnané ambice, chceme hlavně makat na sobě a snažit se o neotřelou, nevtíravou a zároveň chytlavou muziku, která v posluchačích zanechá třeba i něco navíc... co to je, tohle navíc, to právě musíme najít a to je náš největší plán do budoucna.

www.bandzone.cz/sinuhet

Zveřejněno: 25. 07. 2010
Přečteno:
3386 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář