Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Rozhovor s Axem a Radalfem.

Zdravím Aleši! Jak se dnes vede a co máš nového?

Ax: Ahoj. No docela dost změn mě čeká začátkem léta. Nová práce, nové bydlení. Doufám, že tím vším v klidu propluji.

Začala bych úplně na začátku, koho byla myšlenka vytvořit tuto docela na české poměry unikátní kapelu a jak probíhalo hledání členů? 

Ax: Tak samozřejmě hlavní myšlenka vzešla od Datla. Na jaře 2008 jsem měl vystoupení  s Return To Innocence a k mému velkému překvapení se zde ukázal Datel, se kterým sem se minimálně 4 roky neviděl. A jak to tak bejvá, hned se začalo popíjet a debatovat. A tehdy se vytasil s touto myšlenkou. Samozřejmě mě hned začala vrtat v hlavě a postupně sem se pro ní nadchnul. Holt kluci z RTI se nikdy moc s podobným žánrem neztotožňovali, takže sem se opravdu nemusel dlouho rozhodovat.

Měli jste od začátku jasno, jaké nástroje chcete do vaší hudby zapojit nebo se to vše skládalo postupně? Myslíš, že vaši produkci obohatíte o nějaké další nástroje?

Ax: No…víceméně v tom bylo jasno od začátku. Datel věděl, že chce mít v kapele dudy. Za nějaký čas našel Petru, které zvládala navíc šalmaje a flétny. Určitě jsme se hned na začátku shodli i na houslích a violoncellu. Řešila se i viola, ale ta nakonec nedopadla a místo toho máme čela dvě. Zamýšlíme práci s dalšími dobovými nástroji, ale to bude spíš pak práce studiová. Zatím neplánujeme náš devítičlenný klan rozšiřovat.
 
Při takovém množství lidí mi nejde se nezeptat, jak probíhá zkoušení a tvorba nového materiálu? Je u vás jeden hlavní skladatel nebo do toho „kecají“ všichni? Míváte stejnou vizi anebo se ve zkušebně občas strhnou divoké výměny názorů?

Ax: Myslím, že s tímhle jsme se poprali statečně. Hlavní motivy převážně zpracovávám s kytaristou Tomášem, následně se všichni podílí na aranžích a v přátelském duchu probíhá diskuse nad skladbami a Radalf nakonec skladby otextuje. Zkoušky máme rozdělené do dvou fází. První probíhá tak, že se slezem u někoho v bytě a dáváme do kupy smyčcovou sekci s kytarovou. Druhá fáze už je pak ve zkušebně, kdy už všichni všechno umí a de-fakto se sehráváme.

Nedávno jste absolvovali dlouhé turné, jaké jsou dojmy? Nějaké zvláštní historky, dobré a špatné zkušenosti?

Ax: Jak už to bývá, tak z každého tour je plno historek a ne všechny by se daly zveřejňovat. K nejveselejším zážitkům mimo koncerty samozřejmě, bych řadil vítání sobotního rozbřesku s výborným gulášem do jehož přípravy se ve tři ráno pustil Datel a striktně odmítal jakoukoliv pomocnou ruku, takže ostatní z kapel se oddávali tvrdé kalbě na chalupě nedaleko  Nitry. A hned druhý večer jsme mohli vidět opět Datla v akci na rockové diskotéce. A vidět Datla tancovat se hned tak nepoštěstí.  Hlavně si všichni tyhle víkendové akce myslím užili velmi skvěle.

Radalf: Já bych dodal, že ze "zvláštních" historek chystáme ještě report a video "dokument", který bude sofistikovaným způsobem mapovat prasečinec všedního dne. A jak znám masochismus široké veřejnosti, určitě se najde i někdo, kdo se na tu Sodomu bude dívat. Bůh vás chraň!

Začátkem roku jste vypustili první promo "V rytmu staré krve", které si každý může stáhnout na vašich stránkách. Prozradíš, jak toto promo vznikalo a kdo se na něm podílel?

Radalf: Promo jsme natáčeli ve studiu Aquarium Radka Kurce. Jeho kvalita je však poznamenaná nedostatkem času a peněz, od kterýžto propriet, jak jistě víš, se odráží kvalita ledačeho - zdaleka ne jen nahrávání muziky. "V rytmu staré krve" má být skutečně jen promem a připravili jsme jej především proto, abychom měli co dát na naše profily na bandzone.cz a myspace.com. Jezdíme poměrně hodně koncertů, takže jsme si přáli, aby měli případní neznalí návštěvníci alespoň rámcovou možnost omrknout naší tvorbu. Plnohodnotná deska však bude o něčem zcela jiném. Máme na sebe obrovské nároky a čeká nás neskutečné množství práce, protože si přejeme opravdu dobrou poslechovou nahrávku. Už teď mě z toho mrazí.

Promo mezi lidmi koluje už nějakou dobu, jakou máš zpětnou vazbu od fanoušků a recenzentů?

Radalf: Občas je někdo nadšen, méně často zklamán, ale zdaleka nejčastější reakcí je, že se naše promo nedá srovnávat s živelností a energií živých vystoupení CRUADALACH. Pod což bych se i podepsal, byť nerad. Jsem zvědavý, jaké budou názory na skutečnou řadovku.

Na zmiňovaném promu nalezneme anglické i české texty. Zajímá mě, která z těchto dvou cest se vám více osvědčila a zda v budoucnu můžeme očekávat převahu českých textů.

Radalf: V tomto stále ještě nemáme zcela jasno, ale určitě se dá čekat kombinace obou jazyků. Čeští fanoušci jednoznačně protěžují české texty, ale my se netajíme určitými ambicemi chtít zahrát hudebním nadšencům i z jiných zemí, a ty taky hodláme donutit zpívat naše songy, což by šlo s výhradně českými refrény dost těžko. Je to vlastně zcela jednoduché - necítíme se omezeni žádnou škatulkou po stránce tvorby muziky, nebudeme se cítit omezeni ani žádným jazykem a klidně je možné, že se v budoucnu objeví i nějaké další, pokud se ke skladbě bude hodit.

Už jsem zaslechla nějaké fámy o připravovaném albu, kterého bychom se měli dočkat na podzim. Na koncertech prezentujete hodně skladeb a předpokládám, že se dočkají i nahrání na oficiální desku. Bude na ní i nějaké překvapení v podobně naprosto nové, nikdy nehrané skladby?

Radalf: Určitě bude. Zatím je však naše politika taková, že rozhodně nechceme na desku nahrát všechny naše skladby. Aktuálně stále tvoříme dál a dál a písničky procházejí velkou selekcí, protože na desce chceme mít zkrátka to nejlepší, čeho jsme schopni. Z dvaceti věcí se tak na desku může dostat klidně jen devět. Upřímně bych ale rád, aby se na našem albu objevila i pouze studiová, epičtější a rozmáchlejší věc. Díky čistě studiovému přístupu budeme totiž mít možnost opět trochu jinak přistoupit k tvůrčímu procesu, a to je na dělání muziky to nejzajímavější.

Jak na stránkách píšete, vycházíte z historie a kořenů. Může se zeptat, do jaké hloubky jdete? Stylově se radíte mezi folkové kapely, která se často v textech vrací do dob pohanů, jsou pro vás zajímavá i jiná historická období?

Radalf: Já nevím, co je podle tebe doba pohanů, ale do historie až tak často nejdeme. Spíše se v textech upínáme k symbolice a mýtům, které vyjadřují určité dávné mechanismy v uvažování. Často zpíváme o nějakém božstvu nebo příběhu, ale ve skutečnosti jde o metaforu vyjadřující životní postoj, princip nebo zákon přírody, o jehož kvalitách jsem přesvědčený. A ty většinou souvisí s pohanským myšlením, ne s pohanskými časy.

V blízké budoucnosti vás čekají skutečně zajímavé koncerty, prozraď kde vás budeme moci vidět a kam se těšíš?

Ax - Těším se většinou na všechny koncerty. Ať to jsou klubové akce, nebo festy. Takže i na ty nadcházející  červnové  akce, v Praze a v Brně kde si zahrajeme s Arkonou, Trollech, Asgard a pak na Metal Gate  na Vostrově u Mnichova Hradiště, kde je moc pěkný areál.  Následně pak v červenci si zahrajeme na HELL FAST ATTACK.

Na koncertech hrajete cover pohádkové skladby Zlatovláska. Zkus se vrátit ve vzpomínkách do dětství a prozradit mi, co byla tvá nejoblíbenější pohádka?

Ax  - Docela čumíme jak se ta Zlatovláska u lidí chytla.  Ani nebyl záměr ji řadit do našeho repertoáru. Hm… tak když víc zavzpomínám, tak sem měl celkem dost oblíbených pohádek. Hlavně o vánocích mě naši nemohli od bedny odtrhnout bo sem tam seděl furt. Z pohádek sem měl rád ty staré, jako třeba Pyšnou princeznu.

Kdyby sis měl vybrat pohádkovou postavu, co bys byl? Princ nebo zakletý žabák? Čím by byli tví kolegové?

Ax -   princem. Má to své výhody
Radalf – elfem věčně snícím v lese

Sme si dali tu práci a zjistili, čím by rádi byli ostatní
Ewenica - krteček
Ante – čert, či podobny sviňuch
Honey – Popelka
Gábi – zlá královna
Datel – Datel
Filip - princ Jasoň
Ondra - Jiřík

Něco o plánech do budoucna jsme již naznačili, je ještě něco, co bys rád dodal? Já se s tebou v tuto chvíli rozloučím a dávám ti prostor. Díky moc a měj se hezky.

Ax: myslím, že ty hlavní plány se zmínily, tak moc toho dalšího není, takže děkuji tobě za rozhovor a fans za podporu a budu se těšit na setkání u pivka a na koncertech..

Radalf: Ax zmínil vše podstatné, takže se taky rozloučím a popřeji vše nejlepší do svého rodného města

Zveřejněno: 08. 06. 2010
Přečteno:
3490 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář